Flatulenta

Flatulenta reprezinta un simptom manifestat prin eliminarea rectala de gaze intestinale rezultate in urma proceselor digestive de fermentare a bolului alimentar. Gazele eliminate in timpul episoadelor de flatulenta sunt reprezentate de catre dioxid de carbon, oxigen, hidrogen, nitrogen si uneori metan.

Sulfatul de hidrogen si dimetil sulfatul sunt compusii responsabili de mirosul neplacut al flatulentei acestia fiind produsi de catre bacteriile intestinale saprofite in urma proceselor de fermentare a alimentelor la nivelul colonului.

Consumul crescut de carbohidrati si fibre vegetale solubile (se dizolva in apa) poate favoriza procesele de fermentare cu formarea si eliminarea unei cantitati mai mari de gaze intestinale. Grasimile si proteinele produc mai putine gaze intestinale datorita absorbtiei lor la nivelul intestinului subtire inainte de a ajunge in colon.

Prezenta flatulentei este un indicator important al functionalitatii intestinale insa atunci cand este excesiva poate ridica suspiciunea unei afectiuni intestinale de tip inflamator sau al altor patologii care necesita investigatie de specialitate.

Principalele afectiuni care pot cauza flatulenta excesiva sunt reprezentate de catre:

Flatulenta