Cum gestionezi simptomele menopauzei si mentii performanta profesionala

Menopauza este o etapa fireasca in viata oricarei femei si implica incetarea functiei ovariene. Desi procesul este unul biologic, fiziologic, absolut normal, asta nu inseamna ca este ferit de neajunsuri. Ca o paralela, si nasterea reprezinta tot un proces fiziologic si natural, insa deosebit de dureros. Efectele menopauzei variaza considerabil de la caz la caz, in timp ce pentru unele femei menopauza este insotita de usoare manifestari clinice neplacute, sunt si femei care resimt acut experienta menopauzei, ajungand pana la depresie si/ sau imposibilitatea continuarii activitatii profesionale din cauza simptomatologiei extrem de dificil de gestionat fara informare si interventie medicala.
Cum gestionezi simptomele menopauzei si mentii performanta profesionala

Cuprins

Menopauza si perioada care o preceda, perimenopauza, genereaza modificari substantiale la nivel hormonal si sunt marcate de schimbari bruste de dispozitie, bufeuri, tulburari de somn, scaderea calitatii somnului pe fondul aparitiei unui disconfort provocat de prezenta transpiratiei nocturne, a frisoanelor ori de fluctuatiile hormonale.

Afla mai multe despre Menopauza si dereglarile hormonale

Impactul menopauzei in viata femeii reprezinta un subiect inca documentat atat prin prisma consecintelor in plan patologic (menopauza ca factor de risc pentru sanatate), cat si psihologic, cu implicatiile aferente (de exemplu desfasurarea activitatii profesionale in contextul unei simptomatologii invalidante care interfereaza cu indeplinirea sarcinilor de serviciu).

Din perspectiva patologiilor, spre exemplu, menopauza determina scaderea sintezei de estrogen. Estrogenul este un hormon cu efect cardioprotector secretat de catre ovare. Acesta protejeaza functia cardiovasculara prin faptul ca sporeste vasodilatarea si inhiba raspunsul vaselor sangvine la leziuni si dezvoltarea de ateroscleroza. Astfel, femeile aflate la menopauza sunt mai expuse acumularii de colesterol in peretii arterelor si implicit aparitiei unor afectiuni medicale severe sau cu potential sever in cazul in care raman netratate - dislipidemii, ateroscleroza.

Caracteristicile si ritmul de viata specific societatilor moderne, dar si progresul medicinei au exercitat o presiune uriasa in acest sens. In deceniile trecute, sub premisa “menopauza - fenomen natural” nu i s-a acordat atentia cuvenita nici in cercetari ample, nici in practica medicala, cum afecteaza menopauza activitatea profesionala a femeii fiind un subiect complet neglijat.

Menopauza si activitatea profesionala

Varsta medie de pensionare a femeilor in majoritatea tarilor europene este de 60 – 61 ani. In Romania, la inceputul anului 2022, varsta standard de pensionare pentru femei era de 61 de ani si 9 luni. Confort reglementarilor in vigoare, aceasta varsta ar urma sa cresca progresiv pana la 63 de ani in anul 2030. In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca varsta la care se instaleaza menopauza este cuprinsa intre 40 si 55 de ani, varsta medie fiind de 51 de ani, rezulta ca femeile sunt active profesional dupa aparitia menopauzei minim 10 ani.

Ce spun studiile despre menopauza la locul de munca

Intr-un studiu desfasurat in Statele Unite ale Americii, se arata ca aproape jumatate dintre angajatele cu varsta intre 40 si 55 de ani s-au gandit sa isi caute un loc de munca la distanta pentru a gestiona mai usor efectele menopauzei, motivand ca lipsa unui somn adecvat, schimbarile de dispozitie si bufeurile pot fi mai lejer gestionate in intimitatea casei.

Studiul a vizat un numar de 1.000 de femei din SUA si a mai scos la iveala faptul ca:

  • Majoritatea respondentelor nu se simteau pregatite sa se confrunte cu simptomele menopauzei, nici din punct de vedere fizic si nici emotional
  • Doar 8% spun ca au primit un sprijin substantial din partea angajatorului pentru a depasi problemeld specifice aparute pe fondul menopauzei
  • Aproape jumatate au declarat ca iau in considerare gasirea unui loc de munca la distanta deoarece le-ar fi mai usor cu neplacerile generate de perioada menopauzei
  • 22% de femei au raspuns ca iau in calcul ideea pensionarii inainte de vreme din cauza menopauzei.
  • In categoria angajatelor care au copil/ mai multi copii, 59% au mentionat ca s-au simtit mai pregatite pentru nastere, decat pentru menopauza
  • Menopauza a fost considerata cea mai provocatoare etapa din viata unei femei la locul de munca de catre 50% dintre femeile incluse in studiu.

In lipsa unor politici din partea angajatorului cu privire la nevoile angajatelor aflate in perioada menopauzei (concediu de menopauza, grup de suport), in studiul amintit mai sus, femeile au mentionat solutiile pe care le iau in considerare pentru a face fata dublei provocari – menopauza si performanta profesionala:

  • 47% sustin cautarea unui loc de munca la distanta sau cel putin in sistem hibrid
  • 30% cautarea unui loc de munca cu jumatate de norma
  • 26% solicitarea de concediu medical pe termen scurt
  • 22% s-au gandit la pensionare ca solutie
  • 19% - schimbarea jobului si alegerea unei companii care acorda suport prin reglementari clare referitoare la menopauza.

Simptome ale menopauzei care influenteza negativ munca

Printre cele mai frecvente simptome fizice si emotionale ale menopauzei, care influenteaza in mod negativ performanta profesionala se numara:

  • Dificultatile de concentrare determinate de modificarile hormonale in special
  • Probleme de memorie cauzate adesea de calitatea slaba a somnului
  • Cefaleea, migrenele - desi mecanismele prin care menopauza determina aparitia durerilor de cap nu sunt complet intelese, in practica medicala curenta este acceptata ideea conform careia in perioada menopauzei se declanseaza niste schimbari ce influenteaza nivelul substantelor chimice la nivel cerebral
  • Starea de iritare pe fondul modificarilor hormale, dar si a aparitiei unei simptomatologii suparatoare care contribuie la scaderea calitatii vietii - incontinenta urinara, castig ponderal, modificari ale dinamicii sexuale provocate de schimbarile hormonale care duc la diminuarea apetitului sexual, uscaciunea vaginala, disconfortul si durerea la nivelul articulatiilor si muschilor
  • Tulburarile de somn cu efecte directe asupra productivitatii muncii si asupra performantei pe termen scurt, mediu si lung. Pe masura ce insomnia avanseaza, toleranta la frustrare scade, memoria slabeste si poate aparea epuizarea
  • Oboseala cronica ce se dezvolta pe masura ce calitatea somnului nu inregistreaza imbunanatiri
  • Starile de anxietate si starile depresive potentate de contextul creat de menopauza.

Intensitatea, durata si frecventa simptomelor asociate menopauzei variaza semnificativ de la femeie la femeie.

In raportul intocmit de Carrot Fertility, cele mai provocatoare simptome cu care femeile intrate in perioada menopauzei au fost nevoite sa se confrunte, inclusiv la locul de munca, au fost:

  • Bufeurile (78%)
  • Problemele cu somnul (77%) care se rasfrang asupra capacitatii de concetrare la sarcinile de serviciu
  • Oboseala (75%)
  • Transpiratia in timpul noptii (74%) care interfereaza cu calitatea somnului
  • Durerea abdominala (39%).

In ceea ce priveste cele mai deranjante schimbari fizice determinate de menopauza, printre ele se numara:

  • Cresterea in greutate - efect al incetinirii metabolismului (71%)
  • Pielea uscata (57%)
  • Uscaciunea vaginala (50%)
  • Scaderea fermitatii sanilor (29%).

Din punct de vedere emotional, experienta menopauzei a declansat:

  • Schimbari ale dispozitiei (68%)
  • Anxietate (62%)
  • Diminuarea apetitului sexual (56%)
  • Capacitate slaba de concentrare (55%)
  • Dificultati de memorie (49%)
  • Depresie (49%).

Clinica de menopauza Medicover Mediplus

51% din femeile chestionate in raportul privind Menopauza la locul de munca au declarat ca internetul a reprezentat sursa la care au apelat pentru sprijin in a gasi solutii in gestionarea simptomelor specifice menopauzei. Din nefericire, recomandarile gasite pe diferite medii de comunicare nu sunt suficiente, ele acoperind exclusiv nevoia informationala.

Centru de Sanatate a Femeii Medicover Mediplus este dedicat exclusiv patologiei femeii din perioada pubertatii si pana la menopauza. In cadrul centrului trans-disciplinar Medicover Mediplus functioneaza din 2019 clinica de menopauza specializata in managementul pacientei aflate la menopauza.

Clinica de menopauza a fost fondata dupa model american de catre reputatul doctor Iosif Niculescu si reuneste o echipa exceptionala de medici care impartasesc o viziune comuna asupra sanatatii femeii si a actului medical, bazata pe concepte precum obstetrica blanda, abordarea interdisciplinara a menopauzei si servicii medicale complete de uroginecologie.

Scopul infiintarii unei clinici specializate pe menopauza are in centru imbunatatirea calitatii vietii femeilor prin adresarea problemelor de sanatate care se ivesc in aceasta perioada. Pana in acest moment, 75% dintre pacientele clinicii de menopauza au prezentat simptome care au necesitat interventie medicala.

Abordarea acestei etape in viata femeii necesita suport medical adecvat, cu echipe medicale cu expertiza in propunerea unor solutii terapeutice care sa amelioreze manifestarile clinice de ordin fizic, sa contracareze riscurile asociate menopauzei si bolile cronice (osteoporoza, tulburari endocrine si metabolice, boli cardiovasculare, afectiuni din sfera uro-genitala), dar fara sa neglijeze latura psihologica a fenomenului. Controlul simptomatologiei clinice fiind important si pentru reglarea echilibrului emotional al femeii.

Principalul avantaj de a apela la o clinica trans-disciplinara dedicata menopauzei rezida de faptul ca pacienta beneficiaza de un consult ginecologic, senologic si endocrinologic extrem de amanuntit, iar in urma acestuia medicul recomanda investigatii suplimentare, analize de laborator si vizite la diverse specialitati in functie de istoricul medical si factorii de risc.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Cunoasterea simptomelor menopauzei la nivel public este esentiala in intelegerea acestui fenomen si a impactului asupra calitatii vietii femeilor atat in termeni de viata privata, cat si profesional. Din punct de vedere medical inseamna ridicarea standardului in ingrijirea femeii.

Daca suferiti de simptome invalidante ale menopauzei sau manifestari fizico-emotionale care va afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice, va incurajam sa solicitati ajutor de specialitate. 

 

Referinte:

 

Data publicării 08.12.2022
Data ultimei actualizari 20.12.2022