Ce alimente sunt permise si ce alimente sunt interzise atunci cand alaptezi?

Tot ceea ce consuma mama se transmite la bebelus, prin laptele matern. Tocmai de aceea, atunci cand alaptezi este nevoie sa te asiguri ca hrana ta, ca mama, este sanatoasa si plina de nutrienti, pentru a ajuta bebelusul sa se dezvolte armonios. Acestea sunt alimentele pe care poti sa le consumi atunci cand alaptezi si cele de care e nevoie sa stai departe!
Ce alimente sunt permise si ce alimente sunt interzise atunci cand alaptezi?

O dieta alimentara echilibrata este esentiala atunci cand alaptezi, pentru a ajuta si bebelusul sa creasca sanatos. Un lucru important de retinut este ca procesul de alaptare si efortul investit in ingrijirea nou nascutului pot consuma foarte multa energie, de aceea mama va trebui sa gaseasca metode eficiente prin care pot aduce un surplus energetic zilnic. Suplimentele alimentare au si ele un rol important in acest proces, dincolo de alimentatia sanatoasa.

Aportul de vitamina C, omega 3, fier, calciu si vitamina A pot ajuta atat mama, cat si bebelusul. Este recomandat ca administrarea de suplimente alimentare sa se efectueze in urma unul consult de specialitate.

Dincolo de suplimentele alimentare, principala sursa de a obtine necesarul de energie zilnic este reprezentat de o dieta alimentara sanatoasa si echilibrata.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Alimente permise in perioada alaptarii

In perioada alaptarii, corpul tau are nevoie de mai multa energie decat in mod obisnuit. De aceea, calitatea alimentelor pe care mama le consuma este esentiala. Si dincolo de calitatea acestor alimente, la fel de important este ca dieta zilnica sa contina si alimente care ajuta la stimularea lactatiei.

Legumele verzi

Spanacul, salata si patrunjelul sunt unele din cele mai bune surse pentru acid folic, fier și calciu. Daca mama consuma aceste alimente, va ajuta atat sistemul ei imunitar, cat si sistemul imunitar al copilului, prin alaptare.

Fasolea verde si galbena

Dincolo de faptul ca sunt surse foarte bune de fier, fasolea galbena si fasolea verde ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si actioneaza ca antiinflamator si antioxidant.

Morcovii

Morcovii sunt bogati in beta caroten si vitamina A, fiind o sursa excelenta pentru a obtine un surplus de energie si de a intari sistemul imunitar. Poti integra acest aliment in dieta zilnica, atat crud, cat si gatit.

Vinetele, rubarba si andivele sunt surse la fel de bune pentru stimularea lactatiei si pentru a ajuta organismul mamei cat si al copilului, sa se dezvolte sanatos si armonios.

Peste si fructe de mare

Pestele si fructele de mare sunt importante surse pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Inainte de toate, este nevoie sa alegi cu mare atentie tipurile de peste, astfel incat sa nu contina mercur. Somonul este una dintre cele mai bune alimente care pot stimula lactatia, fiind bogat si in Omega-3, precum si vitamina D.

Alte surse foarte bune in acest sens sunt pastravul, sardinele si scoicile.

Cereale si seminte

Semintele de in si de canepa, susanul si ovazul au nenumarate avantaje pentru sanatatea organismului, avand un rol esential in intarirea sistemului imunitar si reglarea tensiunii arteriale. Acestea sunt si alimente care ajuta in cresterea cantitatii de lapte.

Orezul este o sursa la fel de buna de energie, fiind bogat in fibre, care ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi.

Sucuri naturale

Acestea sunt un aliment recomandat in perioada alaptarii, oferind un aport de vitamine si nutrienti necesari atat pentru mama, cat si pentru copil. Incearca sa alegi fructe cu un continut scazut de zahar si legume cu aciditate scazuta. Aciditatea crescuta este transmisa bebelusului prin alaptare, ducand la reflux gastric. Incearca sa eviti citricele, care au o aciditatea crescuta si pot afecta tractul gastro-intestinal al copilului.

Ce alimente sunt permise si ce alimente sunt interzise atunci cand alaptezi?

Alimente interzise in timpul alaptarii 

Sunt anumite alimente care nu sunt recomandate in timpul alaptarii, specialistii considerand ca au un potential toxic.

Ciupercile

Chiar daca sunt sanatoase, consumul de ciuperci in timpul alaptarii nu este recomandat, deoarece stomacul bebelusului nu este suficient de dezvoltat pentru a filtra si prelucra posibilele substante toxice din ciuperci.

Alcool si cafea

Exista opinia general impartasita ca a consuma putin alcool sau putina cafea inainte de alaptare nu are cum sa faca rau. Este cat se poate de gresit. Cantitatea de alcool si cafea pe care o va primi bebelusul este mult mai mare decat cea consumata, asa ca mare atentie la aceste 2 alimente.

Dulciuri si zahar

Prea mult zahar in timpul alaptarii duce la o predispozitie ulterioara a copilului catre obezitate. Incearca sa reduci pe cat de mult posibil consumul de dulciuri in aceasta perioada.

De asemenea, o hidratare corespunzatoare este indicata in perioada alaptarii.    

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 03.02.2022