Lacrimare excesiva - de ce imi lacrimeaza ochii?

Lacrimarea excesiva sau epifora este determinata de hipersecretia glandei lacrimale sau de imposiblitatea de drenare adecvata a lacrimilor, prin intermediul canalelor nazolacrimale, si poate fi prezenta la unul sau la ambii ochii. Glandele lacrimale sunt accesorii ce genereaza secretia lacrimala bazala pentru mentinerea unui nivel optim de hidratare al globilor oculari, asigurand totodata protectia acestora prin generarea filmului lacrimal precorneean. Glandele lacrimale principale asigura secretie lacrimala reflexa, cu rolul de a lubrifia si indeparta particulele straine iritante de pe suprafata corneei, si sunt implicate in procesul fiziologic de generare a lacrimilor in timpul plansului.
Lacrimare excesiva - de ce imi lacrimeaza ochii?

Dupa sinteza, lacrimile sunt drenate la nivel nazal prin intermediul canalelor lacrimale situate in coltul intern al ochilor de o parte si de alta a radacinii nasului.

Hiperlacrimarea poate fi determinata de expunerea la agenti iritanti, alergeni, infectii virale sau bacteriene, blocaje sau anomalii de dezvoltare ale ductului lacrimal care nu poate prelua si drena eficient secretia lacrimala fiziologica.

Cuprins

Cand hiperlacrimarea devine o problema?

In majoritatea situatiilor, lacrimarea ochilor este temporara si se remite fara tratament, insa exista si cazuri in care pacientii acuza durere la nivel ocular si vedere in ceata. Alte simptome care pot insoti hiperlacrimarea sunt reprezentate de hiperemie conjunctivala (roseata), edem palpebral si dilatarea vizibila a vaselor de sange de la nivelul globului ocular. In prezenta acestei simptomatologii devine necesar un consult oftalmologic de specialitate, pentru stabilirea cauzei care determina hiperlacrimare si stabilirea unui plan de tratament adecvat fiecarui pacient in parte.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Corpii straini de la nivel ocular pot determina aparitia hiperlacrimarii cu scurgerea lacrimilor pe obraz - epifora si necesita prezentare la medicul oftalmolog pentru extragerea acestora, respectiv, administrarea de tratament care sa previna aparitia complicatiilor ulterioare.

Din ce cauza imi lacrimeaza ochii?

Lacrimarea excesiva poate fi determinata de mai multi factori, printre cele mai frecvente cauze ale acestei manifestari, regasindu-se:

  • Expunerea la alergeni: praf, polen, mucegaiuri
  • Infectii oculare virale sau bacteriene
  • Sindromul ochiului uscat care paradoxal determina cresterea productiei de secretii lacrimale
  • Ectropion sau entropion (pleoapa intoarsa catre exterior, respectiv catre interior)
  • Blefarite
  • Keratite
  • Ulcer cornean
  • Leziuni oculare: arsuri chimice, traumatisme
  • Prezenta corpilor straini in ochi
  • Obstructia canalelor nazolacrimale, congenitala sau dobandita
  • Tumori ale canalului nazolacrimal.

Alte cauze care pot determina aparitia lacrimarii excesive sunt reprezentate de afectiunile inflamatorii de tipul sarcoidozei, granulomatozei Wegener si artritei reumatoide, paralizia Bell, sinuzita cronica, radioterapia in zona capului, sindrom Sjogren, infectiile de tract respirator superior, fractura piramidei nazale sau interventiile chirurgicale care determina lezarea accidentala a canalului nazolacrimal.

Cand este cazul sa merg la medicul oftalmolog?

Durerea ascutita la nivel ocular, vederea in ceata, edemul si senzatia persistenta de corp strain care insotesc hiperlacrimarea reprezinta principalele motive de ingrijorare care necesita examinare si acordare de ingrijiri medicale specializate.

Lacrimarea excesiva poate afecta calitatea vietii pacientului, in special in situatiile in care acesta desfasoara activitati ce presupun sofat ori manevrat utilaje grele, din cauza riscului de accidentare care apare in prezenta vederii incetosate.

Tratament lacrimare excesiva

Epifora la nou nascuti prezinta evolutie autolimitata si dispare spontan fara terapie specifica. La sugari, durata de timp necesara deschiderii complete a conductelor lacrimale poate fi si de cateva luni, uneori fiind necesara curatarea ochilor copilului de cateva ori pe zi cu bumbac steril umezit cu ser fiziologic.

Tratamentul lacrimarii excesive este etiologic si se adreseaza cauzei care induce aparitia manifestarilor. In functie de recomandarile medicului specialist, terapia poate presupune:

  • Administrarea de antibiotice in infectiile oculare bacteriene ce determina hiperlacrimare
  • Utilizarea picaturilor de ochi cu lacrimi artificiale in cazul pacientilor care sunt diagnosticati cu sindromul ochiului uscat
  • Indepartarea corpilor straini ajunsi accidental la nivelul globului ocular si daca este cazul reconstructia chirurgicala a structurilor lezate
  • Repermeabilizarea canalelor nazolacrimale cu ajutorul solutiilor saline. In anumite situatii, medicul oftalmolog poate indeparta obstructia manual, cu ajutorul unor instrumente speciale. Blocajele extinse ale canalului nazolacrimal beneficiaza de interventie chirurgicala pentru repermeabilizare
  • Blefaroplastie: interventie chirurgicala de reconstructie a pleoapelor in cazul in care hiperlacrimarea este cauzata de un extropion sau entropion (intoarcerii pleoapei spre interior sau in exterior).

 

In cazul copiilor cu varsta mai mica de 1 an care prezinta hiperlacrimare datorata obstructiei congenitale a canalului nazolacrimal, medicul poate recomanda compresie manuala blanda de 4-5 ori pe zi pentru indepartarea blocajului distal.

Daca aceste manevre nu au succes, dupa varsta de 1 an, se recomanda interventie chirurgicala pentru sondarea ductului nazolacrimal sub anestezie generala. Obstructiile recurente ale canalului nazolacrimal ce determina hiperlacrimare pot fi tratate prin inserarea unui tub de dren temporar care sa previna restenozarea ductului si sa asigure drenajul corespunzator al secretiilor lacrimale.

Obstructiile dobandite ale canalului nazolacrimal se pot trata prin irigatie si, in ultima instanta, se poate interveni chirurgical pentru crearea unui pasaj intre sacul lacrimal si cavitatea nazala (dacriocistorinostomie - (DCRS), aceasta in cazurile severe care nu prezinta raspuns favorabil la alte metode de tratament.

In situatia in care hiperlacrimarea apare in contextul alergiilor sezoniere este indicata evitarea expunerii la factorii declansatori - spre exemplu polen in timpul primaverii, in acelasi timp putand fi administrata medicatie antialergica pentru diminuarea raspunsului imun si remiterea simptomatologiei. Antihistaminicele, decongestionantele si imunoterapia reprezinta cateva optiuni terapeutice aplicate cu succes la pacientii cu hiperlacrimare de etiologie alergica.

 

Referinte:

Data publicării 27.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023