Iti amorteste mana? Uite ce afectiuni poti avea!

Amorteala mainilor in termeni medicali poarta denumirea de parestezie. Parestezia reprezinta un termen utilizat pentru a descrie o senzatie neplacuta de furnicatura, arsura, intepatura, amorteala sau de rece la nivelul pielii care poate fi determinata de polineuropatii, afectiuni ale coloanei vertebrale, boli metabolice sau carente vitaminice. In functie de intensitatea, extinderea si durata paresteziilor, acestea pot avea etiologii multiple si pot determina diferite grade de afectare ale calitatii vietii pacientului.
Iti amorteste mana? Uite ce afectiuni poti avea!

Cuprins

Amorteala mainilor din cauze ortopedice

  • Furnicaturile sau amorteala membrelor superioare pot reprezenta manifestari benigne cu evolutie autolimitata care sunt cauzate de presiuni prelungite aplicate asupra anumitor terminatii nervoase. Compresia nervilor periferici care deservesc membrul superior este frecvent favorizata de pozitii vicioase adoptate in timpul somnului sau in timpul activitatilor zilnice ce presupun lucrul la computer, cu utilizarea prelungita a mouse-ului.
  • Paresteziile localizate la nivelul membrului superior se mai pot datora compresiei unui nerv periferic in anumite locuri specifice, pe un plan dur osos sau tendinos in timpul activitatilor profesionale (scris de mana, pictat). Cel mai frecvent, parestezille membrului superior apar ca urmare compresiei nervului median la nivelul tunelului carpian si al nervului ulnar in regiunea cotului.
  • Alta cauza a paresteziilor membrului superior este reprezentata de compresia radacinilor nervoase la nivelul coloanei vertebrale cervicale (traumatisme, fracturi) manifestarile fiind insotite in aceasta situatie de dureri de-a lungul traiectului nervos afectat.

Amorteala mainilor din cauze neurologice

  • Furnicaturile la nivelul mainilor de intensitate si durata crescuta care sunt acompaniate de durere, slabiciune si atrofie musculara pot fi determinate de leziuni neuronale de diferite etiologii, care variaza de la infectii virale - HIV sau infectiile bacteriene - sifilis si expuneri la substante toxice, pana la carente de vitamina B12 sau afectiuni metabolice - diabet zaharat de tip 2 care asociaza neuropatie periferica.
  • Vitaminele E, B1, B6, B12 si niacina sunt esentiale pentru buna functionare a nervilor periferici. Deficictul acestor vitamine favorizeaza aparitia anemiei pernicioase care asociaza alaturi de alte manifestari, si parestezii la nivelul membrelor superioare si/sau inferioare. Consumul cronic de alcool reprezinta un alt factor de risc ce predispune la aparitia paresteziilor membrelor superioare, conditie cunoscuta sub denumirea de neuropatie alcoolica.
  • Sindromul de hiperventilatie reprezinta cresterea frecventei respiratorii si poate determina aparitia paresteziilor la nivelul membrului superior ca urmare a unor dezechilibre metabolice care afecteaza fibrele nervoase de la acest nivel. Hiperventilatia care determina aparitia furnicaturilor la nivelul mainilor este frecvent intalnita la paersoanele care prezinta atacuri de panica.
  • Intoxicatiile cu metale grele de tipul mercurului, alaturi de scleroza multipla, mielita transversa, encefalitele virale sau bacteriene, malformatiile arteriovenoase sau tumorile cerebrale reprezinta alte patologii care pot determina in evolutia lor aparitia de parestezii la nivelul membrelor superioare.

Amorteala mainilor din cauze cardiovasculare

  • Atacul ischemic tranzitor (AIT) reprezinta o cauza de manifestare a paresteziilor membrului superior si se datoreaza unei hipoperfuzii cerebrale temporare, reversibile ce se remite in totalitate fara aparitia deficitelor motorii si senzitive permanente.
  • Infarctul miocardic acut determina in mod frecvent aparitia paresteziilor insotite de durere la nivelul membrului superior, care poate iradia catre umar, submandibular sau interscapular.

Vasculitele sistemice sau cele secundare patologiilor tesutului conjunctiv, tumorilor sau infectiilor, reprezinta afectiuni care determina in mod frecvent aparitia paresteziilor la nivelul membrelor superioare si/sau inferioare prin afectarea sistemului nervos periferic.

Cum se manifesta paresteziile la nivelul membrului superior?

Paresteziile membrului superior sunt descrise de catre pacienti sub forma de furnicaturi, intepaturi, senzatie de rece sau durere fulgeratoare. Amorteala mainilor poate fi insotita uneori de spasme musculare, eritem, sensibilitate la atingere sau impotenta functionala a membrului afectat.

Diagnosticul de parestezie a mainii

Evaluarea diagnostica a paresteziilor membrelor superioare necesita efectuarea unui examen clinic amanuntit al pacientului, insotit de date anamnestice care sa orienteze medicul specialist catre etiologia ce determina aparitia furnicaturilor.

Examenul clinic poate decela prezenta radiculopatiei datorata unei colabari a canalului spinal (stenoza spinala) la nivel cervical, cu diminuarea fortei musculare, a sensibilitatii si reflexelor la nivelul membrului superior afectat de parestezii.

Persoanele diagnosticate in antecedent cu diabet zaharat prezinta manifestari bilaterale la nivelul membrelor superioare si/sau inferioare reprezentate de pierderea sensibilitatii la durere, atingere, temperatura, vibratii si proprioceptie, simptome specifice neuropatiei diabetice.

In anumite situatii, examenul fizic amanuntit poate decela manifestari specifice pentru sindromul Guillan Barre sau scleroza multipla in functie de fiecare caz in parte.

In functie de informatiile obtinute, medicul specialist va solicita efectuarea de investigatii suplimentare pentru confirmarea diagnosticului. Analizele de laborator infirma ori confirma prezenta unor niveluri scazute de vitamina B12, valori hiperglicemice sau prezenta unui titru ridicat de anticorpi antinucleari, aceste rezultate confirmand diverse etiologii implicate in aparitia paresteziilor membrelor superioare. Investigatiile care presupun recoltarea de lichid cerebrospinal prin intermediul punctiei lombare sunt utile pentru depistarea cazurilor de encefalite bacteriene sau virale care determina aparitia paresteziilor.

Electromiografia si testele de conducere nervoasa pot exclude un diagnostic de disfunctie nervoasa, in timp ce investigatiile imagistice de tipul RMN-ului si CT-ului sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului de scleroza multipla sau accident vascular cerebral care evolueaza cu parestezii ale membrelor.

Tratamentul mainilor amortite

Tratamentul paresteziilor membrelor superioare este etiologic si se adreseaza cauzei care determina aparitia amortelilor la nivelul mainilor.

  • Posturile vicioase care determina pensarea diferitelor filete nervoase cu aparitia amortelii mainii pot fi ameliorate prin exercitii usoare de intindere si masaj ale membrului afectat.
  • In cazul paresteziilor care sunt asociate de boli metabolice cu evolutie cronica asa cum este diabetul zaharat de tip 2 este recomandata mentinerea sub control a valorilor glicemice si administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerilor care insotesc senzatia de amorteala in cadrul neuropatiei diabetice.
  • Pacientii cu parestezii severe beneficiaza in anumite situatii de tratament cu preparate antidepresive prin intermediul carora se diminueaza gradul de perceptie al bolnavului asupra durerii care insoteste furnicaturile. Avitaminozele severe care determina manifestarea furnicaturilor la nivelul mainii sunt tratate cu ajutorul suplimentelor de complex vitaminic B, in special vitamina B12.
  • Encefalitele bacteriene si cele virale sunt tratate prin intermediul medicatiei specifice antibacteriene si antivirale alaturi de cea antiinflamatoare, in functie de fiecare caz in parte.
  • Bolile autoimune care asociaza in evolutie prezenta paresteziilor sunt tratate cu ajutorul medicatiei corticosteroide prin intermediul careia se urmareste diminuarea raspunsului exacerbat generat de catre sistemul imunitar.
  • Compresiile nervoase la nivelul coloanei vertebrale cervicale pot beneficia in anumite situatii de interventie chirurgicala pentru corectarea structurilor osoase deplasate sau a fracturilor care lezeaza filetele nervoase ce deservesc membrele superioare.

 

Nu amana consultul medical in cazul in care apare simptomatologie suparatoare. Preventia si depistarea afectiunilor medicale in stadiile incipiente inseamna sanse de vindecare ridicate, costuri scazute, riscuri reduse de acutizare a bolii si de aparitia a complicatiilor.

 

Referinte:

Data publicării 09.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023