Odata cu cresterea copiluli va aparea si dorinta de diversificare a retetelor. Acestea in primul an, nu trebuiesc a fii foarte complicate, ci din potriva sa te ajute sa iti hranesti bebelusul sanatos si rapid.
Supa-crema de broccoli
Varsta: 9 luni
Ingrediente:
- 1 broccoli mic
- 1 dovlecel
- ½ ceapa
- 1 catel de usturoi
- 250 ml supa de legume
- 125 g smantâna
- 1 lingura de unt sau ulei masline
Mod de preparare:
- Topeste untul intr-un vas.
- Adauga ceapa si usturoiul tocat.
- Stinge cu doua linguri de apa si lasa sa se inabuse.
- Pune apoi dovlecelul taiat cubulete si broccoli desfacut in buchetele.
- Dupa ce s-au inmuiat legumele,adauga supa si lasa pe foc 25 minute.
- Trece totul printr-o sita, dar pastreaza cateva buchetele de broccoli pentru decor.
- Subtiaza piureul obtinut cu supa in care au fiert, pana ajungi la consistenta dorita.
- La final, incorporeaza smantana si buchetelele de broccoli.
Supa-crema de conopida
Varsta: 1 an
Ingrediente:
- 1 conopida
- 1 telina
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrujel
- 50 g unt
- 200 g iaurt
- ½ legatura de patrunjel
- sare
Mod de preparare:
- Spala si desfa conopida in buchetele.
- Curata radacinoasele si taie-le bucati.
- Pune totul la fiert in doi litri de apa cu un praf de sare.
- Lasa la foc mic pana ce legumele sunt fierte.
- Scoate legumele si lasa-le sa se racoreasca.
- Zdrobeste-le cu blenderul si apoi pune untul si iaurtul.
- Toarna din zeama in care au fiert pan ace supa-crema capata consistenta dorita.
- Da-o din nou in clocot.
- Adauga patrujel tocat, stinge focul si lasa acoperit cinci minute.
Supa de sfecla
Varsta: 7 luni
Ingrediente:
- 2 sfecle rosii
- 1 morcov
- 2 rosii
- 1 radacina patrunjel
- 2 cepe
- 3 boabe de ienibahar
- 2-3 frunze loboda
- ½ legatura de marar
- ½ legatura de patrunjel
Mod de preparare:
- Taie ceapa marunt si pune-o la fiert in apa cu sare, impreuna cu radacina de patrunjel si morcovul taiat rondele.
- Adauga boabele de ienibahar si lasa-le sa dea in clocot.
- Da sfecla prin razatoarea mare si pune-o in oala, peste zarzavat.
- Potriveste gustul de sare si lasa pe foc pana se inmoaie sfecla. Spre final, adauga rosiile decojite si taiate in cubulete si frunzele de loboda taiate fasii.
- Mai lasa pe foc putin si aromatizeaza cu verdeata
Supa-crema de avocado
Varsta: 9 luni
Ingrediente:
- 2 avocado
- 125 g crema ricotta
- 100 g smantana
- 1 lime
Mod de preparare:
- Spala bine fructele, sterge-le cu un servet absorbant, dupa care cresteaza-le cu un cutit si indeparteaza cu grija samburii.
- Cu ajutorul unei lingurite, scoate pulpa si paseaza-o intr-un blender impreuna cu ricotta.
- Incorporeaza smantana, dupa care stropeste cu zeama de lime.
- Ricotta poate fi inlocuita cu branza proaspata de vai iar zeama de lime cu zeama de lamaie.
Supa-crema de cartofi cu iaurt
Varsta: 10 luni
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- 1 ceapa
- 400 ml supa
- 200g iaur
- ½ legatura de patrujel
- sare
Mod de preparare:
- Curata cartofii, taie-i cubulete si pune-i la fiert in apa clocotita cu sare, impreuna cu ceapa taiata marunt.
- Dupa ce au fiert, strecoara-i si trece-i printr-o sita deasa.
- Subtiaza piureul astfel obtinut cu supa de pui.
- Lasa pe foc sa mai dea cateva clocote si potriveste gustul de sare.
- La final, adauga iaurtul, amestecand bine, apoi aromatizeaza cu verdeata tocata fin.
Supa-crema de linte
Varsta: 18 luni
Ingrediente:
- 100 g linte rosie
- ½ ceapă rosie
- 1 catel usturoi
- 1 rosie
- 1 ardei
- 1 morcov
- ½ lamaie
- coriandru
- ulei de masline
- sare
Mod de preparare:
- Pune la fiert un litru de apa, cu un praf de sare.
- Dupa ce a dat in clocot, adauga lintea si las-o sa fiarba cam 30 de minute.
- Caleste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit.
- Adauga morcovul ras, ardeiul si rosia taiata cubulete.
- Stinge cu 200 ml de apa si lasa-le sa se inabuse.
- Pune legumele peste linte, lasa pe foc zece minute, dupa care zdrobeste totul cu blenderul.
- La final, potriveste gustul de sare, pune zeama de la lamaie si presara putina verdeata tocata fin.
Supa-crema de praz
Varsta: 9 luni
Ingrediente:
- 3 fire de praz
- 2 cartofi
- 1 morcov
- ½ telina
- 1 pastarnac
- 75 g smantana
Mod de preparare:
- Curata prazul, taie-l rondele si inabusa-l in putina apa.
- Adauga legumele taiate cubulete.
- Acopera-le cu apa si presara un praf de sare.
- Lasa sa fiarba la foc mic, pana cand sunt patrunse bine.
- Dupa ce au fiert, strecoara-le si zdrobeste cu blenderul sau trece-le printr–o sita deasa.
- Subtiaza piureul astfel obtinut cu supa in care au fiert legumele si mai lasa pe foc, sad ea in cateva clocote.
- La final adauga smantana.
Supa-crema de rosii cu branza de vaci
Varsta: 1 an
Ingrediente:
- 500g roșii
- 75 g branza de vaci
- 2 fire ceapa verde
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 300 ml apa
- 1 foaie dafin
- 1 lingurita zahar
- sare
Mod de preparare:
- Opareste pentru un minut rosiile, curate-le de coaja indeparteaza semintele si taiele cubulete.
- In putina apa inabusa ceapa si morcovul, tocate marunt.
- Lasa supa sa fiarba 20 de minute.
- Indeparteaza foaia de dafin si paseaza supa pana ce devine cremoasa.
- Indulceste-o cu putin zahar si mai las-o pana ce da in clocot
- Inainte de servire,incorporeaza branza de vaci, o lingurita de unt si presara rondele de ceapa verde.
- Adauga cubuletele de rosii, apa si foaia de dafin.
Piure de mere, pere si scortisoara
Varsta: 6 luni
Ingrediente:
- 2 mere medii, cojite, fara samburi si taiate cubulete
- 2 pere medii, cojite, fara samburi si taiate cubulete
- ¼ cana suc de mere neindulcit sau apa
- pudra de scortisoara
Mod de preparare: se pun fructele intr-un vas impreuna cu sucul de mere (apa) si scortisoara. Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic timp de 6 minute pana devin moi. Pisati apoi fructele pentru a le transforma intr-un piure.
Paste bolognese
Varsta: 7 luni
Ingrediente:
- ½ ceapa mica; 1 catel ustroi
- 30 grame morcov; 125 grame carne de vita
- ½ lingura sos de rosii; 2 rosii
- 90 ml supa de pui; 45 grame paște
- 1 lingura ulei vegetal
Mod de preparare:
- Sortati ceapa si usturoiul in ulei timp de 3-4 minute, dupa care adaugati morcovul ras si mai lasati inca 2 minute.
- Adaugati carnea devita si amestecati pana aceasta devine maronie, apoi sosul de rosii, rosiile
taiate marunt si supa de pui. - Dati in clocot si lasati pe foc timp de 10 minute, acoperit.
- Mixati totul intr-un blender pentru a crea sosul
bolognese. - In paralel, fierbeti pastele preferate, iar la final, turnati sosul peste.
Cartofi copti cu branzica
Varsta: 12 luni
Ingrediente:
- 1 cartof mediu
- ¼ pachet brânză de vaci
- 1 lingură smântână
- pătrunjel
Mod de preparare:
- Coaceti cartoful in coaja la cuptor si abia dupa ce s-a copt curatati-l de
coaja si zdrobiti-l cu o furculita. - Amestecati apoi branzica de vaci,smantana si patrunjelul.
- Daca doriti sa subtiati consistenta,puteti adauga putin lapte.