Cancerul colorectal poate fi tratat in fazele incipiente

Cancerul colorectal poate fi tratat in fazele incipiente

Cancerul colorectal se afla pe locul 4 in ceea ce priveste tipurile de cancer si afecteaza cu precadere persoanele cu varsta de peste 50 de ani, dar poate sa apara implicit la persoanele mai tinere, chiar daca astfel de cazuri sunt mai rare. Acest tip de cancer poate fi tratat cu succes in fazele initiale, insa cei mai multi pacienti ajung la medic in stadiul 4, cand deja apar metastazele. Ce simptome are cancerul colorectal si cand este recomandata interventia chirurgicala in cazul cancerului colorectal, puteti afla din acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Potrivit unor statistici, numarul cancerelor de colon este in continua crestere la nivel de Romania, o posibila cauza putand fi si amanarea vizitei la medic pana in momentul in care cancerul de colon ajunge in stadii avansate, de metastaze hepatice, carcinomatoza peritoneala (diseminarea tumorii in cavitatea abdominala) sau chiar metastaze pulmonare.

Interventia chirurgicala pentru tratarea cancerului de colon in stadiile avansate se face doar in momentul in care apar complicatii precum ocluzia sau peritonita, care pun in pericol imediat viata pacientului.

Factori de risc in cancerul de colon

Sunt multi factori de risc ce faciliteaza aparitia cancerului de colon. Principalul factor de risc il reprezinta varsta. Pacientii care au peste 50 de ani au sanse mai mari de a dezvolta cancer de colon. Daca exista si istoric personal sau familial de polipi colonici, atunci riscul este de asemenea, ridicat, pentru acele persoane de a dezvolta cancer de colon.

Alti factori de risc in ceea ce priveste cancerul de colon pot fi dietele sarace in fibre si bogate in grasimi, precum si afectiunile intestinale inflamatorii preexistente, cum ar fi boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica.

Pacientii care au astfel de afectiuni inflamatorii intestinale ar trebui sa efectueze screening-ul pentru cancer colorectal la intervalele de timp recomandate de medicul de specialitate, pentru a putea preveni aparitia acestuia sau pentru a permite medicului chirurg sa trateze in timp util, adica in fazele timpurii, cancerul de colon.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

In cazul in care exista polipi colonici si rectali, acestia au nevoie de monitorizare atenta, din 6 in 6 luni, pentru a observa evolutia acestora si eventual,  transformarea lor in tumori maligne.

Sedentarismul, fumatul, consumul de alcool si obezitatea sunt alti factori de risc importanti atunci cand vine vorba de aceasta afectiune.

Cancerul colorectal poate fi tratat!

Daca este depistat in stadiile timpurii, cancerul colorectal poate fi tratat prin interventii chirurgicale. Pentru a putea face acest lucru, exista o conditie. Aceasta este ca orice persoana cu varsta peste 45 de ani sa mearga regulat la medic si sa efectueze anumite investigatii, precum cele de fecale sau colonoscopia, la recomandarea specialistul gastroenterolog.

Daca rezultatele acestor investigatii indica anumite formatiuni tumorale, chirurgia este solutia.

Cum poate fi tratat cancerul colorectal?

Exista mai multe metode de tratament care se completeaza reciproc, precum chirurgia colorectala, tratamentul chimioterapic si radioterapia. Chirurgia are rolul cel mai important, deoarece rezolva si unele complicatii majore ale cancerului colorectal, precum ocluzia intestinala sau perforatia.

In cazul pacientilor  care sunt depistati cu tumori rectale sau colonice cu dimensiuni mai mici se poate realiza o interventie chirurgicala de rezectie, care are ca scop indepartarea tumorii. In acest fel, se restabileste continuitatea prin anastomoza digestiva intre cele doua structuri ramase. In unele cazuri, pot fi efectuate interventii chirurgicale minim invazive laparoscopice, care permit pacientului sa se recupereze rapid si sa isi reia activitatile zilnice. 

Interventia ca atare presupune indepartarea segmentului de colon ce contine tumora si a teritoriului limfatic (ganglionilor) aferent. In functie de localizarea tumorii,  se pot face diverse tipuri de colectomii (hemicolectomie dreapta sau stanga, transversectomie, colectomii segmentare, etc.) pe cale deschisa, sau laparoscopica (operatie laparoscopica cancer colon). 

Exista situatii in care este necesara realizarea unui anus contra naturii (colostomie), prin care este scos un segment de colon la piele. Aceasta interventie este recomandata  in cazurile prezentate cu ocluzie, perforatie sau pentru protejarea unei suturi.

Dupa operatia de cancer colon, poate fi necesara chimioterapia.

Operatiile de cancer de colon, rect, in stadiile 1, 2 si chiar 3 au o rata de succes de peste 95%.