Retete gustoase pentru bebelusi

Descopera mai jos cateva idei de retete pentru cei mici cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 luni si alimentele recomandate.
retete bebelusi
Odata cu cresterea copiluli va aparea si dorinta de diversificare a retetelor. Acestea in primul an, nu trebuiesc a fii foarte complicate, ci din potriva sa te ajute sa iti hranesti bebelusul sanatos si rapid.

Supa-crema de broccoli

Varsta: 9 luni

Ingrediente:

  • 1 broccoli mic
  • 1 dovlecel
  • ½ ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 250 ml supa de legume
  • 125 g smantâna
  • 1 lingura de unt sau ulei masline

Mod de preparare:

  1. Topeste untul intr-un vas.
  2. Adauga ceapa si usturoiul tocat.
  3. Stinge cu doua linguri de apa si lasa sa se inabuse.
  4. Pune apoi dovlecelul taiat cubulete si broccoli desfacut in buchetele.
  5. Dupa ce s-au inmuiat legumele,adauga supa si lasa pe foc 25 minute.
  6. Trece totul printr-o sita, dar pastreaza cateva buchetele de broccoli pentru decor.
  7. Subtiaza piureul obtinut cu supa in care au fiert, pana ajungi la consistenta dorita.
  8. La final, incorporeaza smantana si buchetelele de broccoli.

 

Supa-crema de conopida

Varsta: 1 an

Ingrediente:

  • 1 conopida
  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrujel
  • 50 g unt
  • 200 g iaurt
  • ½ legatura de patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Spala si desfa conopida in buchetele.
  2. Curata radacinoasele si taie-le bucati.
  3. Pune totul la fiert in doi litri de apa cu un praf de sare.
  4. Lasa la foc mic pana ce legumele sunt fierte.
  5. Scoate legumele si lasa-le sa se racoreasca.
  6. Zdrobeste-le cu blenderul si apoi pune untul si iaurtul.
  7. Toarna din zeama in care au fiert pan ace supa-crema capata consistenta dorita.
  8. Da-o din nou in clocot.
  9. Adauga patrujel tocat, stinge focul si lasa acoperit cinci minute.

 

Supa de sfecla

Varsta: 7 luni

Ingrediente:

  • 2 sfecle rosii
  • 1 morcov
  • 2 rosii
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 cepe
  • 3 boabe de ienibahar
  • 2-3 frunze loboda
  • ½ legatura de marar
  • ½ legatura de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Taie ceapa marunt si pune-o la fiert in apa cu sare, impreuna cu radacina de patrunjel si morcovul taiat rondele.
  2. Adauga boabele de ienibahar si lasa-le sa dea in clocot.
  3. Da sfecla prin razatoarea mare si pune-o in oala, peste zarzavat.
  4. Potriveste gustul de sare si lasa pe foc pana se inmoaie sfecla. Spre final, adauga rosiile decojite si taiate in cubulete si frunzele de loboda taiate fasii.
  5. Mai lasa pe foc putin si aromatizeaza cu verdeata

 

Supa-crema de avocado

Varsta: 9 luni

Ingrediente:

  • 2 avocado
  • 125 g crema ricotta
  • 100 g smantana
  • 1 lime

Mod de preparare:

  1. Spala bine fructele, sterge-le cu un servet absorbant, dupa care cresteaza-le cu un cutit si indeparteaza cu grija samburii.
  2. Cu ajutorul unei lingurite, scoate pulpa si paseaza-o intr-un blender impreuna cu ricotta.
  3. Incorporeaza smantana, dupa care stropeste cu zeama de lime.
  4. Ricotta poate fi inlocuita cu branza proaspata de vai iar zeama de lime cu zeama de lamaie.

 

Supa-crema de cartofi cu iaurt

Varsta: 10 luni

Ingrediente:

  • 500 g cartofi
  • 1 ceapa
  • 400 ml supa
  • 200g iaur
  • ½ legatura de patrujel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Curata cartofii, taie-i cubulete si pune-i la fiert in apa clocotita cu sare, impreuna cu ceapa taiata marunt.
  2. Dupa ce au fiert, strecoara-i si trece-i printr-o sita deasa.
  3. Subtiaza piureul astfel obtinut cu supa de pui.
  4. Lasa pe foc sa mai dea cateva clocote si potriveste gustul de sare.
  5. La final, adauga iaurtul, amestecand bine, apoi aromatizeaza cu verdeata tocata fin.

 

Supa-crema de linte

Varsta: 18 luni

Ingrediente:

  • 100 g linte rosie
  • ½ ceapă rosie
  • 1 catel usturoi
  • 1 rosie
  • 1 ardei
  • 1 morcov
  • ½ lamaie
  • coriandru
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pune la fiert un litru de apa, cu un praf de sare.
  2. Dupa ce a dat in clocot, adauga lintea si las-o sa fiarba cam 30 de minute.
  3. Caleste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit.
  4. Adauga morcovul ras, ardeiul si rosia taiata cubulete.
  5. Stinge cu 200 ml de apa si lasa-le sa se inabuse.
  6. Pune legumele peste linte, lasa pe foc zece minute, dupa care zdrobeste totul cu blenderul.
  7. La final, potriveste gustul de sare, pune zeama de la lamaie si presara putina verdeata tocata fin.

 

Supa-crema de praz

Varsta: 9 luni

Ingrediente:

  • 3 fire de praz
  • 2 cartofi
  • 1 morcov
  • ½ telina
  • 1 pastarnac
  • 75 g smantana

Mod de preparare:

  1. Curata prazul, taie-l rondele si inabusa-l in putina apa.
  2. Adauga legumele taiate cubulete.
  3. Acopera-le cu apa si presara un praf de sare.
  4. Lasa sa fiarba la foc mic, pana cand sunt patrunse bine.
  5. Dupa ce au fiert, strecoara-le si zdrobeste cu blenderul sau trece-le printr–o sita deasa.
  6. Subtiaza piureul astfel obtinut cu supa in care au fiert legumele si mai lasa pe foc, sad ea in cateva clocote.
  7. La final adauga smantana.

 

Supa-crema de rosii cu branza de vaci

Varsta: 1 an

Ingrediente:

  • 500g roșii
  • 75 g branza de vaci
  • 2 fire ceapa verde
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 300 ml apa
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingurita zahar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Opareste pentru un minut rosiile, curate-le de coaja indeparteaza semintele si taiele cubulete.
  2. In putina apa inabusa ceapa si morcovul, tocate marunt.
  3. Lasa supa sa fiarba 20 de minute.
  4. Indeparteaza foaia de dafin si paseaza supa pana ce devine cremoasa.
  5. Indulceste-o cu putin zahar si mai las-o pana ce da in clocot
  6. Inainte de servire,incorporeaza branza de vaci, o lingurita de unt si presara rondele de ceapa verde.
  7. Adauga cubuletele de rosii, apa si foaia de dafin.

 

Piure de mere, pere si scortisoara

Varsta: 6 luni

Ingrediente:

  • 2 mere medii, cojite, fara samburi si taiate cubulete
  • 2 pere medii, cojite, fara samburi si taiate cubulete
  • ¼ cana suc de mere neindulcit sau apa
  • pudra de scortisoara

Mod de preparare: se pun fructele intr-un vas impreuna cu sucul de mere (apa) si scortisoara. Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic timp de 6 minute pana devin moi. Pisati apoi fructele pentru a le transforma intr-un piure.

 

Paste bolognese

Varsta: 7 luni

Ingrediente:

  • ½ ceapa mica; 1 catel ustroi
  • 30 grame morcov; 125 grame carne de vita
  • ½ lingura sos de rosii; 2 rosii
  • 90 ml supa de pui; 45 grame paște
  • 1 lingura ulei vegetal

Mod de preparare:

  1. Sortati ceapa si usturoiul in ulei timp de 3-4 minute, dupa care adaugati morcovul ras si mai lasati inca 2 minute.
  2. Adaugati carnea devita si amestecati pana aceasta devine maronie, apoi sosul de rosii, rosiile
    taiate marunt si supa de pui.
  3. Dati in clocot si lasati pe foc timp de 10 minute, acoperit.
  4. Mixati totul intr-un blender pentru a crea sosul
    bolognese.
  5. In paralel, fierbeti pastele preferate, iar la final, turnati sosul peste.

 

Cartofi copti cu branzica

Varsta: 12 luni

Ingrediente:

  • 1 cartof mediu
  • ¼ pachet brânză de vaci
  • 1 lingură smântână
  • pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Coaceti cartoful in coaja la cuptor si abia dupa ce s-a copt curatati-l de
    coaja si zdrobiti-l cu o furculita.
  2. Amestecati apoi branzica de vaci,smantana si patrunjelul.
  3. Daca doriti sa subtiati consistenta,puteti adauga putin lapte.
Data publicării 16.10.2018