CT sau RMN? Bine de stiut despre examinarile imagistice

Scanarile CT si RMN fac parte din categoria investigatiilor imagistice de inalta precizie utilizate in practica medicala curenta pentru diagnosticul unui numar mare de patologii ale sistemului nervos, cardiovascular, osos, muscular si altele, pentru monitorizarea evolutiei pacientului pe durata tratamentelor, evaluarea unor boli si stadializarea tumorilor maligne. Tehnologia in domeniul medical a permis elaborarea aparaturii si programelor pentru examinari CT si RMN in siguranta pentru pacient si cu rezultate precise, indispensabile medicilor atat in etapa de diagnosticare, cat si pe timpul tratamentului.
CT sau RMN? Bine de stiut despre examinarile imagistice

Cuprins

Diferenta dintre CT si RMN

CT - Computer Tomografia reproduce in detaliu imagini din interiorul corpului cu ajutorul unei doze mici de radiatii (raze X) si a tehnologiei computerizate.

RMN – Rezonanta Magnetica Nucleara, cunoscuta si sub numele de IRM - Imagistica prin Rezonanta Magnetica reproduce imagini detaliate din interiorul corpului folosind un camp magnetic, unde radio si un computer.

Afectiuni frecvent depistate cu ajutorul Computerului Tomograf (CT)

Testele de imagistica CT sunt utilizate adesea pentru verificare, daca medicul are anumite suspiciuni, si pentru depistarea tumorilor, infectiilor, cheagurilor de sange si a hemoragiilor interne.

Situatii si afectiuni in cazul carora medicul poate recomanda scanarea CT:

  • Limfoamele maligne non-hodgkiniene (LMNH)
  • Boala Hodgkin
  • Mielom Multiplu - o forma de cancer al maduvei osoase
  • Suspiciune de Trombembolism Pulmonar (TEP)
  • Afectiuni medicale din sfera ORL - faringe, rinofaringe, orofaringe etc
  • Afectiuni din sfera pulmonara – Neoplasm bronhopulmonar, sarcoidoza, pneumonie, gradul de afectare al plamanilor in urma unor infectii severe, post-Covid spre exemplu
  • Tumori colorectale
  • Tumori renale
    Neoplasmul de vezica
  • Fracturi si traumatisme dupa accidente rutiere, cazuri de politrauma
  • Suspiciune de hemoragie interna
  • Afectiuni din zona neurochirurgicala.

Medicul oncolog poate indica scanarea CT pentru stadializarea cancerului. In stadializarea diverselor patologii oncologice, spre exemplu pacient cu neoplasm rectal/ renal / vezical sau altele, CT-ul de torace si abdomen se foloseste pentru evaluare si pentru diseminari secundare.

In ceea ce priveste diferentele dintre femei si barbati in utilizarea investigatiilor imagistice de tip – Computer Tomografie, inaintea examinarii CT, pentru pacientii de sex feminin este necesara excluderea posibilitatii unei sarcini.

Scanarea CT implica expunerea la radiatii X , de aceea este important ca inainte de examinarea CT, pacientul sa fie informat si sa isi dea consimtamantul dupa ce a inteles exact ce presupune si in ce consta procedura de scanare prin Computer Tomografie. Pacientele de varsta fertila vor fi intrebate despre existenta unei sarcini, data ultimei menstruatii etc.

Afectiuni frecvent depistate cu ajutorul RMN

In functie de anamneza, de acuzele pacientului, medicul curant decide necesitatea efectuarii investigatiei de inalta performanta.
Cele mai frecvente patologii pentru care se recomanda investigatia RMN:

  • Afectiuni cranio-cerebrale - AVC, scleroza multipla, afectiuni ale urechii interne, inclusiv afectiuni oftalmice, afectiuni hipofizare, traumatisme cranio – cerebrale
  • Afectiuni spinale
  • Afectiuni ale colului, uterului, endometrului, ovarelor, de exemplu uter fibromatos, endometrioza
  • Afectiuni hepatice si diagnostic diferential – hepatocarcinom, colangiocarcinom, hemangioame hepatice
  • Afectiuni localizate la nivelul membrelor inferioare - genunchi, glezna, picior.

De asemenea, si in cazul examinarii RMN, pacientele vor fi intrebate despre posibilitatea unei sarcini. Cu toate ca scanarea RMN este o procedura non-invaziva si se poate efectua inclusiv in caz de sarcina, echipa medicala trebuie sa fie informata pentru adaptarea protocoalelor la astfel de cazuri.

Cat timp este valabil un CT sau un RMN?

Nu exista un „termen de valabilitate” al examenului CT / RMN.
In functie de patologie, pacientului i se poate recomanda sa repete examinarea mai frecvent sau intr-un interval de timp specific. Aceasta perioada este decisa de catre medicul curant, el fiind specialistul care urmareste patologia bolnavului.

In unele situatii si medicul radiolog poate face recomandari, de exemplu in cazul unui pacient cu o anumita patologie cranio-cerebrala, in rezultatul examinarii RMN, medicul radiolog ii poate mentiona reevaluare la x luni.
Este foarte important ca pacientul sa fie informat despre faptul ca la urmatoarea examinare CT / RMN trebuie sa aduca si CD-ul si interpretarea precedenta, astfel poate sa primeasca un raport comparativ, sa nu fie luata drept o examinare de novo.

Este nevoie de recomandare medicala pentru CT/ RMN?

Pacientii ajung sa efectueze o examinare CT sau RMN in functie de contextul medical, spre exemplu:

  • Un pacient al unui accident rutier va fi preluat de catre un serviciu de urgenta unde, dupa evaluare, fie i se va efectua un CT/ RMN pentru depistarea eventualelor traume ale organelor interne si osoase, fie i se va recomanda un CT/ RMN in ambulator.
  • Un pacient care se confrunta cu dureri frecvente de cap, poate ajunge atat la un serviciu de urgenta daca cefaleea este atroce, cat si la medicul de familie daca este o cefalee usoara, iar acesta il va directiona mai departe catre un specialist neurolog ce va indica investigatia imagistica necesara.
  • Pacientul care va programa o consulatie la medicul neurolog sau la neurochirurg, in urma anamnezei poate sa primeasca recomandare de examinare RMN / CT.
  • Pacientul cu neoplasm diagnosticat se va adresa medicului oncolog / specialistului in ingrijiri paliative/ medic de la radioterapie, ce il are deja in evidenta, in functie de caz, si acesta va recomanda / programa pacientul la CT / RMN pentru a reevalua starea de sanatate a pacientului si/ sau raspunsul terapeutic.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Dupa ce a primit recomandare de CT sau de RMN, pacientul se adreseaza unui centru de imagistica medicala, unde i se va efectua examenul indicat de catre medic, CT sau RMN.

La finalul examinarii, pacientul primeste atat un CD cu imagini ale investigatiei, cat si un raport scris, interpretarea investigatiei de catre medicul radiolog.

Raportul scris si CD-ul cu imagini se reintorc la medicul care a facut recomandarea de CT sau RMN pentru a decide diagnosticul in baza investigatiilor efectuate.


Atat examinarea CT, cat si examinarea RMN sunt catalogate drept investigatii de inalta performanta.
Chiar si in situatia in care pacientul este luat in evidenta medicului cu anumite patologii, pentru a efectua investigatia RMN sau CT trebuie sa prezinte o recomandare din partea unui medic in urma anamnezei.

Protocoalele sunt diferite, in functie de patologie, in functie de fiecare pacient in parte, iar recomandarea se elibereaza de catre medicul specialist in urma unui consult.
Exista cazuri exceptionale, cand pacientilor cu patologii cunoscute, dar fara recomandare, li se efectueaza o scanare CT/ RMN, insa doar daca prezinta raportul scris si parafat ce atesta patologia pentru care s-a facut anterior examinare CT/RMN si in care se specifica reevaluare imagistica la x luni.

La ce intervale de timp se poate efectua CT?

Un anumit numar de investigatii CT intr-un anumit interval de timp este o informatie pe care medicul curant ce urmareste patologia pacientului, respectiv medicul radiolog, este in masura sa o precizeze. Doar in cazul substantei de contrast, in 24 de ore nu se poate introduce substanta de contrast decat o singura data aceluiasi pacient.


Investigatia CT este o investigatie ce foloseste radiatii X, radiatii ce se acumuleaza, tocmai de aceea medicul cantareste si pune in balanta riscuri versus beneficii. Spre exemplu, la un pacient cu LMNH sau cu o anumita patologie oncologica, ce implica eventuale reevaluari pentru a se vedea raspunsul terapeutic sau recidiva, este foarte importanta o examinare CT la un interval de timp decis de catre medicul radiolog ori medicul curant. Pentru pacientul din situatia de mai sus este un real beneficiu monitorizarea raspunsului la terapie sau pentru a verifica daca boala a recidivat. Totodata, este important de mentionat faptul ca pentru astfel de cazuri exista protocoale adapdate -  protocoalele LOW dose.
In concluzie, nu exista un “numar de aur” de CT-uri pe an. Medicul radiolog si medicul curant decid in functie de patologie si de pacient daca este sau nu necesara examinarea CT, precum frecventa cu care se vor efectua examinarile CT.

Avantajele Tomografiei Computerizate fata de RMN

Investigatia RMN nu presupune utilizarea razelor X, prin urmare, pacientii se intreaba adesea care sunt avantajele Computer Tomografiei si de ce medicul ar recomanda un CT in locul scanarii RMN. Printre diferentele dintre cele doua metode de investigatie imagistica se numara:

  • Investigatia RMN poate dura si de 4-6  ori mai mult decat investigatia CT. Concret, o examinare CT cranio-cerebrala cu substanta de contrast dureaza 3 – 5 minute, iar examinarea tip RMN cranio-cerebral cu contrast dureaza 30 de minute.
  • Sensibilitatea metodei – unele aparate RMN sunt mult mai sensibile la miscarile pacientilor, aparand asa numitele artefacte de miscare ale pacientului, ceea ce afecteaza imaginea si examinarea finala, implicit rezultatele. In acest sens, in clinica Medicover Iasi, centrul de imagistica high-tech a fost dotat cu echipamente medicale de ultima generatie, prevazute cu soft special pentru a atenua miscarile pacientului din timpul scanarii.
  • Pacientii cu implanturi metalice care nu sunt compatibile cu investigatia RMN, pacientii cu stimulator cardiac/pacemaker nu pot efectua investigatii RMN, pentru ei reprezinta un avantaj efectuarea de CT.
  • De asemenea, pacientii claustrofobi care nu pot efectua un RMN gasesc un avantaj in faptul ca investigatia CT dureaza mult mai putin, diametrul tubului CT este mai mare, iar lungimea tubului de la CT nu este la fel de mare precum cea de la aparatura RMN.
  • La CT se evidentiaza foarte bine tesuturile moi, mai ales in cazurile investigatiei cu contrast intravenous.

Cand se recomanda CT cu substanta de contrast?

Administrarea substantei de contrast este decisa in egala masura de catre medicul curant si de medicul radiolog, in functie de boala pacientului.
Substanta de contrast se administreaza pentru un diagnostic diferential in special in cazul patologiei neoplazice 
Substanta de contrast se poate introduce intravenos (in caz de hepatocarcinom, colangiocarcinom, LMNH, tumorile de vezica, patologii ale glandelor suprarenale), se poate administra pe cala orala (in caz de suspiciuni sau monitorizare a patologiei / recidiva – neoplasm de stomac/ pancreas/ ovar) sau pe cale rectala (in afectiuni colorectale, ovariene).

 

Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa la numarul mediu anual de examinari CT si RMN la mia de locuitori, cu 38 de astfel de investigatii imagistice, comparativ cu media UE care este de 200 de examinari CT/ RMN. Medicover a investit in ehipamente de ultima generatie pentru explorari imagistice cu sisteme avansate CT si RMN, astfel incat pacientii sa aiba acces la servicii medicale de inalta calitate, examinari sigure si cu date precise, esentiale in diagnosticarea si in evaluarea unor afectiuni grave sau cu potential sever, tot mai frecvente la nivel global si in Romania.

 

Referinte:

Data publicării 22.02.2023
Data ultimei actualizari 10.04.2024