Efectele caniculei asupra organismului

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care regleaza temperatura interna si reducerea tolerantei la caldura. Pentru Romania, vremea caniculara se declara atunci cand temperaturile maxime ating sau depasesc 35 grade in timpul zilei si se situeaza in jurul a 20 grade, sau peste acest prag, noaptea. Organismul uman poate suferi in timpul caniculei prin pierdere de apa si electroliti.
canicula
Efectele caniculei asupra organismului

Cum ne poate afecta canicula?

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o varietate de manifestari la instalarea carora participa alterarea mecanismelor care regleaza temperatura interna, asociat cu o serie de factori individuali care determina reducerea tolerantei la caldura.

Care sunt efectele caniculei?

 1. insolatia – se produce in momentul in care organismul nu mai poate mentine constanta temperatura, fiind depasite mecanismele de adaptare; apare in urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate in interior; se manifesta cu: febra, cefalee, ameteala, greata, confuzie, pierderea constientei.
 2. epuizarea produsa de caldura - apare in urma pierderilor de apa si minerale, prin transpiratie (activitati desfasurate atat in aer liber, cat si in interior); se manifesta cu: ameteli, slabiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greata, crampe abdominale, spasme musculare, transpiratii reci si abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.
 3. sincopa la caldura (colaps la caldura) - se produce colaps circulator din cauza  incapacitatii sistemului circulator de a compensa vasodilatatia periferica si deshidratarea; apar simptome ca oboseala, stare de slabiciune, ameteli, greturi, anxietate, transpiratii reci, dureri epigastrice urmate curand de pierderea starii de constienta.
 4. crampe calorice - apar in urma pierderilor de minerale, la persoanele care desfasoara efort fizic intens, in conditii de temperaturi crescute, fara sa se hidrateze corespunzator; apar contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare si inferioare, pot fi asociate cu senzatia de sete, cefalee, oboseala.
 5. socul caloric - se poate instala in conditiile unei agresiuni termice puternice asociata cu un efort fizic deosebit; afecteaza persoane care prezinta unul sau mai multi factori de risc (varstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar si persoane tinere care fie depun un efort fizic intens intr-o ambianta moderat calda, fie executa un efort de intensitate moderata, intr-o ambianta calda si umeda; tegumentele sunt uscate, calde (absenta transpiratiei), temperatura interna creste la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitatie, coma.
 6. eruptii cutanate - apar ca urmare a transpiratiei excesive timp indelungat.
Canicula ii afecteaza pe toti, dar cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele in varsta si cei cu afectiuni cronice (pulmonare, cardiace, renale, diabet zaharat, obezitate)

 

Recomandari generale

Evitati, pe cat posibil, expunerea excesiva la soare intre orele 11:00 – 18:00

 

 • purtati palarii de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise
 • reglati aerul conditionat cu 5 grade mai putin decat temperatura exterioara
 • la temperaturi peste 32°C nu utilizati ventilatorul
 • dusurile trebuie sa fie caldute
 • consumati zilnic cel putin 2 litri de lichide (sucuri naturale, apa plata, imbuteliata)
 • atentie! alcoolul si bauturile care contin cofeina favorizeaza deshidratarea si reduc rezistenta organismului la caldura
 • consumati fructe si legume proaspete - contin o mare cantitate de apa si minerale
 • evitati activitatile in exterior cu consum mare de energie (sport, gradinarit etc.)
 • aveti grija de persoanele in varsta, copii, persoane cu dizabilitati, oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita

 

Canicula si copiii

Cantitatea de apa din organismul copilului (70-75% din greutate) este diferita de cea de la adult (60-65%) iar necesarul de apa la varstele mici este mai mare. Copiii sufera mult in zilele cu temperaturi inalte. Ei pot prezenta ca semne ale deshidratarii tegumente uscate, reducerea cantitatii de urina, uneori cresterea frecventei respiratorii si a ritmului cardiac, agitatie sau somnolenta.

 

Pentru a evita efectele caniculei, avem urmatoarele recomandari:
 •  evitati iesirea cu copilul afara la orele caniculare-recomandam iesirea dimineata pana la ora 9 si seara dupa ora 20
 • realizati o temperatura confortabila acolo unde se afla copilul, fara umiditate excesiva, fara expunere la diferente mari de temperatura
 • nu-l expuneti  direct la aerul conditionat
 • hidratati-l suplimentar cu apa si ceai, chiar daca nu cere; evitati sucurile acidulate, bogate in zahar
 • oferiti-i multe legume si fructe; evitati introducerea de alimente noi, greu digerabile
 • imbracati-l in haine usoare, de culori descise, din tesaturi naturale si acoperiti-i capul cu o palariuta pentru a fi protejat de razele soarelui
 • in cazul unei deplasari, aveti grija sa aveti o cantitate suficienta de apa cu dumneavoastra
 • nu il lasati nesupravegheat in masina nici macar pentru perioade scurte, chiar daca lasati geamul intredeschis

 

Canicula si varstnicii, persoanele cu afectiuni cronice

Oferiti-le in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.

 

Pe langa recomandarile generale, este foarte util ca in perioadele caniculare, persoanele cu afectiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare sau mentale sa consulte medicul de familie in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.
Data publicării 14.10.2018