Kraken – o noua tulpina a SARS-CoV-2

Kraken este o subvarianta a Omicron care a starnit ingrijorarea comunitatii medicale din cauza gradului inalt de transmisibilitate. Faptul ca se raspandeste cu o si mai mare usurinta fata de alte variante ale SARS-CoV-2 si subvariante ale virusului inseamna ca si numarul de infectari poate creste. Pana in momentul de fata se cunosc urmatoarele: simptomele infectiei cauzate de noua tulpina Kraken sunt aceleasi: tuse, secretii nazale, dureri in gat, febra si dureri musculare, iar formele de boala provocate nu sunt mai severe (asociate cu risc crescut de spitalizare).
Kraken – o noua tulpina a SARS-CoV-2

Cuprins

Preocuparea pentru noile infectari in Romania si in Europa in general, vine in contextul unui val de infectii respiratorii cu virusul sincitial respirator (VRS), virusul Influenza (gripa) si alte virusuri cu tropism respirator specifice, care oricum se inmultesc in sezonul rece. Astfel, aparitia unei noi tulpini, mai contagioase, creste riscul de dubla infectare cu (Gripa si Covid in acelasi timp), ceea ce constituie un pericol mai ales pentru pacientii care apartin categoriilor vulnerabile.

Evolutia SARS-CoV-2

Pe masura ce s-a raspandit la nivel global, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutatii, un "comportament" firesc al virusurilor care se afla in circulatie. De la debutul pandemiei, epidemiologii au secventiat mai multe variante ale virusului. In functie de capacitatea noilor tulpini de a provoca un numar foarte mare de infectari, in functie de formele de boala generate (usoare, severe), de cresterea ratei de spitalizare, de existenta unor dificultati in diagnosticare, de eficacitatea redusa a tratamentelor administrate ori de reducerea semnificativa a capacitatii de neutralizare a virusului de catre anticorpii din organism (obtinuti fie in urma vaccinarii, fie in urma trecerii prin boala), unele tulpini (variante si subvariante) ale SARS-CoV-2 au starnit ingrijorare ai au ajuns in atentia publica (Alpha, Delta, Omicron etc.), in timp ce altele au ramas sub supravegherea epidemiologilor pentru monitorizarea evolutiei.

Kraken (XBB.1.5) – subvarianta Omicron

Pentru ca Omicron a devenit varianta dominanta de Covid in lume, si aceasta a suferit diverse modificari, de-a lungul timpului specialistii reusind sa identifice mai multe subvariante ale Omicron (BA.1, BA.5, BQ.1, BQ.1.1). In prezent, Kraken, o alta subvarianta a Omicron, care a inceput sa se raspandeasca in Statele Unite Ale Americii la sfarsitul anul 2022 este considerata de catre Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ca avand potential de a deveni dominanta si in Europa intr-un interval de timp scurt, intre o luna si doua luni.

Kraken, cunoscuta in comunitatea stiintifica ca XBB.1.5, este o subvarianta a Omicron si conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii se caracterizeaza printr-un grad foarte ridicat de transmisibilitate.

Pe langa contagiozitatea ridicata, alte particularitati ale Kraken sunt reprezentate de:

  • Krakenul prezinta un risc scazut pentru populatia generala, insa are un risc moderat spre inalt pentru grupuri vulnerabile, asa cum sunt persoanele varstnice si nevaccinate, pacientii imunodeprimati (sub tratament oncologic, cu boli autoimune, HIV/ SIDA, boli cronice) mai susceptibili la infectii in comparatie cu cei imunocompetenti, in functie de raspunsul sistemului imunitar la SARS-CoV-2.
  • In privinta severitatii infectiei cu Kraken, nu exista deocamdata dovezi ca noua subvarianta ar cauza forme mai grave de boala fata de celelalte subvariante ale Omicron care au circulat pana acum.
  • Studiile care au evaluat capacitatea sistemului natural de aparare a organismului (anticorpii specifici care au rolul de a neutraliza virusl) de a se proteja de infectia cu Kraken indica faptul ca aceasta subvarianta Omicron “evita”, “ocoleste” raspunsul imunitar, de aici si probabilitatea mai mare de crestere a numarului de infectii.
  • Din datele culese pana acum, Organizatia Mondiala a Sanatati sustine ca XBB.1.5 nu a suferit mutatii care sa cauzeze forme severe de Covid.

Simptome infectare Kraken

Simptomatologia in cazul infectarii cu noua tulpina nu difera de simptomele asociate infectiei cu Omicron:

  • Secretii nazale
  • Tuse
  • Durere in gat (usturime, mancarime)
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Febra
  • Stare de oboseala.

In ceea ce priveste sursele de infectare, nici acestea nu s-au schimbat. Kraken poate fi contractat prin contact direct cu o persoana bolnava sau indirect prin atingerea suprafetelor contaminate, ducerea mainilor la gura, nas, ochi, fara igiena prealabila a mainilor.

Cum sa te protejezi

Pentru a te proteja de noua tulpina a SARS-CoV-2, institutiile si organizatiile din domeniul sanatatii mentin recomandarile anterioare:

  • Vaccinarea
  • Protectia prin masuri fizice – purtarea mastii
  • Testare in vederea stabilirii diagnosticului si in situatia in care rezultatul este unul pozitiv la COVID-19, ramaneti acasa si limitati contactul cu alte persoane
  • Evitati sa intrati in contact cu persoane care au fost confirmate cu SARS-CoV-2 sau sunt suspecte
  • Pastrati o igiena buna prin spalarea mainilor, utilizarea batistei in timpul tusei, stranutului, evitarea spatiilor inchise aglomerate, neaerisite.

In cazul in care aveti simptome specifice infectiilor respiratorii, adresati-va medicului in vederea unui consult. Examenul clinic poate fi insotit de recomandarea specialistului de testare rapida sau testare PCR pentru confirmarea/ infirmarea diagnosticului.

 

Referinte:

Data publicării 17.01.2023