Ce trebuie sa stii despre infectia cu Chlamydia

Infectia cu Chlamydia reprezinta o boala cu transmitere sexuala care afecteaza atat femeile cat si barbatii, in ambele situatii evolutia cronica putand duce la infertilitate.
Ce trebuie sa stii despre infectia cu Chlamydia

Care sunt cauzele chlamidiozei

Chlamydia trachomatis este o bacterie cu transmitere prin contact sexual neprotejat (oral, vaginal sau anal) sau verticala de la mama infectata la fat. In functie de modul prin care se face contaminarea, infectia poate avea localizare oculara, pulmonara (in cazul nou nascutilor), la nivelul organelor genitale masculine si feminine sau anala.

Cum se manifesta infectia cu Chlamydia

In cele mai multe cazuri chlamidioza este asimptomatica acest lucru favorizand raspandirea infectiei intre parteneri. In cazul femeilor cervicita (inflamatia colului uterin) este cea mai frecventa afectiune care cauzeaza aparitia secretiilor vaginale anormale insotite de durere abdominala joasa sau in zona genitala la contact sexual.

La fel de frecventa este si afectarea uretrei (uretrite) comune atat barbatilor cat si femeilor persoana infectata avand  simptomatologie clinica similara infectiilor urinare joase: disurie (nevoie imperioasa de a urina, senzatie arsura/durere la mictiune) si/sau poliurie,  uneori febra. Prostatitele si epididimitele (inflamatii ale prostatei si epididimului) sunt specifice barbatilor si pot reprezenta factori declansatori ai infertilitatii masculine.

In cazurile de infectie cronica netratata Chlamydia poate ascensiona catre trompele uterine determinand aparitia problemelor de fertilizare. Sterilitatea de cauza infectioasa precum si sarcinile extrauterine (sarcina ectopica) se datoreaza bolii inflamatorii pelvine care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de femei active sexual.

Similar altor boli cu transmitere sexuala, chlamidioza poate induce nastere prematura datorata ruperii membranelor inainte de termen, si infectarea nou nascutului. Netratata, Chlamydia poate cauza infectii ale lichidului amniotic care se transmit produsului  de conceptie astfel boala poate fi transmisa chiar si in cazul nasterii prin cezariana.

In cazul transmiterii intrapartum (in timpul nasterii), aproape jumatate din nou nascuti prezinta afectare oculara  (conjunctivita) in primele zile de la nastere sau dezvolta pneumonii la cateva saptamani de viata.

Endometrita postpartum cu Chlamydia apare la 2- 3 saptamani dupa nastere si reprezinta o infectie uterina care se manifesta prin sangerare vaginala, sensibilitate la palparea uterului cu dureri abdominale inferioare si uneori stare febrila.

Cand trebuie sa merg la medic

Vizita la medic este necesara atunci cand apar secretii vaginale modificate (aspect, volum sau miros) sau in cazul barbatilor la aparitia unor secretii purulente la nivelul penisului insotite de durere si inflamatie testiculara. Infectiile la nivel anal determina durere rectala, secretii si sangerari atat la femei cat si la barbatii homosexuali. Infertilitatea la ambele sexe este si ea unul din motivele pentru care sa va adresati medicului pentru consult si evaluare de specialitate.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului pe baza antigenului Chlamydia, este necesara prelevarea unui esantion de urina sau recoltarea cu tampon steril a secretiilor vaginale/uretrale ale bolnavului.

La fel de utile sunt si determinarile serologice ( din sange recoltat prin punctie venoasa ) ale anticorpilor specifici anti Chlamydia de tip Ig G, Ig A si Ig M.

Detectarea ADN ului bacterian cu ajutorul biologiei moleculare este cea mai eficienta metoda de diagnostic al infectiei cu Chlamydia trachomatis atat in cazul barbatilor cat si al femeilor (din urina, secretie uretrala sau cervicala).Infectia cu Chlamydia

Tratamentul infectiei cu Chlamydia

Tratamentul se aplica ambilor parteneri si presupune administrarea antibioticelor existand si varianta administrarii unei doze orale unice,  cu retestare la 3 luni pentru a evalua rezultatele medicatiei. Fiind o boala cu transmitere sexuala este de reamintit faptul ca cea mai buna metoda de preventie este practicarea contactelor intime cu prezervativ.

Exista antibiotice care se pot administra in sigurantai pe timpul sarcinii pentru a diminua sansele de imbolnavire a nou nascutului si pentru a preveni infectiile uterine postpartum. Nou nascutii beneficiaza si ei de tratament cu antibiotic insa este de preferat evitarea utilizarii tetraciclinei datorita posibilitatii aparitiei  hipoplaziei smaltului dentar si colorarea in brun a dintilor de lapte (efectele apar la administrarea in a doua jumatate a sarcinii sau in primele 6 luni de viata ale copilului).

Consultant Medical Dr. Oana Dumitrescu
Data publicării 07.11.2020
Data ultimei actualizari 17.07.2023