Pregateste-ti copilul pentru prima zi de gradinita sau scoala

Prima zi de gradinita este o incercare grea atat pentru parinti, cat si pentru copil. Parintii trebuie sa ii explice din timp copilului ca urmeaza o schimbare in viata lui si sa ii descrie in detaliu ce inseamna gradinita si sa evidentieze lucrurile pozitive care il incurajeaza si ii starnesc curiozitatea cum ar fi faptul ca urmeaza sa se joace cu copii de varsta lui, ca va avea jucarii noi si va invata jocuri noi.
Pregateste-ti copilul pentru prima zi de gradinita sau scoala
Copilul va invata sa fie flexibil, sociabil, independent si sa invete pe cont propriu.

 

Este important sa mergeti cu copilul sa viziteze gradinita inainte de inceperea ei, sa descopere cum arata sala de clasa si sa cunoasca educatoarea. In prima zi de gradinita copilul va recunoaste locul si acest lucru ii va da incredere.
 
Implicati-l in pregatirea pentru gradinita, incurajati-l sa isi aleaga hainele pe care vrea sa le poarte la gradinita, ghiozdanelul si alte lucruri  pe care le considera necesare. Permiteti-i sa ia cu el la gradinita jucaria de care nu se desparte niciodata, in acest fel va avea langa el un obiect familiar si va trece mai usor peste faptul ca nu cunoaste pe nimeni. Pregatiti-i pentru gradinita haine lejere si usor de imbracat si dezbracat  (pantaloni cu elastic, incaltaminte fara sireturi).


Cu ceva timp inainte de inceperea gradinitei este bine sa ii adaptati programul, culcati-l seara mai devreme si treziti-l la o ora rezonabila pentru a avea timp sa isi faca toaleta si sa isi ia micul dejun.

 

Momentul despartirii va fi cel mai greu. Nu-l parasiti imediat dar nici nu prelungiti prea mult acest moment. Luati-varamas bun zambind si nu uitati sa il asigurati ca va veti intoarce dupa el. Spuneti-i exact cat timp va petrece la gradinita ca sa stie sa aprecieze timpul, altfel va va astepta cu nerabdare daca il mintiti spunandu-i ca va veti intoarce imediat.
 

In primele zile trebuie sa fiti mai toleranti si mai intelegatori cu el. Copilul poate fi mai obosit, mai nervos si este important sa il ajutam sa treaca cu bine peste noua situatie din viata lui.

 

Dupa ce s-a incheiat o etapa in viata copilului – gradinita, urmeaza o alta si anume scoala . Prima zi de scoala este un moment pe cat de emotionant, pe atat de stresant pentru intreaga familie. Povestiti-i din timp ca va merge in curand la scoala. Puteti chiar sa marcati in calendar ziua in care va incepe scoala. Fiti pozitivi,  nu folositi scoala ca pe o amenintare, nu ii spuneti ca s-a terminat cu joaca, ci prezentati-i aspectele pozitive ale scolii (poate fi un loc distractiv, isi poate face noi prieteni, va descoperi lucruri noi si interesante). Incurajati copilul sa construiasca prietenii cu copiii din clasa.
 
Vizitati impreuna scoala astfel incat copilul sa devina familiar cu zona si cladirea si daca este posibil stabiliti si o intalnire cu invatatoarea inainte de inceperea scolii. Implicati copilul in alegerea lucrurilor de care are nevoie pentru scoala, ghiozdan sau uniforma. Acest lucru ii creste increderea in el si  ii da sentimentul de control.
  
Pregatiti copilul pentru disciplina orelor de scoala. Povestiti-i care va fi programul de scoala, explicati-i ca va sta in banca 4 ore, ca va avea pauza dupa fiecare ora, ca trebuie sa fie atent la invatatoare si sa nu isi deranjeze colegii.
Daca copilul dumneavoastra este obisnuit  sa doarma pana mai tarziu este bine sa-l obisnuiti cu ceva timp inainte de a incepe scoala cu o ora de culcare si de trezire mai devreme. Obisnuiti-l sa ia zilnic micul dejun explicandu-i ca astfel va avea energia necesara pentru a invata lucrurile noi despre care i-ati povestit.
 
Ar fi ideal ca macar unul dintre parinti sa-l insoteasca pana la scoala si chiar pana in clasa, in prima zi. Asigurati-l ca il veti astepta dupa terminarea orelor si incercati sa fiti in curtea scolii intr-un loc vizibil atunci cand copilul paraseste scoala.
 
La intoarcerea de la scoala, acordati-i timp si atentie, lasati-l sa va povesteasca tot ce a facut in prima zi, incurajati-l si laudati-l chiar si pentru lucruri care vi se par banale.
Data publicării 16.10.2018
Data ultimei actualizari 26.05.2023