Coronavirus si afectarea tractului respirator

Corpul uman are doua porti mari de intrare catre tractul respirator: nas si gat. De aceea este atat de important sa nu ducem mainile nespalate la nas si la gura.

La fel de important este sa mentinem acea distanta de siguranta, de minimum 1,5 metri, pentru ca virusul se transmite prin particulele lichide pe care le lasam in aer inclusiv cand vorbim, dar mai ales daca tusim sau stranutam.

SARS-CoV-2 si caile respiratorii

Familia coronavirus este des intalnita, populatia lumii a mai trecut prin astfel de infectii, dar SARS-CoV-2 a suferit cel mai probabil mutatii prin trecerea de la animal la om.

Noul coronavirus, nume dupa care il cunoastem mai toti, afecteaza intreg tractul respirator - nas, gat, automat apar si iritatii. Odata contaminat tractul respirator, apar manifestari initiale de rinoree, adica secretiile nazale, iritatii la nivelul faringelui, ale amigdalelor palatine, ulterior fiind afectat tot tractul respirator, adica pana la plamani.

Amigdalele avand un loc in faringe, automat apar iritatii, hipertrofii ale amigdalelor palatine, dar nu trebuie confundata cu amigdalita eritemato-pultacee in care apar depozite de puroi, care inseamna o contaminare bacteriana.

Dupa o prima infectie virala, imunitatea este mai scazuta si poate interveni si o a doua suprainfectie bacteriana.

Transmitere

Virusul are un camp de raspandire foarte dezvoltat si se transmite si pe cale aeriana si prin atingere. Perioada de inclubatie pentru SARS-CoV-2 este de minimum 5 si maximum 10, dar in general 6-7 zile.

Cel mai indicat este sa respiram pe nas, nu pe gura, pentru ca nasul este un filtru pentru germeni, pentru impuritatile din mediul inconjurator - exista niste perisori, numiti vibrizi, care sunt un prim filtru, ulterior, exista cornete nazale inferioare - structuri anatomice, care joaca un rol de filtru destul de important in filtrarea aerului pe care il respiram. Daca respiratia se face pe gura, aceste bariere nu mai exista.

Virusul se ia si prin sarut.

De asemenea, orice rana superficiala la suprafata pielii poate fi o poarta de intrare pentru o infectare mult mai usoara. 

Simptome

 • Febra
 • Tusea
 • Uneori, manifestarile digestive

Primele manifestari apar la nivelul tractului respirator, cu durere in gat, rinoree, febra, manifestari gastrice. Ulterior apar fenomene de respiratie ingreunata ajungandu-se la insuficienta respiratorie. Infectia cu coronavirus nu se manifesta imediat cu insuficienta respiratorie.

Pana la 98% dintre cei pozitivi prezinta febra, dar exista si cazuri cand simptomatologia nu este marcata de febra, ci de tuse, dificultati in respiratie, rinoree, odinofagie (durere in gat) la debut. Ulterior se poate complica si cu insuficienta respiratorie.

Intr-un mare procent, infectia cu COVID-19 se poate manifesta ca o banala viroza respiratorie prin care majoritatea a mai trecut.

Un pacient asimptomatic poate sa ramana asimptomatic toata boala si sa nu realizeze ca a fost purtator. Acesta ramane, insa, vector in transmiterea infectiei un timp indelungat.

Trebuie tinut cont, insa, ca trebuie intrunite mai multe conditii pentru a pune diagnosticul de COVID-19, iar testarea se face doar atunci cand exista simptome sau cand a existat contact cu pacienti depistati pozitivi sau au fost intr-o zona pandemica.

Tusea seaca este o cauza a mai multor patologii preexistente - un reflux, o rinoree cauzata de  rinita, o iritatie la nivelul faringelui, in cazul unui fumator. Neinsotita de alte simptome caracteristice COVID, nu ar trebui sa fie semne de alarma.

Afectiuni ale tractului respirator in contextul Coronavirus

 • Patologiile autoimune sunt factori de risc suplimentari in cazul infectiei cu coronavirus.
 • Orice manifestare preexistenta la nivel pulmonar poate creste riscul de manifestari pulmonare.
 • TBC-ul, chiar si vindecat, lasa in plamani caverne - manifestari la nivelul plamanilor care scad capacitatea lui de functionare, iar o infectie cu COVID ingreuneaza atat tratamentul, cat si vindecarea.
 • Orice patologie (cum este sinuzita) asociata infectiei cu COVID ingreuneaza tratamentul, timpul de vindecare.
 • Un diagnostic de otita bacteriana, asociat unei suprapuneri cu coronavirus poate duce la niste manifestari mult mai zgomotoase, atat in sfera ORL, cat si in intreg tractul respirator.
 • Rinoreea favorizeaza infectarea cu COVID 19, scade imunitatea locala, apare o hiperventilatie la nivelul foselor nazale.
 • Apneea in somn ne priveaza de rezervele de oxigen pe care le folosim atat pe timpul noptii, cat si ziua. Apneea in somn aduce dupa sine o serie intreaga de afectiuni - pulmonare, cardiace, cerebrale. Un organism slabit atrage automat o rata de infectie de coronavirus mult crescuta.
 • Persoanele care nu mai au amigdalele nu sunt mai expuse infectiei cu COVID.

Tipuri de tratament

Paracetamolul este indicatia medicilor francezi in cazul infectiilor cu forme usoare. In orice caz, pentru tratamentul unui virus avem nevoie de un tratament antiviral, in timp ce pentru tratarea infectiilor bacteriene, avem nevoie de tratament antibiotic.

In momentul acesta, in spitale, se folosesc antiretrovirale, iar daca apare si o suprainfectie bacteriana, trebuie tratata si aceasta cu antibiotice, iar in afectiunile usoare, simptomatic.

80% dintre pacientii care sunt diagnosticati cu aceasta infectie sunt tratati simptomatic.

Recomandari

 • Spala-te frecvent pe maini, cu apa si sapun, sau igienizeaza-le cu solutie pe baza de alcool minimum 70%
 • Apa oxigenata nu are efect dezinfectant
 • Suprafetele alimentelor ambalate merita sa fie decontaminate pentru ca intram in contact cu acestea iar apoi putem duce, in mod reflex, mainile la ochi, la nas sau gura
 • Evita cat mai mult aglomeratiile din cauza riscului de transmitere mult mai mare.
 • Nu exista un medicament care sa-ti mareasca imunitatea la maximum

Vaccinul impotriva gripei nu te protejeaza in fata infectiei cu COVID.

Consultant Medical Dr. Ionut Tanase Medic Specialist - ORL
Data publicării 07.04.2020