Pompa de insulina si dispozitivul de monitorizare continua a glicemiei la pacientii cu diabet zaharat de tip 1

Pompa de insulina si dispozitivul pentru monitorizarea continua a glicemiei constituie o metoda eficace pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1, care prezinta o variabilitate glicemica crescuta, din cauza careia nu isi pot determina si ajusta in mod corespunzator dozele de insulina necesare.
Pompa de insulina si dispozitivul de monitorizare continua a glicemiei la pacientii cu diabet zaharat de tip 1

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Cosmin Pena, medic primar Diabet, nutritie si boli metabolice

Cand se recomanda monitorizarea continua a glicemiei

Dispozitivul de monitorizare continua a glicemiei este recomandat pacientior cu diabet zaharat de tip 1 (insulinodependent), in regim de tratament bazal/bolus cu multiple doze de insulina ultrarapida si insulina ultralenta, care, in ciuda automonitorizarii cu ajutorul testelor de glicemie clasice, efectuand profile glicemice pre si postprandiale, au variabilitate glicemica crescuta si nu isi pot ajusta corespunzator dozele de insulina.

Concret, desi pacientul cu diabet zaharat de tip 1 (DZ tip 1) isi monitorizeaza constant glicemia la domiciliu, cu ajutorul glucometrului, observa diferente foarte mari intre valorile obtinute in urma testarii, inainte de masa si la doua ore dupa. Din acest motiv, stabilirea si administrarea corecta a dozei de insulina nu este posibila.

Pompa de insulina vine sa completeze tratamentul pacientului cu DZ de tip 1, urmarit cu un sistem de monitorizare glicemica continua, la care nu se poate obtine un echilibru metabolic bun (nivel de hemoglobina glicata de <7%), variabilitatea glicemica este mare si la care apar frecvent hipoglicemii.

Dr. Cosmin Pena, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice realizeaza manopera si training medical aferent pentru instalare dispozitiv de monitorizare glicemica continua si instalare pompa de insulina in Clinica The Bridge Medicover, din Bucuresti.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum functioneaza pompa de insulina

Pompa de insulina are urmatoarele componente:

  • Dispozitivul electronic propriu-zis
  • Rezervor pentru insulina
  • Cateter si fluturas care se insera subcutanat cu ajutorul unui serter (un fel de stampila).

Dispozitivul infuzeaza permanent insulina rapida sau ultrarapida, in functie de programul setat de fiecare pacient, cu posibilitatea setarii in fiecare ora. Setarea poate fi facuta cu cate 0,05 U de insulina (echivalentul insulinei lente), iar inaintea meselor se poate infuza un bolus de insulina rapida, echivalentul dozelor de insulina rapida preprandiala.

Insertia fluturasului atasat de cateter prin intermediul serter-ului mentionat anterior este nedureroasa pentru pacient, iar fluturasul trebuie schimbat la 2-3 zile sau ori de cate ori se obstrueaza. Purtarea acestuia nu implica durere.

De asemenea, instalarea dispozitivului de monitorizare continua a glicemiei presupune fixarea subcutanata a senzorului de monitorizare glicemica, la care se ataseaza transmitatorul. Rezultatele determinarilor glicemice, care se face din lichidul interstitial, la fiecare 5 minute, se afiseaza pe o aplicatie instalata pe telefonul mobil, putandu-se astfel vizualiza in permanenta evolutia curbei glicemice. Pentru a scadea variabilitatea glicemica exista posibilitatea de a seta alerte pentru hipoglicemie si hiperglicemie, astfel incat pacientul primeste avertizari sonore in momentul in care intervalul glicemic optim este depasit.

Beneficii pompa de insulina si dispozitiv de monitorizare constanta glicemie

Care sunt avantajele utilizarii pompei de insulina? Spre deosebire de administrarea dozelor de insulina cu ajutorul pen-urilor, administrarea insulinei prin intermediul acestui dispozitiv medical poate mima secretia fiziologica a insulinei, care este ondulanta, in functie de momentul zilei, nu liniara, asa cum se intampla in primul caz.

Modificarea dozelor de insulina poate fi facuta mult mai corect, pe intervale orare si cu diferente mult mai mici (in situatia administrarii cu penul, cea mai mica modificare poate fi cu 0.5 U/doza de insulina, in situatia administrarii cu pompa, diferenta poate fi de 0,05 U/ora). Acesta este principalul beneficiul al administrarii insulinei cu ajutorul pompei dedicate.

Care sunt avantajele utilizarii dispozitivului pentru monitorizarea continua a glicemiei? Beneficiile utilizarii unui astfel de dispozitiv sunt legate de:

  • Un mai bun control al glicemiilor
  • Scaderea variabilitatii glicemice (hipo sau hiperglicemii)
  • Timpul petrecut in normoglicemie, asa numitul time-in-range-TIR, creste spre intervalul recomandat de >70% din 24 de ore.

Contraindicatii

Pacientii care utilizeaza pompa de insulina pot merge la piscina, la mare sau la sauna, cu mentiunea ca este necesar sa opreasca temporar pompa de insulina. Totodata, se poate practica, cu grija, sportul care nu implica contact, fara a opri pompa de insulina. Riscurile utilizarii pompei de insulina tin de blocarea administrarii continue a insulinei prin obstructia cateterului si riscul aparitiei cetoacidozei diabetice.

In cazul dispozitivului de monitorizare a glicemiei, utilizarea acestuia nu implica riscuri medicale, eventual, in situatia nefunctionarii corespunzatoare, trebuie folosit sistemul clasic de monitorizare glicemica cu ajutorul glucometrului.

Utilizarea monitorizarii continue a glicemiei si administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulina la pacientii cu DZ tip 1 reprezinta standardul de aur al tratamentului. Acolo unde exista comunicare prin sistem bluetooth intre cele 2 dispozitive, se poate realiza un circuit numit “the closed loop” sau “pancreasul artificial”. 

Pentru a programa o consultatie de specialitate sau o consultatie second opinion diabet si boli de nutritie, ne puteti contacta la nr. de Call Center:

021 9896

 

Data publicării 19.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023