Greata si varsaturile in timpul sarcinii

Trei sferturi dintre femei sufera de greata si varsaturi in primele luni de sarcina. Sarcina poate fi o perioada foarte emotionala si starile de rau te pot face sa te simti deprimata, dar acestea dureaza, de obicei, doar cateva saptamani.
greata si varsaturile in sarcina
Despre greata si varsaturi in sarcina

Cand apare si cand dispare greata matinala

Greata in sarcina este rezultatul cresterii bruste a nivelului de hormoni, o crestere foarte accentuata in primele 3 luni, care apoi se stabilizeaza. In majoritatea cazurilor, sunt simptome minore si nu necesita tratament.

Starile de rau se amelioreaza intre saptamanile 12 si 16, dar aproximativ 1 din 5 femei ramane cu o stare de rau pe toata durata sarcinii. Desi sunt numite greturi matinale, starile pot aparea in orice moment al zilei, iar fiecare episod dureaza intre 1 si 4 ore. La unele femei, simptomele sunt mai severe, iar episoadele, ce apar si dispar, mai frecvente.

Riscuri pentru bebelus

Efortul fizic de a voma si starile de rau nu afecteaza fatul. Daca starile de rau dureaza mult timp si sunt severe, este posibil ca fatul sa nu ia in greutate asa cum ar trebui.

Riscuri pentru mame

Deshidratarea duce la o stare de oboseala si lipsa de energie. Te poti simti inconfortabil pentru ca ai gura uscata si poti avea arsuri la stomac din cauza starilor de rau. Nivelul vitaminelor esentiale poate scadea, in special vitamina B, acest lucru putand sa provoace frecvent probleme, daca nu administrezi vitamine care sa suplineasca pierderea lor.

Starea de rau poate perturba viata de familie, mai ales daca este necesara internarea in spital.

Cum se pot ameliora starile de rau?

Greata si varsaturile in timpul sarcinii pot fi ameliorate cu medicamente prescrise de catre medic. De asemenea, poate fi prescris un comprimat de vitamine de 3 ori pe zi, daca sunt tolerate pastile pe cale orala, iar daca nu, o injectie cu vitamine ce poate fi administrata o data pe saptamana. In acelasi timp, pot fi luate pastile pentru arsuri la stomac, daca este cazul.

Ce mancam si ce nu mancam cand avem greturi in sarcina

  • Este bine sa rontai biscuiti obisnuiti, la intervale regulate intre mese, pentru a usura greata.
  • Introduc gustari cum ar fi paine prajita si gem (fara unt), sandvisuri (suplimente cu continut scazut de grasimi), supe si biscuiti, cereale pentru micul dejun, lapte degresat - acestea pot fi la fel de hranitoare ca si mesele normale
  • Evita alimentele grase si produsele lactate
  • Evita alimentele condimentate

Sfatul specialistului

  • Cel mai important este sa bei lichide. Bea orice fel de lichide. Bauturile cu zahar si carbogazoase iti pot fi de folos uneori. Evita bauturile pe baza de lapte
  • Mananca cu inghitituri mici. Un stomac gol face varsatul mai grav prin cresterea arsurilor
  • Unii medici considera ca e mai bine sa manance si sa bea in momente diferite, nu in acelasi timp
  • Odihneste-te suficient si pastreaza camera bine aerisita
  • Evita calatoriile lungi cu masina

Daca vrei sa iei in considerare terapii naturiste, contacteaza medicul pentru a discuta acest lucru. Exista unele dovezi care sugereaza ca ghimbirul reduce senzatia de rau.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 15.10.2019