Prima vizita la ginecolog. 10 lucruri la care sa te astepti

Vine o vreme in viata oricarei domnisoare cand ar trebui sa faca un prim consult ginecologic. Stim ca privesti acest eveniment cu oarecare teama si rusine. Suntem aici sa iti spunem ca este absolut normal sa mergi la un medic ginecolog, ca nu ai de ce sa iti faci griji. Consultul va consta in mare parte dintr-o discutie libera care iti va raspunde cu siguranta la multe intrebari. Cat despre evaluarea pe masa ginecologica, vrem sa te asiguram ca nu este o procedura dureroasa, dureaza cateva clipe si se va efectua doar daca ti-ai inceput viata sexuala.
Prima vizita la ginecolog. 10 lucruri la care sa te astepti

Mai jos poti gasi cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a merge la ginecolog.

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Nu astepta sa ai o problema pentru a face o programare la ginecolog.

Societatile Europene de Ginecologie recomanda fetelor cu varste cuprinse intre 13 si15 ani sa efectueze un prim consult la medicul ginecolog. Cu aceasta ocazie ne dorim sa creem o relatie deschisa care sa iti permita sa te simti confortabila sa discuti despre lucruri mai putin confortabile cum ar fi:

  • actul sexual
  • boli cu transmitere sexuala
  • sangerarea menstruala
  • modificarea aspectului secretiei vaginale.

In cadrul discutiei, vei primi informatii cu privire la modificarile corpului in perioada pubertatii, modificaile organelor genitale externe si interne, dezvoltarea sanilor, caracteristicile ciclului menstral. De asemenea, medicul ginecolog este cel mai in masura sa te sfatuiasca cu privire la metode de preventia a bolilor cu transmitere sexuala si asupra metodelor de contraceptie.

Pubertatea este etapa in care fetita capata caracterele feminine, apar primele menstruatii cu ovulatie sporadica, conceptia devine posibila, este deci „perioada la care indivizii devin apti de a se reproduce” (Littre)

Astfel, este foarte important sa constientizezi aceste schimbari majore, de aceea o informare corecta te va sustine sa depasesti mai usor aceasta perioada delicata din viata oricarei femei.

Sa ai emotii e normal, dar nu te stresa, nu este nici pe departe cel mai rau lucru de pe Pamant, asa cum poate iti imaginezi

Consultul ginecologic nu trebuie sa iti provoace teama din mai multe motive:  dureaza putin, nu este dureros, persoana pe care o vei intalni in cabinetul ginecologic este obisnuita sa discute despre aceste subiecte pe care deocamdata le consideri tabu. Atunci cand vei creste, va deveni o rutina sa mergi la ginecolog. Totul va decurge relaxat, tu trebuie doar sa fii sincera si sa pui toate intrebarile la care te-ai gandit. E posibil ca din cauza emotiilor sa uiti o parte dintre ele, de aceea poate fi util sa le notezi inainte de consultatie.

Trebuie sa vin insotita la consult?

Daca ai varsta sub 18 ani, trebuie sa fii insotita de unul dintre parinti. Daca ai peste 18 ani este doar decizia ta daca vrei sau nu sa ai pe cineva alaturi in cabinet. Unele paciente se simt mai in siguranta daca sunt insotite de mame, in schimb altele sunt stanjenite de prezenta mamei. Intotdeauna medicul va tine cont de dorinta pacientei.

Daca esti la menstruatie, ar fi o idee buna sa reprogramezi consultatia ginecologica

Daca scopul consultatiei este doar o discutie cu medicul ginecolog, atunci nu este necesar sa reprogramezi vizita. Insa uneori este indicat si consultul pe masa ginecologica, iar faptul ca esti la menstra te poate face sa te simti stanjenita iar pe medicul ginecolog il poate impiedica sa te evalueze complet. De asemenea, probele vaginale (secretie vaginala, cultura din col, test PAP) nu se pot recolta in timpul menstruatiei. Sunt necesare minim 2 zile de la finalizarea menstrei pentru a putea recolta in conditii optime probele vaginale. Asa ca daca nu esti presata de timp si te afli la menstra, reprogrameaza consultatia.

Nu e necesar sa te epilezi inainte

Multe femei considera foarte important ca parte a rutinei de ingrijire personala epilatul zonei intime. Nu este insa obligatoriu acest lucru. Actul medical nu va fi ingreunat daca nu esti epilata. Ceea ce trebuie insa obligatoriu sa faci inainte de consult este sa fii curata, astfel un dus inainte de a pleca de acasa este recomandat.

Ce e bine sa nu faci inainte de consult ?

Daca scopul consultatiei este recoltarea de probe vaginale atunci sunt cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci inainte cu minim 48 de ore: sex, spalaturi intravaginale, administrare de ovule sau alte preparate vaginale.

Goleste vezica urinara inainte de consult

In cazul in care va fi necesar consultul ginecologic, vezica plina iti poate creea un disconfort. De asemeni pentru efectuarea unei ecografii transvaginale, vezica urinara trebuie sa fie goala pentru a vizualiza mai usor organele genitale interne.

Prima vizita la ginecolog. 10 lucruri la care sa te astepti

Ce intrebari vei primi?

Medicul ginecolog trebuie sa se asigure ca esti bine, de aceea it va pune cateva intrebari : la ce varsta a venit menstra, daca este regulat ciclul mestrual, daca ai dureri in timpul menstrei, cate zile dureaza sangerarea, daca sangerarea este normala, redusa sau abundenta, daca ti-ai inceput viata sexuala si la ce varsta, daca folosesti metode de contraceptie.

Nu trebuie decat sa raspunzi sincer. Suntem aici pentru a te ajuta si a ne asigura ca totul o sa fie bine!

Cand va fi necesar consultul pe masa ginecologica?

Consultul pe masa ginecologica pentru vizualizarea organelor genitale externe se poate face daca prezinti un disconfort in zona intima. Evaluarea vaginului cu ajutorul speculului vagina se va face doar daca ti-ai inceput viata sexuala. Ceea ce vreau sa te asigur este ca nu este o procedura dureroasa, singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa fii relaxata pentru cateva secunde.

Cu ce informatii vei pleca acasa?

  • Consultul ginecologic face parte din rutina oricarei femei.
  • Consultul ginecologic NU este dureros.
  • Inainte de consultul ginecologic este necesar sa faci dus, sa nu efectuezi spalaturi intravaginale (niciodata), sa nu ai contact sexual 48 h inainte, sa nu fii la menstra. .
  • Dezvoltarea sanilor si a vulvei, alaturi de aparitia menstruatiei sunt absolut normale la varsta ta.
  • Odata cu prima menstruatie esti apta sa obtii o sarcina, astfel este necesar sa folosesti metode de contraceptie atunci cand vei incepe viata sexuala.
  • Prezervativul previne transmiterea unor infectii virale sau bacteriene care te pot afecta sever pe viitor.
  • La doi ani de la debutul vietii sexuale este necesar sa efectuezi primul test PAP.
  • Intre 11 si 18 ani se recomanda vaccinarea anti HPV - Campanie gratuita in Romania. Vaccinul te va proteja de aparitia cancerului de col uterin. Chiar daca ai facut vaccinul, consultul ginecologic si testul PAP trebuie efectuate in continuare.
Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 16.11.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022