Trei mituri legate de linea nigra si sarcina

Linea nigra este una dintre modificarile care apar in perioada sarcinii si reprezinta linia de culoare inchisa cuprinsa intre ombilic si partea inferioara a abdomenului. Chiar daca nu reprezinta un motiv de ingrijorare, faptul ca aceasta are o culoare diferita decat restul corpului a dat nastere unor mituri, unele mai creative decat altele. Cert este un singur lucru: linea nigra nu poate indica sexul copilului, inainte de nastere.
Trei mituri legate de linea nigra si sarcina

Articol realizat de Dr. Vasilika Gero - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Linea nigra devine vizibila aproape de jumatatea sarcinii, in intervalul cuprins 13-27 saptamani de sarcina. Aceasta linie coboara vertical de la ombilic la pubis, fiind mult mai inchisa la culoare decat restul pielii. In unele cazuri, aceste linii de culoare inchisa pot aparea in jurul buricului, areolelor mamare, precum si a vaginului. Linea nigra este mult mai vizibila la femeile care au pielea inchisa la culoare, decat la cele care au pielea deschisa.

Cu toate ca linea nigra nu este un motiv de ingrjirorare, aceasta a reprezentat de-a lungul timpului, un motiv pentru aparitia diferitelor speculatii legate de rolul ei in timpul sarcinii. 

De ce apare linea nigra?

In perioada sarcinii, corpul viitoarei mamici trece prin foarte multe modificari: sanii cresc, pielea de pe abdomen se intinde, burtica devine mai mare. Insa acestea nu sunt singurele modificari. O parte din ele tin si de culoarea pielii, care poate deveni mai inchisa in anumite zone. Si asa apare linea nigra sau linia neagra, pe care o observa mamicile la jumatatea sarcinii. In mod normal, aceasta linie este ascunsa de firisoare de par corporal.

Hormonii de sarcina, mai exact estrogenul si progesteronul sunt cei care faciliteaza aceste modificari de culoare. Estrogenul si progesteronul stimuleaza celulele (melanocite) din piele, determinandu-le sa produca mai multa melanina.  Cresterea productiei de melanina este cea care duce la schimbarea culorii pielii in timpul sarcinii si implicit la aparitia linea nigra.  

Mitul 1 : Linea nigra iti spune sexul copilului

Exista foarte multe speculatii legate de faptul ca linea nigra ar putea oferi informatii despre sexul copilului. Mai exact, se spune ca daca aceasta se opreste pana la buric vei avea o fata si daca este pana la piept, viitorul bebelus va fi baiat.

De asemenea, se mai crede ca doar mamele de baiat au aceasta linie negra. Total eronat.

Din pacate, nu exista suficient de multe date stiintifice care sa demonstreze o legatura clara intre lungimea linea nigra si sexul copilului. Acesta este un simplu mit, care s-a perpetuat de-a lungul generatiilor.

Cel mai sigur mod de a afla sexul bebelusului sunt morfologiile/ecografiile de sarcina, pe care viitoarea mamica este nevoie sa le respecte, pentru a se asigura ca sarcina decurge normal.


Linea nigra si sarcina

Mitul 2: Lipsa linea nigra, un semn ca bebelusul nu este sanatos

Lipsa linea nigra nu reprezinta un semn de ingrijorare nici pentru viitoarea mamica, nici pentru bebelus. Faptul ca nu este vizibila inseamna doar ca mama are o nuanta a pielii foarte deschisa. Aceasta modificare a pielii este vizibila la femeile cu un ten mai inchis. Lipsa linea nigra nu impune niciun fel de tratament, cum nici prezenta ei nu reprezinta un semn de ingrijorare. 

Mitul 3: Linea nigra apare numai in sarcina

Este fals. Linea nigra exista si in afara sarcinii, tot intre buric si zona pubiana, latimea ei fiind de 1.5 cm.  In afara sarcinii, aceasta este alba si se numeste linea alba, tocmai de aceea nu este foarte vizibila. Linia se inchide la culoare in perioada sarcinii, datorita productiei de melanina.

Dupa sarcina, linia nigra incepe sa se estompeze. La unele femei este posibil sa nu dispara complet niciodata. Mai mult decat atat, la o noua sarcina, aceasta linie reapare.

Linea nigra poate sa apara inclusiv la barbati, mai ales in perioada pubertatii, deci prezenta ei nu este unica in sarcina.

Ca o recomandare, nu incercati sa folositi creme de albire pentru a face sa dispara linea nigra. Apelati la camuflare prin machiaj, daca va deranjeaza estetic. Iar atunci cand sunteti la plaja sau expuneti burtica la soare, folositi creme cu protectie solara. In caz contrat, linea nigra va deveni si mai evidenta.

 

Consultant Medical Dr. VASILIKA GERO
Data publicării 25.01.2021