Fimoza: de ce apare si cum o tratam

Fimoza reprezinta incapacitatea de a retrage preputul complet catre partea inferioară a penisului, conditia fiind prezenta in mod frecvent la nou nascuti si copii mici si mai rar la varsta adulta.
Fimoza: de ce apare si cum o tratam

Cuprins

Ce reprezinta fimoza?

Fimoza reprezinta incapacitatea de a retrage preputul complet catre partea inferioară a penisului, conditia fiind prezenta in mod frecvent la nou nascuti si copii mici si mai rar la varsta adulta.

Care sunt cauzele fimozei?

Fimoza se datoreaza unei ingustari de cauza congenitala sau patologica (balanite, traumatisme) care determina formarea de aderente la nivelul inelului preputial, insa de cele mai multe ori aceasta caracteristica anatomica este fiziologica in cazul sugarilor si copiilor cu varsta de pana la 3 ani. Un alt factor determinant al afectiunii este reprezentat de existenta unui fren preputial (banda elastica de tesut fibros care conecteaza preputul de mucoasa vernala) scurt care impiedica retractia preputului.

Balanita xerotica obliteranta reprezinta o boala inflamatorie de cauza necunoscuta, implicata in etiologia fimozei datorita formarii de tesut indurat la nivelul preputului care impiedica decalotarea glandului penian. La anumite categorii de pacienti, afectiunile aparatului urinar care necesita cateterizarea repetata a uretrei sau diabetul zaharat dezechilibrat cu glicozurie persistenta, favorizeaza aparitia inflamatiilor cronice ale pielii glandului penian, care determina in timp aparitia fimozei patologice.

Simptomele fimozei

Fimoza fiziologica a sugarilor si copiilor este asimptomatica in timp ce formele severe congenitale si cele dobandite in urma proceselor inflamatorii de tip infectios sau traumatic evolueaza cu disurie, sangerari la nivelul preputului, infectii si erectie dureroasa.

Fimoza: de ce apare si cum o tratam

Diagnosticul de fimoza

Diagnosticul de fimoza se stabileste cu ajutorul anamnezei si examenului clinic al pacientului care permite medicului specialist evaluarea severitatii afectiunii dupa cum urmeaza:

  • Scor 1: decalotarea totala a glandului este posibila insa exista riscul de blocare al preputului cu strangularea glandului;
  • Scor 2: retractia preputului cu expunere partiala a glandului;
  • Scor 3: decalotarea glandului permite expunerea meatului urinar;
  • Scor 4: retractia preputului nu permite expunerea meatului urinar;
  • Scor 5: decalotarea nu se poate realiza.

In prezenta unui examen clinic care ridica suspiciunea de balanita infectioasa, medicul poate recomanda recoltarea de secretii de la nivelul preputului. Dupa insamantarea secretiilor pe medii speciale in cadrul laboratorului de microbiologie, sunt identificate microorganismele patologice implicate in generarea proceselor inflamatorii care duc la aparitia fimozei si se realizeaza antibiograma specifica in functie de caz.

Tratamentul fimozei

Formele usoare de fimoza fiziologica prezinta evolutie favorabila cu remitere spontana pana la varsta de adolescent/adult tanar. Retractia repetata, blanda, a preputului determina tensionarea tesutului si favorizeaza reinnoirea celulara cu remiterea in timp a fimozei. Aceasta procedura poate fi efectuata manual (de catre parinti sau pacient) sau prin insertia la nivelul preputului de inele cilindrice din silicon de diferite dimensiuni pentru expansionarea tesutului si remiterea fimozei.

Fimoza patologica de tip congenital sau cea dobandita in urma decalotarilor fortate sau a balanopostitelor repetatate care determina formarea de tesut cicatriceal aderent cu aparitia complicatiilor si necesita tratament chirurgical reprezentat de: circumcizie (indepartarea intregului inel preputial), debridare dorsala (plastie Duhamel), debridare ventrala si preputioplastie ca metoda alternativa a circumciziei (mai putin dureroasa si cu durata mai scurta de recuperare postinterventionala).

Terapia medicamentoasa in cadul fimozei include utilizarea steroizilor topici cu aplicare locala pentru reducerea inflamatiei si subtierea tegumentului preputial si antibiotice sau antifungice in cazul etiologiei infectioase bacteriene sau micotice a bolii.

Afla mai multe:

Data publicării 01.02.2022
Data ultimei actualizari 02.02.2022