Cum afecteaza canicula pacientii cu diabet si ce masuri de protectie se pot lua?

Canicula afecteaza nu doar persoanele care sufera de boli cardiovasculare, ci si pe cei cu diabet zaharat (DZ). Efectele provocate de valurile de caldura asupra sistemului endocrin, in special la pacientii diabetici, constituie o tema pe care comunitatea medicala inca o documenteaza. Ce se stie pana in momentul de fata este faptul ca diabeticii sunt mai susceptibili la efectele adverse provocate de canicula, fapt observabil si in numarul de vizite la departamentele de urgenta ale unitatilor medicale. In randul acestor pacienti, se inregistreaza mai multe cazuri de deshidratare, tulburari ale echilibrului electrolitic, iar rata mortalitatii este mai ridicata.
Cum afecteaza canicula pacientii cu diabet si ce masuri de protectie se pot lua?

Cuprins

Articol realizat de Dr. Irina Adrian, medic specialist Diabetologie

De ce diabeticii se deshidrateaza mai repede?

Desi efectele diabetului de tip 1 si 2 asupra raspunsului fiziologic al corpului la stresul termic reprezinta un domeniu relativ nou de cercetare, specialistii au cazut de acord asupra predispozitiei la deshidratare la pacientii de diabet.

Deshidratarea pe timp de vara poate conduce la complicatii nedorite, de la insolatie, la probleme renale si/ sau la agravarea unor afectiuni precum cele cardiace, neurologice ori renale. Deshidratarea are potential de a se instala rapid la pacientii diabetici.

Diabetul inseamna ca organismul nu produce suficienta insulina, nu produce deloc sau nu o utilizeaza in mod corespunzator. Insulina fiind hormonul care permite celulelor corpului sa absoarba zaharul in fluxul sangvin, astfel incat sa asigure energia, “combustibilul” necesar pentru functionarea optima a organismului. Atunci cand celulele nu pot utiliza glucoza drept combustibil din cauza insulinei lipsa sau in cantitati mici, zaharul se acumuleaza in sange, iar pe termen lung, acumularea acestuia determina o activitate mai intensa a rinichilor pentru a filtra si elimina excesul de glucoza prin urina.

Controlul defactuos al glicemiei, cand pacientul nu respecta conduita terapeutica, este unul dintre principalii factori de risc angrenati in aparitia unor complicatii survenite pe fondul temperaturilor crescute.
Pe de-o parte, nerespectarea tratamentului si a indicatiilor medicului diabetolog, vulnerabilizeaza pacientii diabetici in perioadele caniculare; de cealalta parte, tinerea sub control a glicemiei in timpul caniculei scade riscul de producere a complicatiilor nedorite.

Reglarea temperaturii corporale la pacientii cu diabet

In studii recente, diabetul a fost asociat cu prezenta unor deficiente in reglarea temperaturii corporale (termoreglare) in timpul expunerii la stres termic.

Termoreglarea umana se refera la abilitatea organismului de a mentine o temperatura interna confortabila de circa 37 de grade Celsius si constanta, independent de vremea de afara.

Atunci cand corpul nu isi poate regla singur temperatura interna optima, si intervine supraincalzirea acestuia, apar consecinte, spre exemplu insolatia, epuizarea termica.

Recomandari pentru pacientii diabetici pe timp de canicula

Recomandari pentru pacientii diabetici pe timp de canicula

Cateva strategii pentru a preveni problemele cauzate de canicula in cazul pacientilor cu diabet, valabile si pentru populatia generala:

  • Continuati tratamentul pentru a tine glicemia sub control, urmariti indicatiile diabetologului si monitorizati glicemia
  • Discutati cu medicul specialist despre adaptarea schemei terapeutice la conditiile existente daca este necesar
  • Nu administrati alte medicamente (inclusiv din clasa celor eliberate fara reteta) in afara celor prescrise de medicul dumnevoastra, anumite medicamente pot influenta capacitatea organismului de a se mentine hidratat
  • Recomandarea de a creste aportul de lichide in sezonul cald este acceptata pentru toate persoanele, insa pentru diabetici, aceasta recomandare este cu atat mai importanta cu cat in cazul lor exista o predispozitie la deshidratare, iar deshidrarea poate aparea intr-un interval de timp foarte scurt
  • Optati pentru alimente proaspete, usoare si alimente care hidrateaza, fara multe calorii: carne slaba, lactate si cereale, fructe si legume bogate in saruri minerala, vitamine. Aflati mai multe despre Regimul alimentar al pacientului cu diabet
  • Alcoolul interfereaza cu abilitatea organismului de a-si regla temperatura, reduceti sau evitati complet consumul de bauturi alcoolice
  • Evitati consumul de bauturi care contin cofeina (cafea, anumite ceaiuri) si zahar (sucuri carbogazoase) din cauza efectului diuretic
  • Nu suprasolicitati capacitatea de adaptare a organismului prin supunerea acestuia la diferente prea mari de temperatura.
  • Feriti-va de plimbarile sau activitatile exterioare in perioadele de varf ale caniculei si evitati exercitiile fizice intense care implica un consum ridicat de energie, inclusiv activitati precum gradinaritul
  • Daca experimentati simptome cauzate de caldura prea mare, adresati-va celui mai apropiat punct de servicii medicale.

 

Referinte:

Consultant Medical Dr. Irina Adrian
Data publicării 10.07.2022
Data ultimei actualizari 08.05.2023