Complicatiile infectiei cu noul coronavirus

Infectia cu noul coronavirus este de tip multisistemic si poate afecta mai multe organe si sisteme, evolutia nefavorabila a pacientilor fiind influentata de comorbiditatile asociate (alte boli cronice in evolutie) dar si de managementul terapeutic institui (tratamentele aplicate in evolutia infectiei).

 

 

Care sunt complicatiile infectiei cu noul coronavirus

Evolutia nefavorabila a infectiei cu noul coronavirus este in prezent intens dezbatuta in cadrul mai multor studii internationale insa cele mai frecvente complicatii ale bolii sunt reprezentate de:

  • Aparitia sindromului de detresa respiratorie acuta (incapacitatea plamanului de a si indeplini functia ventilatorie);
  • Complicatii datorate fenomenului de hipercoagulabilitate (accidente ischemice in diferite teritorii);
  • Complicatii de tip autoimun datorate exacerbarii inflamatiei celulare (arterite autoimune intalnite la copii afectati de coronavirus);
  • Pneumoniile secundare infiltratului alveolar (lichid in plaman);
  • Afectare cardiaca cu hipertrofie si insuficienta functionala;
  • Complicatii digestive datorate afectarii hepatice.

Care sunt categoriile de pacienti cu risc de complicatii COVID-19

Pacientii cu boli cronice cardiovasculare prezinta risc crescut de dezvoltare a unei afectiuni cardiace chiar si in situatiile unei forme de boala usoare sau medii. Aceasta categorie de pacienti necesita evaluare cardiologica de specialitate atat in timpul cat si dupa infectia virala cauzata de COVID-19: bolnavii cardiaci cronici (insuficienta cardiaca cronica, cord pulmonar cronic, proteze cardiace valvulare, malformatii congenitale cardiace), pacientii cu infarct miocardic recent dar si in antecedent.

Manifestarile generale ale unei eventuale afectari cardiovasculare datorate infectiei cu COVID-19 sunt reprezentate de angina pectorala (dureri in piept), tulburari de ritm cardiac (palpitatii), oboseala, stari de ameteala brusca.

Bolnavii care sufera de boli pulmonare cronice prezinta frecvent complicatii de tipul pneumoniilor datorate coronavirusului sau o exacerbare a simptomelor bolii de baza. La astmatici se pot inrautati crizele de bronhospasm, in cazul bolnavilor cu obstructie pulmonara cronica -BPOC se inregistreaza o scadere a aportului de oxigen alveolar (diminuata oricum in cazul afectiunii), pacientii cu fibroza pulmonara chistica afectati de coronavirus pot dezvolta pneumonii cu infiltrat alveolar datorat inflamatiei chiar si in absenta suprainnfectiei bacteriene.

Afectiunile oncologice hematologice sunt reprezentate de o scadere a capacitatii de functionare a sistemului imun, astfel ca pacientii cu afectiuni maligne ale sangelui si tesutului hematopoietic (leucemii, mielom multiplu)  prezinta risc de complicatii crescut fata de restul populatiei afectate de coronavirus. Suplimentar, tratamentele chimioterapice sau radioterapice (cu sau fara transplant de maduva osoasa) agraveaza si mai mult statusul imun deficitar al bolnavului, lasand pacientul vulnerabil in fata noului coronavirus.

Pacientii cu diabet zaharat in special cei a caror afectiune nu este tinuta sub control prezinta un risc mai mare de dezvoltare a infectiilor (virale si bacteriene), in cazul coronavirusului complicatiile fiind datorate preexistentei unor afectiuni cronice in cadrul bolii: microvasculare (retinopatie, nefropatie, neuropatie diabetica) si macrovasculare (boala coronariana, arteriala periferica si cerebrovasculara secundare diabetului).

Supraponderalii sau bolnavii cu sindrom metabolic reprezinta si ei o categorie de risc importanta implicata in evolutia nefavorabila a coronavirusului cu aparaitia in mod frecvent a complicatiilor sistemice. Este cunoscut faptul ca persoanele cu indice de masa corporala crescut detin un rezervor viral important datorita sintezei de ACE-2 care are loc in tesutul adipos, o enzima specifica (de la nivelul plamanilor, intestinului, rinichilor, si vaselor sangvine) de care se leaga coronavirusul. Obezitatea reprezinta un risc major de complicatii in infectiile datorate COVID-19 si prin continutul crescut de miofibroblaste al organismului (celule implicate in procesul de fibrozare pulmonara), fapt ce favorizeaza aparitia fibrozei pulmonare (vindecarea leziunilor pulmonare prin inlocuirea cu tesut cicatriceal nefunctional) in urma penumoniei datorate coronavirusului.

Hipertensivii prezinta niveluri ridicate ale enzimei ACE-2 in organism, aceasta patologie fiind cea mai susceptibila in a dezvolta complicatii in cadrul infectiei virale (reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni preexistente la persoanele cu forme grave datorate COVID-19).

Coagulopatiile cronice de sine statatoare de tipul trombofiliei dar si cele asociate altor boli (diabet, exces ponderal datorate statusului proinflamator) sunt agravate de infectia cu noul coronavirus in cursul careia s a observat o crestere a tendintei de formare a trombilor intravasculari care pot declansa accidente vasculare in diverse teritorii (accident vascular cerebral, infarct miocardic, tromboze venoase profunde).

In cazul pacientilor cu boli cronice renale aparitia complicatiilor insotite de proteinurie, hematurie, cresterea nivelului de creatinina serica cu scaderea ratei de filtrare glomerurala se datoreaza sindromului de insuficienta renala acuta  declansat de infectia cu noul coronavirus. In cele mai severe cazuri devine necesara hemodializa bolnavilor pentru a substitui activitatea renala.

Pacientii cu suferinte hepatice preexistente pot prezenta complicatii datorate coronavirusului prin actiunea sistemului imun asupra canaliculelor biliare (sistemul imun stimulat de coronavirus nu recunoaste celule proprii hepatice si  cauzeaza inflamatie si lezare a canaliculelor biliare). Hepatita autoimuna in cadrul infectiei datorate coronavirusului a fost raportata ca fiind o complicatie destul de frecvent intalnita in randul bolnavilor.

Astfel, pe langa afectarea primara, prezenta virusului in organism poate declansa complicatii cu manifestare multiorganica care agreaveaza prognosticul evolutiei prelungind perioada de tratament si de recuperare post infectioasa.