Ingrijirea organelor genitale masculine la bebelusi si copiii mici

Organele genitale externe ale bebelusilor sunt foarte sensibile si de aceea este foarte important sa le ingrijesti corect pentru a preveni roseata, durerea si infectia. Smegma, preputul rosu si inflamat si balanita sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii. Ingrijirea organelor genitale masculine in primii ani de viata le revine parintilor si include, pe langa igiena propriu-zisa, si educarea copilului cu privire la regulile de igiena atunci cand creste si incepe sa inteleaga.
Ingrijirea organelor genitale masculine la bebelusi si copiii mici

La fiecare baie spala zona genitala cu apa calduta si un sapun delicat cu pielea bebelusului. Clateste apoi si usuca bine cu un prosop moale si curat. Pe masura ce copilul creste, invata-l cum sa se spele singur si in zona organelor genitale, chiar daca esti acolo langa el pentru a supraveghea procesul si pentru a interveni la nevoie.

In cazul bebelusilor, la schimbarea scutecului asigura-te ca te-ai spalat pe maini cu apa si sapun inainte. Daca te afli la o plimbare, utilizeaza un dezinfectant sau servetele dezinfectante pentru a-ti igieniza manile inante sa schimbi scutecul. Apoi, curatarea zonei genitale cu servetele umede speciale pentru bebelusi se face dinspre pubis catre anus, indepartand complet urina si fecalele. Daca ai acces la baie, clateste zona genitala (tot dinspre pubis spre anus) a bebelusului cu apa calda si sapun si usuca bine pielea.

In zona anala se gaseste o flora bacteriana mult mai bogata si diversa comparativ cu cea pubiana. Curatarea organelor genitale in ordinea mentionata previne contaminarea regiunii pubiene cu fecale, atat la fete, cat si la baieti. Resturile fecale ajunse in zona pubiana pot conduce la aparitia iritatiilor si a infectiilor.

Cuprins

Ingrijirea organelor genitale masculine

Preputul este pielea moale care acopera capatul penisului. Un preput acopera capul penisului (glandul) si nu poate fi tras cu usurinta inapoi la majoritatea nou-nascutilor. In jurul varstei de 2 ani, iar in unele cazuri pana la pubertate, preputul se separa singur si este capabil de a fi mutat inapoi de la varful penisului.

Decalotarea la bebelusi si copiii mici reprezinta un subiect controversat, iar parerile medicilor pot fi diferite de la caz la caz, discuta intotdeauna cu medicul pediatru al copilului despre decalotarea penisului.

Exista baietei la care, preputul nu se va retrage (sa poata fi tras inapoi peste capul penisului). Aceasta afectiune este numita fimoza.
Cei mai multi baietei au tendinta normala de a atinge sau de a se juca cu penisul lor in mod frecvent, aceasta fiind o parte normala a dezvoltarii si modului in care ei invata despre corpul lor. O data ce preputul este gata sa fie retras, baietelul va descoperi cel mai probabil, primul.

Odata ce preputul este usor retras, baietelul ar trebui sa invete sa curete acea parte in cadrul spalarii normale la baie. Asigura-te ca se va clati bine de sapun si va trage preputul pentru a acoperi capul penisului dupa aceea. Copilul isi va spala penisul la fel ca si orice alta parte a corpului.

In cazul bebelusilor asigura-te ca ai schimbat scutecele ude sau murdare cu promptitudine si incearca sa il lasi fara scutec pentru perioade scurte de timp (aerul proaspat este de ajutor), mai ales in cazul in care acesta are eruptii cutanate la nivel fesier.

Daca apar eruptii cutanate, se va spala zona cu apa calduta pentru a calma roseata si inflamatia pielii si se va usca cu atentie, prin tamponare cu scutec de bumbac. Nu se vor aplica creme antiseptice sau lotiuni pe penis sau preput (doar cu recomandare medicala).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Balanita, smegma si fimoza

  • Balanita - uneori varful preputului sau capul penisului poate deveni rosu din cauza unei infectii. Cele mai frecvente sunt infectiile fungice (cu Candida albicans de regula) sau bacteriene. In acest caz se recomanda vizita la medic care va prescrie o crema sau un unguent. Daca baietelul plange de dureri la nivelul penisului, in special in timpul mictiunii, o baie calda poate fi de ajutor in calmarea pielii inflamate din jurul penisului.
  • „Murdaria” alba/ galbena denumita si smegma este o acumulare de celule descuamative sterile, care ajuta la separarea preputului de gland, iar aglomerarile vor disparea ulterior, fara a necesita vreun tratament. Smegma este substanta alba sau galbena, uleioasa, care poate fi observata de parinte sub preput.
  • Fimoza apare atunci cand varful preputului este foarte ingust, acopera meatul urinar (orificiul extern al uretrei) si nu permite urinarea normala. Tratamentul incepe cu o crema cu steroizi si doar in cazuri severe este necesara inteventia chirurgicala. 

Cand este necesar consultul medical specializat?

Este necesar un consult de specialitate in cazul in care observi urmatoarele modificari:

  • Daca preputul, ce era anterior retractabil in mod natural, devine blocat
  • In cazul in care penisul este de culoare rosie sau umflat
  • Are dificultate la urinare
  • Copilul are febra.
  • Exista o scurgere purulenta
  • Se simte un miros neplacut in zona genitala
  • Apar inrosire, umflare sau durere a organelor genitale.

 

Ingrijirea organelor genitale masculine la bebelusi si copiii mici necesita atentie si  igiena adecvata pentru a preveni probleme de sanatate. Consultati intotdeauna un medic pentru orice ingrijorare sau intrebare legata de sanatatea copilului dumneavoastra.

Consultant Medical Dr. Luminita Cobac
Data publicării 21.03.2024
Data ultimei actualizari 22.03.2024