Cauzele si tratamentul sinuzitei acute

Desi este confundata cu raceala, sinuzita este de fapt urmarea unei infectii virale sau bacteriene a cailor respiratorii superioare. Sinuzita poate fi acuta, cand debuteaza brusc, sau cronica.

Ce este sinuzita acuta

Sinuzita reprezinta o inflamatie a mucoasei ce captuseste sinusurile craniene.

Sinusurile paranazale sunt cavitati pline cu aer ce se gasesc in interiorul oaselor fetei si craniului din imediata apropiere a nasului, in numar de cate 4, de fiecare parte a fetei si a fruntii:

 • sinusuri frontale (deasupra ochilor)
 • sinusuri sfenoidale (intre ochi si nas, sub arcada osului frontal)
 • sinusuri etmoidale - (intre ochi si nas, sub globul ocular)
 • sinusuri maxilare - (in osul maxilar, in apropierea nasului)

Ca orice alta inflamatie, sinuzita poate fi acuta si cronica.

Sinuzita acuta este o inflamatie recenta a mucoasei care tapeteaza peretii ososi ai sinusurilor paranazale. De obicei, sinuzita acuta afecteaza o pereche de sinusuri, dar se poate intampla sa afecteze si toate cele patru perechi de sinusuri. Tratata corespunzator, sinuzita acuta se vindeca in 3 saptamani si nu recidiveaza mai mult de 2-3 ori pe an.

Cauzele sinuzitei acute

Infectia sinusurilor paranazale se produce de cele mai multe ori dupa o raceala obisnuita. Virusul care a provocat raceala ataca mucoasa care tapeteaza peretii sinusului ce cauzeaza sinuzita virala. Sinuzita virala este similara unei raceli obisnuite si se vindeca doar cu antiinflamatoare administrate oral si picaturi/spray ce contin substante de desfundat si dezinfectat nasul. Nu se recomanda folosirea antibioticelor!

Inflamatia mucoasei sinusurilor produsa de infectia virala creeaza uneori conditii propice de dezvoltare a infectiei bacteriene, astfel putand aparea rinosinuzita bacteriana.

Alte cauze ale sinuzitei acute pot fi deviatia de sept nazal, existenta polipilor nazali, alergiile, abcesele dentare, poluarea, imunitate scazuta. 

Simptome pentru sinuzita acuta

Simptomele pentru sinuzita acuta pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli. Totusi, este bine de stiut faptul ca simptomele racelii se amelioreaza intr-o saptamana, pe cand sinuzita acuta se agraveaza dupa 7 zile de la debutul infectiei. Cele mai importante si des intalnite simptome pentru sinuzita acuta sunt:

 • durere sau senzatie de presiune, de greutate, in anumite zone ale fetei (in functie de localizarea sinusurilor - frunte, obraz, radacina nasului, dinti) mai frecvent numai de o parte (stanga sau dreapta); durerea se datoreaza blocarii drenajului sinusului afectat inspre nas si apare in sinuzitele acute si mult mai rar in cele cronice; durerea se poate accentua la aplecarea capului in fata.
 • secretie nazala, vascoasa, groasa, de culoare galbena sau verzuie, in general mai abundenta pe una dintre nari
 • nasul este infundat (mai frecvent mai mult pe o nara) si nu se desfunda sau se desfunda greu sau doar pentru scurt timp dupa administrarea de picaturi ce contin substante care de regula desfunda nasul (olynth, vibrocil, rinofug, bixtonim, muconazal);
 • oboseala
 • senzatie de tumefactie(umflare) a fetei
 • febra nu este prezenta intotdeauna si apare mai mult in primele zile de sinuzita acuta

Diagnostic

Odata identificate simptomele, este necesar consultul la medicul specialist ORL.

Vizualizarea cailor nazale se poate face folosind anumite tehnici:

 • Endoscopia nazala
 • Teste imagistice precum tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara
 • Examen bacteriologic al secretiilor nazale (exudat nazal)
 • Teste de alergie

Tratament pentru sinuzita acuta

De regula, tratamentul medical bine condus restabileste drenajul normal al sinusurilor, astfel ca sinuzita acuta se vindeca in 8-10 zile. Uneori, exista si vindecari mai greoaie, de pana la 14 zile. Tratamentul are ca rol favorizarea evacuarii secretiilor nazale prin folosirea bailor de aburi si inhalarea vaporilor, cresterea cantitatii de lichide consumate. De asemenea, in tratamentul pentru sinuzita acuta se mai pot recomanda folosirea:

 • Decongestionante nazale (spray sau picaturi) pentru a usura evacuarea secretiilor purulente din sinus;
 • Antiinflamatoare orale
 • Mucolitice pentru fluidificarea secretiilor din sinusuri, pentru a favoriza eliminarea mai usoara a acestora;
 • Antibiotice, administrate oral (in sinuzitele obisnuite) sau injectabil (in formele severe, care necesita si spitalizare).

In cazul sinuzitei maxilare, evolutia nefavorabila dupa cateva zile de tratament antibiotic corect condus sau formele de la inceput severe de sinuzita maxilara impun punctia sinusala maxilara de drenaj al colectiei purulente din sinus.

Cazurile de sinuzita mai severe impun frecvent spitalizare si tratament antibiotic injectabil.

Sinuzita acuta bacteriana (supurata)

Se manifesta prin simptome si semne aparte si de regula necesita tratament antibiotic.

Cel mai frecvent apare dupa rinosinuzita virala.

Alte cauze ce pot favoriza sinuzita acuta bacteriana: alergia, polipii nazali, deviatia de sept nazal, rinita cronica; acestea sunt frecvent si cauza sinuzitelor repetate, deoarece pot produce obstruarea orificiul de drenaj al sinusului catre nas.

Pentru sinusul maxilar exista si o forma de sinuzita bacteriana (supurata) ce nu apare in contextul unei raceli, ci este cauzata de o infectie la nivelul danturii arcadei superioare (al doilea premolar sau primii doi molari superiori – acestia fiind dintii ce au radacina in contact cu podeaua sinusului si deci pot transmite infectia spre sinusul maxilar). Aceasta este sinuzita maxilara acuta supurata odontogena.

Dupa cateva zile de raceala obisnuita (cu nas infundat, febra, tuse seaca, molesala) poate aparea uneori sinuzita, mai ales in sezonul rece.

Informatii utile:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674905022542

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1288/00005537-197009000-00007

 

Data publicării 05.10.2018
Data ultimei actualizari 12.04.2022