Hipertiroidismul si hipotiroidismul in sarcina

Hipertiroidismul si hipotiroidismul sunt destul de frecvent intalnite in sarcina. Aceste doua afectiuni necesita tratament si monitorizare atenta pe toata durata sarcinii, pentru a ajuta la dezvoltarea normala a fatului.
Hipertiroidismul si hipotiroidismul in sarcina

In primele 3 luni de sarcina, hormonii tiroidieni sunt esentiali in dezvoltarea normala a fatului. Orice disfunctie care apare in aceasta perioada in ceea ce priveste functionarea glandei tiroide si a productiei de hormoni pot afecta implicit evolutia sarcinii.

Articol realiat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce sunt hormonii tiroidieni si cum influenteaza sarcina?

Tiroida este una din glandele care fac parte din sistemul endocrin si care ajuta la reglarea metabolismului intregului corp. Situata in partea anterioara a gatului, aproape de marul lui Adam, tiroida secreta hormoni tiroidieni, care au un rol esential in buna functionare a inimii si sistemului nervos, precum si a proceselor importante din organism.

In perioada sarcinii, hormonii tiroidieni sunt deosebit de importanti, deoarece ajuta la dezvoltarea sanatoasa a creierului si sistemului nervos al fatului. Viitorul bebelus depinde si se ”foloseste” de hormonii tiroidieni ai mamei, transportati prin placenta. La 12 saptamani de sarcina, glanda tiroida a fatului incepe sa produca proprii hormoni tiroidieni.

Din acest motiv, in destul de multe cazuri, in aceasta perioada, pot aparea disfunctii in producerea hormonilor tiroidieni. De asemenea, predispozitia catre hipotiroidism sau hipertiroidism poate exista de dinainte de instalarea sarcinii, iar acest lucru necesita o atentie sporita in monitorizarea constanta a nivelului de hormoni tiroidieni pe toata durata sarcinii.

Cum recunosti hipotiroidismul in sarcina?

Hipotiroidismul apare in momentul in care tiroida produce mai putini hormoni tiroidieni. Acest lucru poate avea un impact asupra sarcinii si asupra dezvoltarii normale a fatului. Daca nivelul de hormoni tiroidieni este mai mic, o cantitate mai mica de hormoni vor ajuta prin placenta catre fat, impiedicand dezvoltarea sistemului nervos si a creierului acestuia.

Simptomele hipotiroidismului sunt destul de asemanatoare simptomelor clasice ale unei sarcini si se pot ”suprapune”. Acestea sunt: crampe musculare, constipatie, capacitate redusa de focusare, precum si sensibilitate ridicata la temperaturi scazute.

Hipotiroidismul poate duce la cresterea riscului de avort spontan, preeclampsie sau insuficienta cardiaca materna.

Atunci cand mama sufera de hipotiroidism, exista o posibilitate destul de mare ca viitorul copil sa aiba un retard mental direct proportional cu nivelul deficitului hormonal din timpul sarcinii. Exista studii care atesta faptul ca hipotiroidismul mamei in timpul sarcinii poate duce la pierderea a 7-8 puncte de IQ in ceea ce priveste viitorii copii.

Hipertiroidismul si hipotiroidismul in sarcina

Hipertiroidismul in timpul sarcinii si de ce e periculos?

Starea de nervozitate, greata sau varsaturile severe sunt doar trei dintre simptomele hipertiroidismului in sarcina. Frecventa cardiaca crescuta, oboseala si problemele cu somnul mai pot fi experiementate de pacientele care au aceasta afectiune. De asemenea, cresterea in greutate sub cea normala in timpul sarcinii poate indica hipertiroidism. Si hipertiroidismul in sarcina poate duce la complicatii, precum si la probleme in dezvoltarea normala a fatului.

In concluzie, monitorizarea permanenta a nivelului hormonilor tiroidieni pe toata durata sarcinii, precum si planul de tratament corespunzator sunt cele mai bune metode pentru a reduce riscurile asociate unor astfel de afectiuni.

La fel de important, in momentul in care pacienta se hotareste ca doreste o sarcina, sunt necesare investigatii de specialitate, care sa ajute la diagnosticarea unei posibile afectiuni tiroidiene.

Consultul de specialitate este singura varianta pentru a beneficia de un tratament corespunzator si de a reduce posibilele riscuri asociate.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 21.01.2022