Manifestari dermatologice asociate COVID-19

Studiile clinice au demonstrat faptul ca exista o legatura intre tulpina virala raspunzatoare de pandemia actuala de Covid si aparitia unor manifestari cutanate. Acestea nu se coreleaza intotdeauna cu severitatatea infectiei, insa necesita evaluare si ingrijire dermatologica corespunzatoare.

Manifestari dermatologice Coronavirus

Cuprins

Care sunt cele mai frecvente manifestari cutanate datorate Sars-CoV-2?

Cele mai frecvente manifestari cutanate aparute în cazurile persoanelor infectate cu noul coronavirus sunt reprezentate de catre:

  • Rash-ul morbiliform - iritatie a pielii formata din macule (pete) si papule („bubite” reliefate) cu dispozitie centripeta (prezente in special la nivelul trunchiului, mai putin al extremitatilor);
  • Leziuni acrale (adica la nivelul extremitatilor) de tip pernioza - denumite si „degetele covid” sau leziuni de tip „chilblain” („degeratura”), reprezinta papule rosu-purpuriu, cu sau fara vezicule, dureroase, manifestate la nivelul degetelor de la maini si picioare, coatelor si portiunii laterale plantare care nu sunt insotite de prurit sau edem regional;
  • Livedo reticularis - vizibilitate anormala a vaselor sangvine superficiale (mai frecvent descrisa la nivelul membrelor inferioare) cu aspect de retea de culoare violet sau rosu cu ochiuri mai mult sau mai putin regulate;
  • Livedo racemosa (purpura vasculara necrotica) - modificari tegumentare de culoare rosie sau violet cu tipar discontinuu, asociate unei boli vasculare sistemice; afectiunea apare in special in cazurile severe de infectie Sars-CoV-2;
  • Urticaria acuta - eruptie cutanata acuta sub forma de leziuni maculo-papuloase eritematoase (rosii);
  • Exantem papulo-veziculos nepruriginos - leziuni tegumentare sub forma de vezicule sau pustule similare celor din varicela;
  • Sindromul inflamator multisistemic intalnit la copii - eruptie eritematoasa, polimorfa insotita de edem si/sau induratie la nivelul membrelor superioare si inferioare, ale mucoasei bucale si conjunctivale, care se incadreaza in tabloul clinic de boala Kawasaki (vasculita de tip autoimun).

In anumite situatii, nou nascutii cu mame diagnosticate cu noul coronavirus prezinta eruptie cutanata temporara maculopapuloasa, cu aspect difuz, care se remite spontan (in lipsa tratamentului leziunile cutanate se usuca determinand aparitia scuamelor si dispar complet in cateva zile).

Eruptiile papuloscuoamoase, petesiile, leziunile eritematoase polimorfe (eritemul polimorf) si gangrena reprezinta manifestari dermatologice mai putin intalnite in cazul  infectiei cu Sars-Cov-2.

Aparitia leziunilor tegumentare variaza de la caz la caz, modificarile cutanate putand sa apara inaintea stabilirii unui diagnostic pozitiv de COVID-19, in timpul evolutiei bolii sau in cadrul perioadei de convalescenta post infectie virala.

De ce apar aceste modificari cutanate?

Cauzele principale ale eruptiilor cutanate in cadrul infectiei Sars-CoV-2 par sa fie reprezentate de localizarea virusului la nivelul vaselor de sange superficiale unde determina aparitia vasculitei limfocitare. Un alt factor ar putea fi reprezentat de transformarea keratinocitelor in tinte virale secundare dupa activarea celulelor Langerhans determinand astfel aparitia unor manifestari clinice specifice (vasodilatatie si spongioza apar ca urmare a raspunsului imun realizat prin activarea celulelor Langerhans).

Cele mai des intalnite modificari tegumentare sunt leziunile acrale care se datoreaza eliberarii in cantitati crescute de interferon si raspunsului imun inflamator mediat de prezenta citokinelor proinflamatorii care deterioreaza endoteliul vascular.

Aparitia leziunilor de tip livedo a fost atribuita proceselor microtrombotice care reduc fluxul sistemului microvascular de la nivelul membrelor inferioare, alaturi de coagularea intravasculara diseminata si hipoxia datorata continutului scazut de oxigen din sange. 

Care este tratamentul afectiunilor pielii asociate Covid?

In cele mai multe situatii, manifestarile dermatologice aparute in cadrul infectiei cu Sars-Cov-2 beneficiaza de tratament cu corticosteroizi topici si/sau sistemici care moduleaza raspunsul imun al organismului in fata coronavirusului, antihistaminice, etc.

 

CONSULTANT MEDICAL:

Dr. Doina Tabacila