Rețete gustoase pentru bebeluși

Descoperă mai jos câteva idei de rețete pentru cei mici cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 luni și alimentele recomandate.
Odată cu creșterea copiluli va apărea și dorința de diversificare a rețetelor. Acestea în primul an, nu trebuiesc a fii foarte complicate, ci din potriva să te ajute să îți hrăneșți bebelușul sănătos și rapid.  

Supa-crema de broccoli

Vârstă: 9 luni

* 1 broccoli mic
* 1 dovlecel
* 1/2 ceapă
* 1 cățel de usturoi
* 250 ml supă de legume
* 125 g smântână
* 1 lingură de unt sau ulei măsline

 

  • Topește untul într-un vas.
  • Adaugă ceapă și usturoiul tocat.
  • Stinge cu două linguri de apă și lasă să se înăbușe.
  • Pune apoi dovlecelul tăiat cubulețe și broccoli desfăcut în buchetele.
  • După ce s-au înmuiat legumele,adaugă supă și lasă pe foc 25 minute.
  • Trece totul printr-o sită, dar păstrează câteva buchetele de broccoli pentru decor.
  • Subțiază piureul obținut cu supă în care au fiert, până ajungi la consistența dorită.
  • La final, încorporează smântână și buchetelele de broccoli.

 

Supa-crema de conopida

Vârstă: 1 an

* 1conopida
* 1 țelină
* 1 pastarnac
* 1 rădăcina de patrujel
* 50 g unt
* 200 g iaurt
* 1/2 legătură de pătrunjel
* sare

  • Spală și desfă conopida în buchetele.
  • Curăță rădacinoasele și taie-le bucăți.
  • Pune totul la fiert în doi litri de apă cu un praf de sare.
  • Lasă la foc mic până ce legumele sunt fierte.
  • Scoate legumele și lasă-le să se răcorească.
  • Zdrobește-le cu blenderul și apoi pune untul și iaurtul.
  • Toarnă din zeamă în care au fiert pan ace supă-crema capătă consistentă dorită.
  • Da-o din nou în clocot.
  • Adaugă patrujel tocat, stinge focul și lasă acoperit cinci minute.

 

Supa de sfecla

Vârstă: 7 luni

* 2 sfecle roșii
* 1 morcov
* 2 roșii
* 1 rădăcina pătrunjel
* 2 cepe
* 3 boabe de ienibahar
* 2-3 frunze lobodă
* 1/2 legătură de mărar
* 1/2 legătură de pătrunjel

  • Taie ceapă mărunt și pune-o la fiert în apă cu sare, împreună cu rădăcina de pătrunjel și morcovul tăiat rondele.
  • Adaugă boabele de ienibahar și lasă-le să dea în clocot.
  • Da sfeclă prin răzătoarea mare și pune-o în oală, peste zarzavat.
  • Potrivește gustul de sare și lasă pe foc până se înmoaie sfeclă. Spre final, adaugă roșiile decojite și tăiate în cubulețe și frunzele de lobodă tăiate fâșii.
  • Mai lasă pe foc puțîn și aromatizeaza cu verdeață

 

Supa-crema de avocado

Vârstă: 9 luni

* 2 avocado
* 125 g crema ricotta
* 100 g smântână
* 1 lime

  • Spală bine fructele, șterge-le cu un șervet absorbant, după care crestează-le cu un cuțit și îndepărtează cu grijă sâmburii.
  • Cu ajutorul unei lingurițe, scoate pulpa și pasează-o într-un blender împreună cu ricotta.
  • Încorporează smântână, după care stropește cu zeamă de lime.
  • Ricotta poate fi înlocuită cu brânză proaspătă de vai iar zeamă de lime cu zeamă de lămâie.

Supa-crema de cartofi cu iaurt

Vârstă: 10 luni

* 500 g cartofi
* 1 ceapă
* 400 ml supă
* 200g iaur
* 1/2 legătură de patrujel
* sare

  • Curată cartofii, taie-i cubulețe și pune-i la fiert în apă clocotită cu sare, împreună cu ceapă tăiată mărunt.
  • După ce au fiert, strecoară-i și trece-i printr-o sită deasă.
  • Subțiază piureul astfel obținut cu supă de pui.
  • Lasă pe foc să mai dea câteva clocote și potrivește gustul de sare.
  • La final, adaugă iaurtul, amestecând bine, apoi aromatizeaza cu verdeață tocată fin.

 

Supa-crema de linte

Vârstă: 18 luni

* 100 g linte roșie
* 1/2 ceapă roșie
* 1 cățel usturoi
* 1 roșie
* 1 ardei
* 1 morcov
* 1/2 lămâie
* coriandru
* ulei de măsline
* sare

  • Pune la fiert un litru de apă, cu un praf de sare.
  • După ce a dat în clocot, adaugă lintea și las-o să fiarbă cam 30 de minute.
  • Călește ceapă împreună cu usturoiul zdrobit.
  • Adaugă morcovul ras, ardeiul și roșia tăiată cubulețe.
  • Stinge cu 200 ml de apă și lasă-le să se înăbușe.
  • Pune legumele peste linte, lasă pe foc zece minute, după care zdrobește totul cu blenderul.
  • La final, potrivește gustul de sare, pune zeamă de la lămâie și presară puțină verdeață tocată fin.

Supa-crema de praz

Vârstă: 9 luni

* 3 fire de praz
* 2 cartofi
* 1 morcov
* 1/2 țelină
* 1 păstârnac
* 75 g smântână

  • Curăță prazul, taie-l rondele și înăbușă-l în puțînă apă.
  • Adaugă legumele tăiate cubulețe.
  • Acoperă-le cu apă și presară un praf de sare.
  • Lasă să fiarbă la foc mic, până când sunt pătrunse bine.
  • După ce au fiert, strecoară-le și zdrobește cu blenderul sau trece-le printr–o sită deasă.
  • Subțiază piureul astfel obținut cu supă în care au fiert legumele și mai lasă pe foc, sad ea în câteva clocote.
  • La final adaugă smântână.

 

Supa-crema de rosii cu branza de vaci

Vârstă: 1 an

* 500g roșii
* 75 g brânză de vaci
* 2 fire ceapă verde
* 1 ceapă
* 1 morcov
* 300 ml apă
* 1 foaie dafin
* 1 linguriță zahăr
* sare

  • Opărește pentru un minut roșiile, curăte-le de coajă îndepărtează semințele și taiele cubulețe.
  • În puțină apă înăbușă ceapă și morcovul, tocate mărunt.
  • Lasă supa să fiarbă 20 de minute.
  • Îndepărtează foaia de dafin și pasează supa până ce devine cremoasă.
  • Îndulcește-o cu puțin zahăr și mai las-o până ce  în clocot
  • Înainte de servire,încorporează brânză de vaci, o linguriță de unt și presară rondele de ceapă verde.
  • Adaugă cubulețele de roșii, apă și foaia de dafin.

 

Piure de mere, pere si scortisoara

Vârstă:6 luni

- 2 mere medii, cojite, fără sâmburi și tăiate cubulețe
- 2 pere medii, cojite, fără samburi și tăiate cubulețe
- ¼ cană suc de mere neîndulcit sau apă
- pudră de scorțișoară

  1. Se pun fructele într-un vas împreună cu sucul de mere (apă)
    și scorțișoară. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic timp de
    6 minute până devin moi. Pisați apoi fructele pentru a le transformă
    într-un piure.

 

Paste bolognese

Vârstă: 7 luni

½ ceapă mică; 1 cățel ustroi
30 grame morcov; 125 grame carne de vită
½ lingură sos de roșii; 2 roșii
90 ml supă de pui; 45 grame paște
1 lingură ulei vegetal

  1. Sortați ceapa și usturoiul în ulei timp de 3-4 minute, după care adăugați morcovul ras și mai lăsăți încă 2 minute.
  2. Adăugați carnea devită și amestecați până această devine maronie, apoi sosul de roșii, roșiile
    tăiate mărunt și supă de pui.
  3. Dați în clocot și lăsăți pe foc timp de 10 minute, acoperit.
  4. Mixati totul într-un blender pentru a crea sosul
    bolognese.
  5. În paralel, fierbeți pastele preferate, iar la final, turnați sosul peste.

 

Cartofi copți cu brânzică

Vârstă:12 luni

1 cartof mediu
¼ pachet brânză de vaci
1 lingură smântână
pătrunjel

  1. Coaceți cartoful în coajă la cuptor și abia după ce s-a copt curățați-l de
    coajă și zdrobiți-l cu o furculiță.
  2. Amestecați apoi brânzica de vaci,smântână și pătrunjelul.
  3. Dacă doriți să subțiați consistența,puteți adaugă puțîn lapte.
Data publicării 16.10.2018