Polipii nazali: cauze, simptome, tratament

Polipii nazali reprezinta excrescente de consistenta moale, nedureroase, care apar la nivelul mucoasei nazale si al sinusurilor faciale. Adesea polipii nazali de dimensiuni mici sunt asimptomatici si raman nedetectabili pentru perioade indelungate de timp, fiind descoperiti accidental in cadrul unui consult de specialitate otolaringologice (ORL). Prezenta polipilor nazali este mai frecvent intalnita la adultii tineri si la cei de varsta mijlocie, iar afectiunea are un caracter benign (necanceros), fiind de cele mai multe ori recidivanta.
Polipii nazali: cauze, simptome, tratament

In unele situatii, medicul poate recomanda medicamente ce ajuta la micsorarea polipilor nazali si ameliorarea manifestarilor clinice suparatoare - congestie nazala, pierderea mirosului, dificultati de respiratie, atunci cand ele exista. Este important de subliniat faptul ca administrarea preparatelor farmacologice (inclusiv spray nazal) reprezinta o solutie temporara pentru controlul simptomelor, nu un tratament care remediaza problema polipilor. Se pot folosi produse pe baza de corticosteroizi topici nazali pe o perioada limitata de timp, la indicatia medicului specialist ORL.

Cuprins

De ce apar polipii nazali?

Cauzele aparitiei polipilor nazali nu sunt cunoscute in totalitate, insa exista o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea acestor formatiuni:

  • Existenta unor alergii - polipii nazali sunt mai frecventi la pacientii cu alergii, asa cum este rinita alergica, astm bronsic alergic.
  • Infectii recurente – infectii ale sinusurilor, spre exemplu sinuzita bacteriana sau fungica pot provoca inflamatia cronica a mucoasei nazale si secundar, aparitia poliplor nazali.
  • Anumite boli autoimune, cum ar fi sindromul Churg-Strauss, pot fi asociate cu aparitia polipilor nazali.

Prin urmare, polipoza nazala este cauzata de inflamatia cronica a mucoasei nazale si sinusale ce dureaza mai mult de 12 saptamani si apare in cazul persoanelor alergice (rinosinuzita cronica polipoasa), al celor care sufera de infectii recurente de tract respirator superior si la pacientii cu boli cronice autoimune sau a pacientilor ce sufera de astm bronsic. Exista cazuri in care la polipoza nazala se asociaza un astm bronsit si alergie.

Polipoza nazala simptome

In mod frecvent polipii nazali de dimensiuni mici sunt asimptomatici si raman nedetectabili pentru perioade indelungate de timp, fiind descoperiti accidental in cazul unei examinari de specialitate otolaringologice.

Polipii de dimensiuni mai mari pot cauza simptome specifice prin blocarea cailor aeriene nazale si a drenajului sinusurilor paranazale.

Cele mai frecvent intalnite simptome in sinuzita cronica polipoasa sunt reprezentate de:

  • Rinoree - secretii nazale apoase abundente
  • Obstructie nazala persistenta - nas infundat
  • Scurgeri rinofaringiene - scurgerea secretiilor de la nivel nazal pe peretele posterior faringian
  • Hiposmie - scaderea acuitati olfactive, pierderea partiala a mirosului sau chiar anosomie - scaderea pana la pierderea simtului mirosului prin afectarea filetelor nervoase olfactive la pacientii cu rinita cronica
  • Presiune, durere faciala – la nivelul sinusurilor maxilare, frontale, si durere de cap
  • Senzatie de presiune frontala sau faciala
  • Ronhopatie cronica (sforait)
  • Prurit nazal (mancarimi).

Dificultatea in respiratie, vederea dubla, limitarea miscarii globilor oculari, edemul periorbital masiv, cefaleea insotita de febra sau agravarea brusca a simptomelor rinitei cronice reprezinta situatii care necesita prezentarea de urgenta la medicul specialist.

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul polipozei nazale se stabileste pe baza simptomatologiei si examenului clinic al pacientului in cadrul consultului de specialitate efectuat de catre medicul otolaringolog. In cadrul examinarii, medicul specialist poate solicita investigatii si proceduri precum:

  • Endoscopie nazala - o investigatie imagistica care se realizeaza cu ajutorul unui fibroscop rigid (tub subtire prevazut cu sursa de lumina si videocamera atasata) care permite vizualizarea foselor nazale si deschiderea sinusurilor fiziologice.
  • Fibroscopie ORL care ii permite medicului sa evalueze dimensiunea polipilor si localizarea acestora. De asemenea, prin intermediul fibroscopiei ORL pot fi observate si alte probleme medicale asociate. Aparatul (fibroscop flexibil) utilizat de medic pentru realizarea fibroscopiei ORL este mai putin invaziv comparativ cu alte tipuri de endoscoape, astfel incat procedura poate fi efectuata copiilor, cauzand un minim de disconfort celui mic. Nu necesita anestezie, implica un minim disconfort si dureaza intre 5 si 15 minute.
  • Tomografie computerizata (examinarea CT) sau rezonanta magnetica nucleara RMN, reprezinta investigatii imagistice complexe care permit medicului specialist sa localizeze extensia polipilor nazali si sa evalueaza extinderea procesului inflamator al mucoasei nazale si sinusale. Investigatiile pot identifica anomalii fiziologice de structura ale cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor si pot diagnostica formatiuni tumorale de natura maligna sau benigna la acest nivel ori patologii nazale asociate (deviatie de sept, rinita).
  • Teste de alergie specifice reprezentate de catre prick test - teste cutanate prin intermediul carora este stabilita o eventuala sensibilitate a pacientului la anumiti alergeni. Determinarile serice ale anticorpilor specifici pentru diferiti antigeni alergici si a anticorpilor IgE totali sunt utilizate in cazul in care nu se poate efectua testarea cutanata (risc de soc anafilactic).
  • Testarea pentru fibroza chistica este efectuata in cazul persoanelor cu suspiciune de fibroza chistica, o afectiune ereditara care determina afectarea glandelor producatoare de mucus de la nivel pulmonar, glandelor salivare, lacrimale, sudoripare si al celor secretoare de acid gastric.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul polipozei nazale

Tratamentul polipilor nazali depinde de dimensiunea si localizarea acestora.

Tratamentul simptomatic al polipozei nazale se realizeaza cu ajutorul:

  • Corticoizilor cu administrare nazala, orala sau injectabila si are ca scop micsorarea dimensiunilor polipilor de la nivelul mucoasei nazale si sinusale, cu ameliorarea simptomatologiei pacientilor.
  • Antihistaminicele sunt utilizate in cazul alergiilor asociate polipozei nazale.
  • Antibioticele sunt prescrise pentru tratarea infectiilor ce pot aparea prin suprainfectarea secretiilor nazale persistente.

Tratamentul de baza este cel chirurgical (polipectomie), find utilizat pentru rezectia polipilor nazali prin intermediul:

  • Tunelizarii foselor nazale fara deschiderea sinusurilor paranazale.
  • Polipectomiei cu ajutorul unui microdebrider (instrument care sectioneaza si extrage tesutul moale), interventie realizata cu anestezie generala a pacientului, sub ghidaj endoscopic.
  • Chirurgiei endoscopice rinosinusale, ce presupune tunelizarea foselor nazale si deschiderea sinusurilor paranazale, pentru rezectia polipozei nazale si corectia deficientelor mucoasei sinusale care stau la baza aparitiei excrescentelor.

Procedura chirurgicala de indepartare a polipilor nazali, mai cunoscuta sub numele de „operatie de polipi” este indicata in cazurile in care simptomele nu pot fi controlate cu ajutorul tratamentului (corticosteroizii, antibiotice etc). A nu se confunda cu operatia de vegetatii adenoide (polipii copiilor).

Operatia poate fi efectuata sub anestezie generala sau anestezie locala, in functie de complexitatea procedurii, varsta pacientului si alte particularitati clinice.

In general, recuperarea dupa interventia chirurgicala de polipi nazali este rapida si fara complicatii, pacientul este posibil sa experimenteze umflaturi, durere usoara si scurgere nazala pentru o perioada scurta de timp, insa este important sa urmeze recomandarile medicului.

Riscul de recidiva - polipii nazali au tendinta de a recidiva, chiar si dupa tratamentul chirurgical. Rata de recidiva este mai mare la persoanele cu alergii sau cu alte afectiuni care pot provoca inflamatia cronica a mucoasei.

 

Polipii nazali reprezinta o afectiune frecventa ce poate cauza o serie de simptome neplacute. Desi acestia pot fi asimptomatici la inceput, este important sa se consulte un medic ORL-ist in cazul in care apare obstructie nazala prelungita si scaderea mirosului, deoarece polipii pot creste in dimensiune, provocand manifestari clinice suparatoare si complicatii.

 

Referinte:

Consultant Medical Dr. Florina-Denisse Cretu
Data publicării 30.01.2024
Data ultimei actualizari 15.03.2024