Polipii nazali: cauze, simptome, tratament

Polipii nazali reprezinta excrescente de consistenta moale, nedureroase, care apar la nivelul mucoasei ce captuseste caile nazale si sinusurile faciale. In mod frecvent polipii nazali de dimensiuni mici sunt asimptomatici si raman nedetectabili pentru perioade indelungate de timp, fiind descoperiti accidental in cazul unei examinari de specialitate otolaringologice.
Polipii nazali: cauze, simptome, tratament

Cuprins

Ce reprezinta polipii nazali

Polipii nazali reprezinta excrescente de consistenta moale, nedureroase, care apar la nivelul mucoasei ce captuseste caile nazale si sinusurile faciale. Mai frecvent intalnita la adultii tineri si cei de varsta mijlocie, afectiunea prezinta caracter benign (necanceros) si este de cele mai multe ori recidivanta. 

De ce apar polipii nazali

Polipoza nazala se datoreaza inflamatiei cronice a mucoasei nazale si sinusale care dureaza mai mult de 12 saptamani si apare in cazul persoanelor alergice (rinosinuzita cronica polipoasa), al celor care sufera de infectii recurente de tract respirator superior si la pacientii cu boli cronice autoimune.

Care sunt simptomele polipozei nazale

In mod frecvent polipii nazali de dimensiuni mici sunt asimptomatici si raman nedetectabili pentru perioade indelungate de timp, fiind descoperiti accidental in cazul unei examinari de specialitate otolaringologice. Excrescentele de dimensiuni mai mari pot cauza simptome specifice prin blocarea cailor aeriene nazale si a drenajului sinusurilor suborbitale.

Cele mai frecvent intalnite simptome in sinuzita cronica polipoasa sunt reprezentate de catre:

 • Rinoree (secretii nazale apoase abundente);
 • Obstructie nazala persistenta (nas infundat);
 • Scurgeri rinofaringiene (scurgerea secretiilor de la nivel nazal pe peretele posterior faringian);
 • Anosomie (scaderea pana la pierderea simtului mirosului prin afectarea filetelor nervoase olfactive la pacientii cu rinita cronica);
 • Durere faciala (nivelul sinusurilor maxilare, frontale sau paranazale) si cefalee;
 • Senzatie de presiune frontala sau faciala;
 • Ronhopatie cronica (sforait);
 • Prurit nazal.

Dificultatea in respiratie, vederea dubla, limitarea miscarii globilor oculari, edemul periorbital masiv, cefalee insotita de febra sau agravarea brusca a simptomelor rinitei cronice reprezinta situatii care necesita prezentarea de urgenta la medicul specialist.

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul polipozei nazale se stabileste pe baza simptomatologiei si examenului fizic al pacientului in cadrul consultului de specialitate efectuat de catre medicul otolaringolog. In cadrul examinarii, medicul specialist poate solicita:

 • Endoscopie nazala: investigatie imagistica care se realizeaza cu ajutorul unui fibroscop flexibil (tub subtire prevazut cu sursa de lumina si videocamera atasata) care permite vizualizarea foselor nazale si deschiderea sinusurilor fiziologice;
 • Tomografia computerizata (examinarea CT) sau rezonanta magnetica nucleara RMN, reprezinta investigatii imagistice complexe care permit medicului specialist sa localizeze polipii nazali profunzi si sa evalueaza extinderea procesului inflamator al mucoasei nazale si sinusale. Investigatiile pot identifica anomalii fiziologice de structura ale cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor si pot diagnostica formatiuni tumorale de natura maligna sau benigna la acest nivel.
 • Teste de alergie specifice reprezentate de catre prick test: teste cutanate prin intermediul carora este stabilita o eventuala alergie a pacientului la anumiti alergeni. Determinarile serice ale anticorpilor specifici pentru diferiti antigeni alergici si a anticorpilor IgE totali sunt utilizate in cazul in care nu se poate efectua testarea cutanata (risc de soc anafilactic);
 • Testarea pentru fibroza chistica este efectuata in cazul persoanelor cu suspiciune de fibroza chistica, o afectiune ereditara care determina afectarea glandelor producatoare de mucus de la nivel pulmonar, glandelor salivare, lacrimale, sudoripare si al celor secretoare de acid gastric.

Polipii nazali: cauze, simptome, tratament

Tratamentul polipozei nazale

Tratamentul simptomatic al polipozei nazale se realizeaza cu ajutorul corticoizilor cu administrare nazala, orala sau injectabila si are ca scop micsorarea dimensiunilor excrescentelor de la nivelul mucoasei nazale si sinusale cu ameliorarea simptomatologiei pacientilor. Antihistaminicele sunt utilizate in cazul alergiilor asociate polipozei nazale iar antibioticele sunt prescrise pentru tratarea infectiilor cronice sau recurente de cai respiratorii superioare.

Tratamentul etiologic este cel chirurgical si este utilizat pentru rezectia polipilor nazali prin intermediul:

 • Polipectomiei cu ajutorul unui microdebrider (instrument care sectioneaza si extrage tesutul moale), interventie realizata cu anestezie generala a pacientului, sub ghidaj endoscopic;
 • Chirurgiei endoscopice a sinusurilor pentru rezectia polipozei nazale si corectia deficientelor mucoasei sinusale care stau la baza aparitiei excrescentelor.

Afla mai multe:

Data publicării 06.07.2021