Dr. Iosif Niculescu

M-am nascut in anul 1956 pe malul Dunarii in orasul Corabia, unde o parte a familiei mele exista de foarte multe generatii. O alta parte vine din Banat. In Corabia mi-am petrecut perioada liceului, marcata, la nivel de procupari, de pasiunea mea pentru biologie. Incurajat de familie, am inceput sa studiez medicina la Facultatea de Medicina din Timisoara, iar in anul cinci m-am transferat la Facultatea de Medicina “Carol Davilla” din Bucuresti din motive familiale. 

Am avut inca din facultate un interes deosebit pentru specialitatile chirurgicale. Dupa teminarea facultatii, mi s-a oferit posibilitatea sa efectuez un stadiu in chirurgie generala in clinica celebrului profesor Ioan Juvara din cadrul spitalului Dr. I. D. Cantacuzino. In cadrul rotatiilor obligatorii, am facut cunostinta cu obstetrica, o revelatie pentru mine la acel moment. Mi s-a parut o experienta unica sa ajuti o viata sa-si faca intrarea in lume!

Pe de alta parte, perioada petrecuta in clinica Prof. Dr. Ion Juvara si apoi, mai tarziu, in cea de obstetrica ginecologie, condusa de Prof. Dr. Dan Alessandrescu la spitalul Polizu, m-au marcat si mi-au influentat substantial formarea.

Dezamagirea legata de evolutia societati romanesti sub aspect politic, dar si de ritmul lent de transformari in sistemul medical autohton de dupa 1989, a contribuit semnificativ la decizia de a pleca din tara. In plus, a existat si o dorinta imensa de a beneficia de multiplele oportunitati de dezvoltare profesionala.

Dupa o scurta perioada in Anglia in care am oscilat intre o cariera de clinician si una de cercetator stiintific, am decis sa plec in Africa de Sud, unde mi se oferea oportunitatea de a avea, inca de la inceput, o variata expunere clinica. Am lucrat in diferite spitale, am avut ocazia sa lucrez cu medici din toate colturile lumii si m-am confruntat cu cele mai diverse si dificile cazuri clinice. 

In primul spital in care am lucrat in Africa de Sud am avut sarcina de a organiza departamentul de obstetrica-ginecologie. Ulterior, am fost transferat in cadrul spitalului regional al provinciei Natal, unde am ajuns pana la pozitia de Sef de Department.  Departamentul se confrunta in acea perioada cu un nivel crescut al mortalitatii materne. Impreuna cu echipa manageriala a spitalului, am dezvoltat si implementat un proiect cu scopul de a scadea cifrele mortalitatii materne, dar si a mortalitatii perinatale. Acest proiect a constat in infiintarea unei unitati speciale pentru cazurile grave (high care obstetrical unit), care a presupus investitii in cursuri de specializare pentru personalul medical, moase, circuite, protocoale de management de caz etc. In urmatorii trei ani am reusit sa scadem mortalitatea la cifre comparabile unitatilor din Europa, o performanta pe care spitalele universitare nu o reusisera inca. Modelul acestui proiect a fost preluat ulterior in multe unitati din Africa de Sud.

Din 1995 si pana in 1999  am lucrat in alte doua spitale afiliate Universitatii de Medicina din Durban, unde m-am putut concentra nu doar asupra activitatii clinice, dar si asupra celei de cercetare. In 1999 am revenit in Europa, mai precis Germania, unde dupa scurt timp am reusit sa ma integrez. Dupa experienta in mai multe functii si pozitii, inclusiv aceea de sef de sectie, am decis impreuna cu sotia mea, si ea medic ginecolog, sa deschidem un cabinet privat in sudul orasului Munchen.

In 1991, cand am parasit tara, am plecat cu gandul ca o sa ma intorc si am ramas, in tot acest timp, cu nostalgia neimplinirii acestui deziderat. Astfel, oferta pe care am primit-o la sfarsitul anului 2008 de a conduce maternitatea Regina Maria, mi s-a potrivit. A fost un inceput greu, in ianuarie 2009 aveau loc 13 nasteri pe luna, insa dupa aproape doi ani am reusit sa crestem numarul la 130. Am atins aceste performante impreuna cu o echipa exceptionala de colegi, promovand un nou fel de practica obstetricala, centrata pe nevoile si particularitatile pacientelor, nu neaparat pe nevoile medicului si ale sistemului.

Intr-un domeniu cu profunde implicatii in viata pacientei, de la cele instinctive pana la cele emotionale, culturale si sociale, nu putem aplica sabloane nici in comunicarea cu pacienta, nici in satisfacerea nevoilor medicale ale acesteia. Responsabilitatea medicului nu se reduce la actul medical, dar si la insotirea, cu empatie si discernamant, a celor mai importante momente in viata unei femei.

Pana in 2015 am pendulat intre Germania si Romania. Din 2016 sunt activ preponderent in Romania, unde mi-am concentrat eforturile in dezvoltarea unei clinici in care sa pot implementa proiecte medicale la care am visat de mult timp - obstetrica blanda, clinica de menopauza, clinica de uroginecologie si in general un centru in sanatatea femeii interdisciplinar, cu o echipa exceptionala, cu care impartasesc aceeasi viziune asupra actului medical. In acest moment, pot spune ca mi-am indeplinit, in mare parte, obiectivele. Unele din proiectele de mai sus sunt inca in dezvoltare. Din ianuarie 2022, clinica Mediplus face parte din grupul Medicover Romania, alaturi de care voi dezvolta mai departe clinica. 

Contact:

+4 021 231.77.91 / +4 037 278.00.44 / +4 0724 53.10.05

Dr. Iosif Niculescu (urgente) – 0733337400

Email:

contact@medipluscompany.ro