Ingrijirea organelor genitale ale copilului

Organele genitale externe ale bebelusilor sunt foarte sensibile si de aceea este foarte important sa le ingrijesti corect pentru a preveni roseata, durerea si infectia.
organe genitale copil
Ingrijirea organelor genitale la copil

Preputul este pielea moale care acopera capatul penisului. Un preput acopera capul penisului (glandul) si nu poate fi tras cu usurinta inapoi la majoritatea nou-nascutilor. In jurul varstei de 2 ani, iar in unele cazuri pana la pubertate, preputul se separa singur si este capabil de a fi mutat inapoi de la varful penisului.


Exista baietei la care, preputul nu se va retrage (sa poata fi tras inapoi peste capul penisului). Aceasta afectiune este numita fimoza. Preputul nu ar trebui sa fie tras fortat inapoi pentru curatare. Nu este necesara curatarea in interiorul acestuia la baietii tineri, incercarea de a-l forta in jos putand cauza cicatrici si probleme in viitor.


Cei mai multi baietei au tendinta normala de a atinge sau de a se juca cu penisul lor in mod frecvent, aceasta fiind o parte normala a dezvoltarii si modului in care ei invata despre corpul lor. O data ce preputul este gata sa fie retras, baietelul va descoperi cel mai probabil, primul.


Preputul nu ar trebui sa fie tras fortat inapoi (decalotare) pentru curatare niciodata, nici de parinti, nici de medicul de familie, pediatru sau chirurg.


Odata ce preputul este usor retras, baietelul ar trebui sa invete sa curete acea parte in cadrul spalarii normale la baie. Asigura-te ca se va clati bine de sapun si va trage preputul pentru a acoperi capul penisului dupa aceea. Copilul isi va spala penisul la fel ca si orice alta parte a corpului.


In cazul bebelusilor asigura-te ca ai schimbat scutecele ude sau murdare cu promptitudine si incearca sa il lasi fara scutec pentru perioade scurte de timp (aerul proaspat este de ajutor), mai ales in cazul in care acesta are eruptii cutanate la nivel fesier.

 

In cazul in care apar eruptii cutanate, se va spala zona cu apa calduta pentru a calma roseata si inflamatia pielii si se va usca cu atentie, prin tamponare cu scutec de bumbac. Nu se vor aplica creme antiseptice sau lotiuni pe penis sau preput (decat cu recomandare medicala).

 

Balanita, smegma si fimoza

Balanita

Uneori varful preputului sau capul penisului poate deveni rosu din cauza unei infectie. In acest caz se recomanda vizita la medic care va prescrie o crema sau un unguent. Daca baietelul plange de dureri la nivelul penisului, in special in timpul mictiunii, o baie calda poate fi de ajutor in calmarea pielii inflamate din jurul penisului.

”Murdaria” Alba/Galbena

Denumita si Smegma, este o acumulare de celule descuamative sterile, care ajuta la separarea preputului de gland, iar aglomerarile vor disparea ulterior, fara a necesita vreun tratament.

 

Fimoza

Apare atunci cand varful preputului este foarte ingust, acopera meatul urinar si nu permite urinarea normala. Tratamentul incepe cu o crema cu steroizi si doar in cazuri severe este necesara inteventia chirurgicala si nu decalotarea manuala fortata!

 

Cand este necesar consultul medical specializat?

Este necesar un consult de specialitate in cazul in care observi urmatoarele modificari:
  • daca preputul, ce era anterior retractabil in mod natural, devine blocat
  • in cazul in care penisul este de culoare rosie sau umflat
  • are dificultate la urinare
  • copilul are febra.
  • exista o scurgere purulenta
Data publicării 02.10.2018