Care sunt riscurile sarcinii ectopice si tratamentul acesteia

Sarcina ectopica reprezinta sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine, fiind rezultatul implantarii ovulului fecundat in alta parte decat in mucoasa uterina.
sarcina ectopica
Despre sarcina ectopica

Sistemul reproductiv feminin este format din uter, doua ovare, doua trompe uterine si vagin. Trompele uterine, denumite si oviducturi, salpinge sau tubele lui Fallopio, sunt doua tuburi flexibile, care fac legatura intre ovare si uter.

Dupa formare, embrionul in mod normal se implanteaza la nivelul endometrului (mucoasa ce captuseste interiorul uterului). Odata implantat embrionul continua sa se dezvolte si sa creasca.

Intr-o sarcina ectopica embrionul nu se implanteaza la nivelul endometrului, el atasandu-se de alte tesuturi.  In 98% din cazuri se implanteaza la nivelul trompelor uterine ceea ce se numeste sarcina tubara. Rar, embrionul se poate implanta la nivelul colului uterin sau ovarului. Daca implantarea are loc la nivelul in care uterul si trompele uterine se unesc se dezvolta o interstitiala. Embrionul se poate atasa si de alte organe intrabdominale.

In sarcinile gemelare exista posibilitatea ca unul din embrioni sa se implanteze la nivelul uterului si altul in afara acestuia. Aceasta rara posibilitate poarta numele de sarcina heterotopica si apare mai ales in cazul sarcinilor obtinute prin procedee de reproducere umana asistata.

De ce este periculoasa o sarcina ectopica?

Embrionul care nu se implanteaza la nivelul endometrului in general nu se pot dezvolta normal. O sarcina ectopica poate duce la ruptura organului in care s-a implantat, cel mai frecvent trompa uterina.

Ruptura duce la hemoragie interna, soc si in cazuri rare la moartea pacientei. Din fericire posibilitatea de a diagnostica, monitoriza si trata sarcina extrauterina reduce aceste riscuri.

Factori de risc ai sarcinii ectopice

Un numar de afectiuni pot duce la cresterea riscului de aparitie a unei sarcini ectopice:
 • Anomalii ale trompelor uterine – dacă acestea sunt anormale ca urmare a unor infecții, intervenții chirurgicale, tumori sau din cauzamalformațiilor prezente de la naștere. Chirurgia de reconstrucție tubară duce la creșterea riscului de apariție a sarcinilor ectopice
 • Sarcina ectopică în antecedente  -  afecțiunea tubară care a dus la apariția primei sarcini ectopice crește riscul și pentru cea de-a doua;
 • Expunerea in-utero la DES (dietilstilbestrol) – femeile ce au fost  expuse în viața uterină la DES (administrat între 1940—1970 femeilor gravide pentru prevenirea avorturilor spontane) au risc crescut din cauza malformațiilor de la nivelul trompelor uterine induse de această substanță.
 • Antecedentele de infecții genitale – în special chlamydia și gonoreea;
 • Infertilitate – incidența crescută a afecțiunilor tubare la această categorie precum și datorită inductorilor de ovulație folosiți pentru tratament.
 • Parteneri sexuali multipli – crește riscul de infecții genitale
 • Fumatul – prin scaderea imunității și apariția inflamațiilor pelvine cât și prin alterarea funcției mucoasei trompelor uterine;
 • Fertilizarea in vitro – crește riscul atât pentru sarcina ectopică cât și pentru cea heterotopică;
 • Sterilizarea tubară – sterilizarea chirugicală prin ligatură și secționarea trompelor în cazuri rare poate să ducă la apariția sarcinii ectopice;
 • Dispozitivul intrauterin – steriletul este eficient în prevenirea tuturor formelor de sarcină, dar dacă aceasta apare există o mai mare posibilitate ca aceasta să fie ectopică.

Women Check-up Essentials

CUMPARA ONLINE

Women Check-up Essentials VIP

CUMPARA ONLINE

Pachet Healthy Women

CUMPARA ONLINE

Simptome sarcina ectopica

Simptomele sarcinii extrauterine cand sunt prezente se manifesta la debutul sarcinii adesea inainte ca pacienta sa realizeze ca este gravida.

Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de:

 • Durere abdominala;Intarziere menstruala;
 • Sangerare vaginala sau secretie vaginala maronie;
 • Simptome de sarcina (tensiune mamara, mictiuni frecvente sau greata si varsaturi);

In jumatate din cazuri simptomele lipsesc prima manifestare fiind data de ruperea trompei uterine.

Simptomele sarcinii ectopice rupte sunt reprezentate de:

 • Durere acuta;
 • Sangerare vaginala;
 • Ameteala;
 • Scaderea tensiunii arteriale;
 • Lesin;
 • Soc;
Se poate produce si eliminarea spontana a embrionului de la nivelul trompei uterine (avort tubar) ceea ce poate duce la sangerare severa ce necesita tratament chirurgical sau la o sangerare minima ce nu necesita decat monitorizare. Sarcina ectopica nu se vindeca de la sine, ea necesita tratament odata diagnosticata.

Diagnosticul sarcinii ectopice

Testele folosite pentru diagnosticul unei sarcini extrauterine sunt reprezentate de ecografia transvaginala si de determinarea din sange a unui hormon de sarcina - hCG (gonadotropina corionica umana)

Ecografia transvaginala este folosita pentru vizualizarea  organelor genitale interne si poate detecta sarcini de 5-6 saptamani. Este utila in evidentierea sarcinilor intrauterine. Nevizualizarea unei sarcini ectopice la examenul ecografic nu exclude existenta acesteia. 15-26% din sarcinile ectopice nu sunt vizualizabile ecografic.

HCG este o substanta secretata de placenta si de embrion. Nivelurile acestuia din sange sunt utile pentru a diagnostica si monitoriza evolutia sarcinii.

Cum stiu ca am sarcina extrauterina?

Sarcina ectopica este diagnosticata daca examenul ecografic evidentiaza embrion sau batai cardiace fetale in afara uterului. Deoarece nu in toate cazurile se poate evidentia ecografic o sarcina extrauterina se determina si nivelul hCG-ului din sange.

Daca valoarea acestuia este cuprinsa intre 1500 - 2000 mIU/l si examenul ecografic nu evidentiaza o sarcina intrauterina riscul ca aceasta sa fie ectopica este foarte mare.

Daca nivelul hCG-ului este mai mic decat cel enuntat si ecografic intrauterin nu se evidentiaza sarcina poate fi, fie o sarcina intrauterina incipienta, fie o sarcina ectopica si in acest caz examenul ecografic si hCG-ul se repeta dupa cateva zile.

Tratamentul sarcinii ectopice

O sarcina ectopica poate pune viata femeii in pericol si de aceea odata diagnosticata trebuie initiat tratamentul. Tratamentul poate fi medical sau chirurgical.

Tratamentul medical

Aproximativ 1/3 din sarcinile ectopice pot fi tratate cu methotrexat o substanta ce opreste cresterea embrionului. Se poate administra intravenos, intramuscular sau chiar la nivelul sarcinii ectopice, existand mai multe protocoale de administrare doza unica sau multidoza. Dupa administrare pot sa apara dureri sau crampe abdominale. Nivelul de hCG este apoi monitorizat pana ajunge la valori nedetectabile.

Daca tratamentul cu methotrexat este ineficient se poate produce ruptura tubara, complicatie ce poate fi prevenita prin monitorizare si interventie chirurgicala.

Tratamentul chirurgical

Este indicat in cazurile de sarcina ectopica rupta, mai ales la pacientele cu tensiune arteriala in scadere sau instabila – reprezinta urgenta chirurgicala. Mai poate fi indicat la pacientele care nu pot fi urmarite pe timpul terapiei cu methotrexat sau la cele din zone izolate la care accesul catre un serviciu de sanatate se face greu.

Interventia chirurgicala se poate face fie laparoscopic, fie printr-o incizie abominala. Interventia laparoscopica duce la dureri postoperatori mai mici si la o recuperare mai rapida. In timpul interventiei uneori este posibil sa se indeparteze sarcina ectopica si sa se refaca trompa uterina, interventie denumita salpingostomie. In unele cazuri este necesara indepartarea trompei uterine (salpingectomie) fie din cauza unei hemoragii masive greu de controlat, sarcina ectopica recurenta pe aceeasi trompa, trompa uterina distrusa sau o sarcina ectopica de mari dimensiuni.

Intr-un numar mic de cazuri tratate chirurgical, testul embrionic poate persista dupa interventie ceea ce duce la niveluri crescute de hCG – in aceste cazuri se administreaza o doza de methotrexat.

Data publicării 04.10.2018