Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

Psoriazisul reprezinta o boala autoimuna cu evoutie cronica cauzata de o rata de proliferare ale celulelor pielii de pana la 10 ori mai rapid fata de rata normala, sub actiunea factorilor de inflamatie eliberati de catre limfocitele T.
Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

Cuprins

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala autoimuna cu evoutie cronica cauzata de o rata de proliferare ale celulelor pielii de pana la 10 ori mai rapid fata de rata normala, sub actiunea factorilor de inflamatie eliberati de catre limfocitele T. In mod fiziologic, pielea se reinnoieste la fiecare 10-30 de zile insa in cazul pacientilor cu psoriazis, procesul are loc la fiecare 3-4 zile si determina acumularea de celule moarte sub forma de scuame la suprafat pielii.

Hiperproliferarea keratinocitelor specifica psoriazisului se poate manifesta la toate categoriile de varsta si sex insa predomina in decada a 3 a de viata si afecteaza mai frecvent populatia din zona temeprata si cea nordica.

Care sunt cauzele psoriazisului?

Mecanismele imunologice implicate in aparitia psoriazisului sunt explicate prin aparitia infiltratelor limfocitare de tip CD 4 la nivelul pielii care determina inflamatie cronica si regenerarea accelerata a keratinocitelor cu aparitia leziunilor specifice bolii.

Reactia inflamatorie de cauza autoimuna poate avea caracter genetic sau poate fi declansata de anumiti factori favorizanti cum ar fi stressul, fumatul, obezitatea, dezechilibrele hormonale, infectiile virale determinate de HIV 1 si HPV si bacteriene (infectia streptococica) sau administrarea de anumite medicamente (corticosteroizi, beta blocante, saruri de litiu, antimalarice de sinteza).

Tipul familial de psoriazis se manifesta la persoane sub 40 de ani avand o evolutia mai putin favorabila invers proportionala cu varsta pacientului, in timp ce tipul sporadic de boala debuteaza tardiv dupa 40 de ani si poate genera complicatii mai ales la varstnici.

Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

Care sunt simptomele psoriazisului?

Psoriazisul prezinta manifestare multisistemica si poate determina aparitia de leziuni specifice la nivelul tegumentului, articulatiilor, al mucoaselor si fanerelor. In functie de tipul leziunilor, afectiunea poate fi clasificata dupa cum urmeaza:

 • Psoriazis in placi regiuni bine delimitate de tegument rosiatic, cu scuame albe, care apar simetric la nivelul coatelor, genunchilor, interfesier, la nivelul scalpului sau torace;
 • Psoriazis gutat (in picatura) cu aparitia leziunilor papulare in forma de picaturi de apa la nivelul membrelor superioare si inferioare, trunchi si scalp mai ales în cazul tinerilor si a persoanelor de sex feminin;
 • Psoriazis inversat, o forma a bolii manifestata prin tegument rosu si inflamat la nivel axilar, inghinal, fesier, in zona genitala sau sub sani;
 • Psoriazisul pustulos se manifesta prin prezenta de pustule neinfectioase (blistere cu continut purulent sau cosuri);
 • Psoriazis eritrodermic este cea mai rara forma de boala fiind declansata de arsurile solare;
 • Artrita psoriazica determina inflamatia dureroasa la nivelul articulatiilor membrelor superioare si inferioare;
 • Psoriazisul fanerelor determina decolorarea si deformarea unghiilor prin aparitia denivelarilor care determina desprinderea acestora de patul unghial si in final pierderea acestora.

O alta clasificare a bolii se poate face in functie de localizarea leziunilor dupa cum urmeaza:

 • Leziuni eritemato- scuamoase (coji albe sfaramicioase pe fond de piele iritata) la nivelul scalpului;
 • Leziuni la nivelul fetei mai rar intalnite in practica medicala, determinate de expunerea la soare;
 • La nivelul pliurilor cutanata crurale, inghinale, axilare, retroauricurale sau interfesier;
 • Psoriazisul palmo plantar dificil de tratat se manifesta prin leziuni specifice la nivelul palmelor si talpilor;
 • Leziunile mucoaselor si fanerelor pot fi recunoscute prin aspectul de limba geografica si limba plicaturata atunci cand intereseaza mucoasa linguala, eritemul circinat si psoriazisul unghiilor cu interesare de matrice sau pat unghial.

Psoriazisul pustulos generalizat cu evolutie nefavorabila prezinta debut brutal cu alterarea starii generale a pacientului, scadere neintentionata in greutate, oboseala cronica,  febra peste 40 de°C, frisoane, pierderea pilozitatii corporale si afectare concomitenta a mucoaselor, cu aparitia de pustule sterile nefoliculare, formate prin acumularea de polimorfonucleare in epiderm.

Pustuloza exantemica gravidica reprezinta o forma particulara de psoriazis pustulos care apare in timpul sarcinii si prezinta risc vital pentru paciente datorita afectarii cardiace si renale. Etiologia acestei forme de boala nu este inca determinata, afectiunea debutand in special pe durata ultimul trimestru de sarcina la primipare (prima sarcina) si evolueaza cu leziuni tegumentare sub forma de placi eritematoase pustuloase si sindrom inflamator accentuat.

Psoriazisul artropatic cunoscut si sub denumirea de artrita sau reumatism psoriazic se manifesta la nivel articular si poate determina aparitia artritei inflamatorii simetrice insotita de sinovita, afectare unghiala, artropatii deformante prin scurtarea degetelor secundar proceselor de osteoliza si resorbtie osoasa la nivelul falangelor.

Care sunt metodele de diagnostic ale psoriazisului?

Diagnosticul psoriazisului este in principal clinic, fiind stabilit de catre medicul specialist dermatolog, dupa examinarea leziunilor pielii, ale scalpului si unghiilor si in anumite situatii al celor de la nivel cardiovascular, ocular si al tractului gastro intestinal.

In situatii rare, de boala cu evolutie cronica, severa, neresponsiva la tratament, poate fi recomandata o biopsie de tesut (efectuarea biopsiei se face cu anestezie locala) pentru excluderea altor afectiuni similare din punct de vedere clinic (dermatita seboreica, micoza fungoida, pitiriazis) si pentru schimbarea planului de tratament. Examenul histopatologic al fragmentelor de tesut obtinut prin biopsie evidentiaza epiderm ingrosat cu discontinuitate la nivelu stratului granulos, papile dermice inalte cu un continut bogat de capilare dilatate.

Afectarea articulara in cadrul artritei psoriazice poate fi evaluata cu ajutorul radiografiilor articulatiilor implicate.

Care este tratamentul bolii?

Principiile de tratament in cazul psoriazisului urmaresc imbunatatirea aspectului estetic, al calitatii vietii pacientului cu diminuarea starilor de anxietate si depresie si nu in ultimul rand limitarea extinderii leziunilor la nivel articular, acestea prezentand risc de invaliditate (pacientul nu isi mai poate folosi mainile si picioarele).

Preparatele medicamentoase utilizate cel mai frecvent pentru tratarea diferitelor tipuri de psoriazis sunt reprezentate de catre:

 • Unguente pe baza de uree sau acid salicilic care indeparteaza scuamele si inhiba proliferarea celulara accelerata, urmate de aplicarea produselor hidratante;
 • Medicatie orala sistemica pe baza de metotrexat, ciclosporina sau retinoizi sub supraveghere atenta; corticosteroizii sunt utilizati cu precautie pentru perioade scurte de timp datorita efectelor adverse nedorite, pentru reducerea rapida a inflamatiei si ameliorarea pruritului;
 • Fototerapie (expunere controlata la radiatii UV) pentru incetinirea proceselor de regenerare de la nivelul pielii. PUVA reprezinta o forma de tratament care utilizeaza psorallen si raze ultraviolete pentru tratamentul leziunilor psoriazice;
 • Terapia biologica tintita are ca scop diminuarea raspunsului imun inflamator care determina aparitia psoriazisului prin administrarea de imunomodulatoare;
 • Inhibitorii enzimatici au ca scop diminuarea activitatii anumitor enzime implicate in generarea proceselor inflamatorii cronice din cadrul psoriazisului si sunt mai frecvent utilizate in terapia artritei psoriazice.

Afla mai multe: 

Data publicării 14.04.2021