Tot ce trebuie sa stii despre tomografia computerizata

Tomografia computerizata a revolutionat medicina ultimelor decenii. Tehnologia avansata permite vizualizarea cu acuratete a oaselor, organelor interne, vaselor de sange. Informatiile obtinute prin computer tomografie sunt utilizate de medicul curant pentru a stabili tratamentul ideal pentru afectiunea de care suferi, in functie de modificarile descoperite.
CT
Totul despre CT

Ce este tomografia computerizata (CT-ul)?

Este o investigatie imagistica rapida prin care medicul radiolog poate studia organele interne.
Computer tomografia combina tehnologia razelor X cu o procesare computerizata avansata pentru a recreea imagini detaliate ale organelor  interne.


Examinarea CT este rapida, confortabila, nedureroasa. Vei sta culcat pe spate, cat mai nemiscat, pe masa ce va avansa in interiorul si in afara aparatului de scanare.


Inainte de examinare vei fi intrebat cateva lucruri privitor la istoricul tau medical. Informeaza medicul radiolog daca ai avut vreodata alergii sau daca esti insarcinata

De ce este tomografia computerizata valoroasa?

Examinarea CT permite doctorilor sa vada imagini din interiorul corpului, cu organele, din orice unghi se doreste. Aceasta investigatie ofera informatii exacte si rapide, fara a fi nevoie, de cele mai multe ori, de proceduri mai scumpe sau mai invazive. De asemenea, examinarea CT preoperatorie permite o mai buna planificare a operatiei.

Daca tomografia computerizata este asa de performanta, de ce mai este nevoie de substanta de contrast?

In functie de patologia ta, in anumite situatii se poate ca medicul radiolog sa aiba nevoie de substanta de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectarii substantei de contrast este a medicului radiolog-imagist, care stabileste asta dupa vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fara contrast.


Spre exemplu, examinarile in care se doreste vizualizarea vaselor necesita substanta de contrast cu administrare intravenoasa, pentru a permite diferentierea acestora de tesuturile din jur.


Contrastul oral (pe gura) este administrat pentru a permite delimitarea mai buna a anselor (formatiuni anatomice in forma de bucla sau de inel) intestinului subtire si intestinului gros de restul structurilor inconjuratoare si pentru a putea aprecia interiorul tubului digestiv (mucoasa).


In schimb, pentru detectarea litiazei renale (“pietre la rinichi”) nu este necesara administrarea substantei de contrast.

 

Care sunt beneficiile tomografiei computerizate?

Examinare nedureroasa, de scurta durata, neinvaziva, precisa. Vizualizeaza osul, tesutul moale si vasele in acelasi timp. Este foarte rapida – in situatii de urgenta poate detecta leziuni interne suficient de rapid pentru a putea salva vieti, in special dupa traumatisme complexe.


Este mai putin sensibila la miscarile pacientilor decat IRM, de aceea poate fi utilizata si la pacientii agitati.


Se poate realiza si in prezenta dispozitivelor implantabile care sunt interzise la IRM (stimulator cardiac).


Examinarea se poate face in timp real, permitand astfel efectuare unor proceduri minim invazive, cum ar fi biopsiile sau drenajele CT-ghidate.

 

Care sunt riscurile examinarii CT?

Exista riscuri comune si riscuri specifice care tin de starea de sanatate a fiecarui pacient. De aceea este important sa intrebi medicul radiolog daca ai anumite probleme de sanatate.

In ceea ce priveste iradierea

Fiecare persoana este expusa radiatiei din surse naturale tot timpul vietii. Toate radiografiile si examinarile CT implica o doza de radiatie in plus fata de expunerea de fond, naturala. La CT, dozele de radiatie sunt controlate cu atentie in asa fel incat se va utiliza doza minima de radiatie, care sa ofere totusi posibilitatea vizualizarii corecte a patologiei tale. Totusi, orice doza de raze X, prin cumulare cu expunerile anterioare si cu radiatia din surse naturale, poate determina o crestere mica a probabilitatii totale de a dezvolta un cancer in decursul vietii.


Probabilitatea depinde de varsta pacientului si de doza totala primita. Estimarea acestei probabilitati crescute a fost facuta utilizand doze mult mai mari decat cele utilizate in radiologia diagnostica. Astfel, riscul unei examinari este intr-adevar foarte mic, insa creste cu numarul de scanari repetate. Echipa medicala va cantari cu atentie aceste riscuri, punand in balanta utilitatea informatiilor pe care le poate obtine, precum si riscurile de a NU efectua aceasta investigatie.


Femeile trebuie sa informeze medicul daca suspecteaza ca sunt insarcinate. CT-ul nu este in general recomandat pentru femeile in aceasta conditie (pentru a proteja fatul de efectele radiatiei) decat daca riscurile neefectuarii acestei investigatii sunt mari si daca informatiile necesare nu pot fi obtinute prin alte tehnici neiradiante – ecografie, rezonanta magnetica.


Pentru ca sensibilitatea la radiatii e mai mare la copii, acestia nu ar trebuie sa efectueze aceasta examinare decat dupa cantarirea cu atentie a avantajelor/dezavantajelor.


Femeile care alapteaza trebuie sa intrerupa alaptarea pentru 24 de ore daca li se administreaza substanta de contrast intravenoasa.

In ceea ce priveste substanta de contrast

Reactiile la substanta de contrast sunt rare si de aceea este nevoie sa raspunzi cu sinceritate la cateva intrebari privitoare la alergii si la starea de sanatate a aparatului tau renal. Medicul radiolog va decide daca se poate efectua examinarea cu contrast si, daca nu, te va indruma spre o alta investigatie care sa aduca informatii similiare fara contrast – Rezontanta Magnetica sau ecografia.


Reactii minore la substanta de contrast pot aparea la 1% din pacienti si constau in: greata, varsaturi, dureri de cap, urticarie. Aceste reactii se vor atenua rapid dupa administrarea substantei de contrast. In cazuri mult mai rare (0.01% - 1 caz la 10.000 de pacienti) pot aparea reactii severe, anafilactoide, care includ cresterea sau scaderea ritmului cardiac, scaderea tensiunii arteriale, criza de astm si colaps circulator. Aceste reactii severa necesita interventia de urgenta a echipei medicale, care este antrenata pentru astfel de incidente.


Reactiile adverse nu pot fi anticipate inainte de administrarea substantei de contrast decat in situatiile in care persoana respectiva a mai efectuat o astfel de examinare si a avut reactii adverse. Reactiile alergice se dezvolta de obicei in primele 10 minute de la injectare.

 

Este examinarea CT similara cu o radiografie?

Da. Examinarea CT foloseste raze X, ca si radiografiile, insa in spatele unei imagini CT este un aparat matematic foarte complex, ce necesita un calculator performant. Desi CT-ul utilizeaza radiatie X, dupa ce examinarea s-a terminat nu mai exista radiatie in corpul tau.

Care este principiul de baza al examinarii CT?

Principiul de baza este reprezentat de absorbtia razelor X care este diferita in functie de densitatea tesuturilor pe care le traverseaza. Diferite parti ale corpului apar in diferite nuante de gri in functie de acest grad de absorbtie. In examinarea radiografica, o cantitate mica de radiatie este indreptata spre corpul tau, pe care il strabate si care este detectata in spatele corpului de o placa speciala, fotografica sau electronica, lasand o “umbra” – radiografia.


In examinarea CT, mai multe raze X si dispozitivul de detectare a acestora se rotesc in jurul tau, masurand radiatia absorbita de corp din mai multe unghiuri, in timp ce corpul avanseaza lent si constant inspre interiorul aparatului. Computerul reconstruieste apoi din acest volum important de date sectiuni transversale fine ale corpului, care sunt apoi afisate pe un ecran. Achizitia volumului de date permite postprocesare (prelucrarea imaginilor dupa ce pacientul a plecat din aparat), pentru a obtine sectiuni in orice plan al spatiului dorim, precum si eliminarea din imagine a unor segmente care impiedica vizualizarea – osul, spre exemplu. De asemenea este posibil sa obtinem imagini tridimensionale ale diferitelor organe, care permit o buna planificare preoperatorie a interventiilor chirurgicale.

 

Cum decurge tomografia computerizata?

CT-ul este o examinare nedureroasa. Vei sta intins pe masa de examinare, care va glisa inainte si inapoi in interiorului unui inel (gantry) care reprezinta aparatul de scanare. Vei auzi un zgomot moderat produs de functionarea aparatului si vei fi rugat sa ramai nemiscat in timpul celor cateva minute de examinare. Orice miscare ar putea sa atraga dupa sine repetarea examinarii si implicit cresterea dozei de raditatie. De asemenea, in functie de tipul examinarii, este posibil sa fie nevoie sa iti tii respiratia pentru cateva secunde. In functie de patologia ta, este posibil sa fie nevoie de administrarea unei substante de contrast fie oral (un lichid care se inghite inainte de examinare), fie intravenos (printr-o injectie intr-o vena).

Cat timp va dura examinarea CT?

Lungimea examinarii depinde de regiunea de examinat si  de patologia ta. Majoritea examenelor dureaza cateva minute, insa vei fi rugat sa ajungi la radiologie cu 60 de minute inainte de examinare, in cazul examinarii de abdomen si cu 90 de minute inainte, in cazul examinarii de abdomen si pelvis – pentru ca substanta de contrast bauta sa aiba timp sa ajunga in toate ansele intestinale.

Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii?

In ziua examenului trebuie sa aduci:
  • Trimiterea de la medicul curant
  • Lista scrisa cu medicamentele pe care le iei in mod obisnuit
  • Dosarul cu examinarile precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonante magnetice)
  • Toate analizele de sange (in special cele care investigheaza functia renala: uree, creatinina)
  •  

Trebuie sa ma pregatesc in vreun fel inainte de examinare?

De cele mai multe ori nu, insa, in functie de tipul de examinare, este posibil sa ti se ceara sa nu mananci si sa nu bei nimic cu aproximativ 4 ore inainte de examinare
Daca suferi de diabet zaharat tip II (non-insulino-dependent), si iei Siofor/Metformin, este indicat sa intrerupi administrarea acestora cu 48h de ore inainte de examinare atunci cand examinarea necesita administrare de substanta de contrast. Daca ai nelamuriri in legatura cu aceasta indicatie, te rugam sa contactezi medicul radiolog.

Ce este substanta de contrast?

Este o substanta farmaceutica iodata ce permite anumitor tesuturi sa se vada mult mai clar comparativ cu altele (imbunatateste rezolutia in contrast). Administrarea substantei de contrast se face oral sau intravenos. Substanta de contrast NU este radioactiva – nici cea orala nici cea intravenoasa.


Eliminarea din corp se va face in mod natural in cateva ore de la administrare, majoritar prin urina.


In cazul in care examinarea necesita administrare de contrast, trebuie sa anunti personalul medical daca ai alergie la iod sau la orice alte substante (praf, polen, detergenti, alte medicamente) sau daca suferi de afectiuni care iti altereaza functia rinichiului.

Voi fi singur în timpul examinarii?

In sala de examinare vei fi singur, insa operatorul si medicul radiolog te vor supraveghea din spatele unui geam al camerei de comanda pe intreaga durata a examinarii. Vei fi in contact cu personalul medical prin intermediul unui interfon si vei putea cere intreruperea examinarii in orice moment, in caz de urgenta.

 

Data publicării 05.10.2018