Cauzele si tratamentul sinuzitei acute

Sinuzita acuta este o inflamatie recenta (in primele 4 saptamani de la debut), a mucoasei (invelisului) care tapeteaza peretii ososi ai sinusurilor paranazale. Sinusurile paranazale sunt cavitati pline cu aer ce se gasesc in interiorul oaselor fetei si craniului din imediata apropiere a nasului, in numar de cate 4 de fiecare parte a fetei si a fruntii.
sinuzita acuta
Despre sinuzita acuta

Care sunt cauzele sinuzitei acute?

Infectia sinusurilor paranazale se produce de cele mai multe ori dupa o raceala obisnuita. Virusul care a provocat raceala ataca mucoasa care tapeteaza peretii sinusului ce cauzeaza sinuzita virala. Sinuzita virala este similara unei raceli obisnuite si se vindeca doar cu antiinflamatoare administrate oral si picaturi/spray ce contin substante de desfundat si dezinfectat nasul. Nu se recomanda folosirea antibioticelor!

 

Inflamatia mucoasei sinusurilor produsa de catre infectia virala creeaza uneori conditii propice de dezvoltare a infectiei bacteriene, astfel putand aparea rino-sinuzita bacteriana.

Sinuzita acuta bacteriana (supurata)

  • Se manifesta prin simptome si semne aparte si de regula necesita tratament antibiotic.
  • Cel mai frecvent apare dupa rinosinuzita virala
  • Alte cauze ce pot favoriza sinuzita acuta bacteriana: alergia,polipii nazali,deviatia de sept nazal, rinita cronica; acestea sunt frecvent si cauza sinuzitelor repetate,deoarece pot produce obstruarea orificiul de drenaj al sinusului catre nas.
Pentru sinusul maxilar exista si o forma de sinuzita bacteriana (supurata) ce nu apare in contextul unei raceli ci este cauzata de o infectie la nivelul danturii arcadei superioare (al doilea premolar sau primii doi molari superiori – acestia fiind dintii ce au radacina in contact cu podeaua sinusului si deci pot transmite infectia spre sinusul maxilar). Aceasta este sinuzita maxilara acuta supurata odontogena.

Care sunt simptomele sinuzitei acute bacteriene?

Dupa cateva zile de raceala obisnuita (cu nas infundat, febra, tuse seaca, molesala) poate aparea uneori sinuzita,mai ales in sezonul rece.

Ce prezinta pacientul cu sinuzita acuta?

- durere sau senzatie de presiune, de greutate in anumite zone ale fetei(frunte,obraz,radacina nasului,dinti) mai frecvent numai de o parte (stanga sau dreapta); durerea se datoreaza blocarii drenajului sinusului afectat inspre nas si ea apare in sinuzitele acute si mult mai rar in cele cronice; durerea se poate accentua la aplecarea capului in fata.

- secretie nazala, vascoasa,groasa, de culoare galbena sau verzuie, in general mai abundenta pe una dintre nari

- nasul este infundat ( mai frecvent mai mult pe o nara) si nu se desfunda sau se desfunda greu sau doar pentru scurt timp dupa administrarea de picaturi ce contin substante care de regula desfunda nasul (olynth, vibrocil, rinofug, bixtonim, muconazal);

- mai poate prezenta oboseala,senzatie de tumefactie(umflare) a fetei;

- febra nu este prezenta intotdeauna si apare mai mult in primele zile de sinuzita.

Ce ne face să ne gândim la o sinuzita acută?

Avem sinuzita acuta daca, dupa cateva zile de raceala, aceasta, in loc sa se amelioreze, isi amplifica simptomatologia – nasul se infunda din ce in ce mai tare, scurgerile nazale devin mai abundente si mai colorate, apar dureri faciale, senzatie de greutate in anumite zone (frunte, obraz sau intre ochi), uneori si febra. In general, toate aceste simptome apar mai accentuate mai mult de o parte.

Tratament pentru sinuzita acuta

- Dezobstruante nazale (spray sau picaturi gen olynth, biorinil, rinofug) pentru a usura evacuarea secretiilor purulente din sinus;

- Antiinflamatoare, oral (ibuprofen , ketoprofen sau nurofen raceala si gripa etc.);

- Mucolitice pentru fluidificarea si, deci, si eliminarea mai usoara a secretiilor din sinus;

- Antibiotice, administrate oral (in sinuzitele obisnuite) sau injectabil (in formele severe, care necesita si spitalizare).

- De regula, sub tratament medical bine condus, sinuzita acuta bacteriana se vindeca in 8-10zile; (uneori exista si vindecari mai greoaie, de pana la 14zile).

- In cazul sinuzitei maxilare, evolutia nefavorabila dupa cateva zile de tratament antibiotic corect condus sau formele de la inceput severe de sinuzita maxilara impun punctia sinusala maxilara de drenaj al colectiei purulente din sinus.

- Cazurile de sinuzita mai severe impun frecvent spitalizare si tratament antibiotic injectabil.

Data publicării 05.10.2018