Tumorile de colon drept: ce sunt si cum pot fi tratate?

Tumorile de colon drept: ce sunt si cum pot fi tratate?

In general, tumorile de colon drept (cancer colon drept) sunt diagnosticate in urma unor investigatii de rutina (screening colonoscopic). In unele cazuri, investigatia este realizata in momentul in care pacientul se prezinta la un consult de specialitate ca urmare a manifestarii unor simptome.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Ce simptome are cancerul de colon drept?

Simptomele care anunta prezenta cancerului de colon drept nu sunt foarte multe, dar sunt usor de observat, in momentul in care se instaleaza. In marea majoritate a cazurilor, apar sangerari oculte, in care sangele nu este vizibil in scaun. Pierderea repetata de sange duce la aparitia unei anemii. 

Alte simptome ce mai pot aparea sunt legate de modificarea consistentei scaunului. Pot aparea scaune moi si/sau amestecate cu mucus, insotite de dureri abdominale.

De aceea, orice anemie care apare dupa varsta de 50 de ani si nu are o cauza clara, necesita o colonoscopie, una dintre investigatiile care poate confirma sau infirma prezenta unei tumori de colon drept.

Cum te pregatesti pentru interventia chirurgicala?

Pregatirea pentru interventia chirurgicala se face prin respectarea unor pasi, precum:

  • Consult chirurgical
  • Consult anestezic
  • Administrarea de antibiotice pentru a reduce riscul de infectie
  • Pregatirea colonului

Consultul chirurgical pentru cancer colon drept

Aceasta consultatie este foarte importanta pentru a asigura obtinerea celor mai multe rezultate in timpul si dupa interventie. In timpul acestei consultatii, chirurgul explica obiectivele operatiei pentru cancerul de colon drept:

  • tehnica pe care o va folosi
  • consecintele
  • posibilele complicatii.

De asemenea, in functie de fiecare caz in parte, chirurgul poate detalia si necesitatea unui anus artificial.

Aceasta consultatie chirurgicala ofera pacientului posibilitatea de a pune intrebari despre procedura, spitalizare, recuperare si restul informatiilor pe care isi doreste sa le afle de la medicul de specialitate.

Consultul anestezic

Procedura chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala. De aceea, o consultatie cu un anestezist este obligatorie in zilele de dinaintea interventiei chirurgicale.

Aceasta consultatie evalueaza riscurile asociate anesteziei, pe baza antecedentelor medicale si chirurgicale ale pacientului.

In cadrul consultului anestezic, este important ca pacientul sa ofere detalii despre orice problema de sanatate pe care a avut-o sau pe care o are:

  • alergii
  • probleme cardiace (de exemplu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca)
  • administrarea de medicamente, in special anticoagulante si aspirina
  • consum de tutun
  • consum de alcool

Foarte important de stiut este faptul ca este recomandat ca pacientii sa renunte la fumat cu cateva saptamani inainte de operatie, pentru a reduce complicatiile postoperatorii.

Administrarea de antibiotice pentru a reduce riscul de infectie

Intestinul este organul care contine cele mai multe bacterii, iar acest lucru este cat se poate de normal.  Pot aparea probleme in momentul in care, in urma perforarii intestinului, aceste bacterii migreaza catre cavitatea abdominala. In acest caz, acestea pot provoca o infectie grava (peritonita).

Tocmai pentru a elimina acest risc, in timpul si in urma procedurii, sunt administrate antibiotice, in acelasi timp cu medicamentele anestezice.   

Pregatirea colonului pentru operatie

Atunci cand vorbim de un caz care nu reprezinta o urgenta medicala, pregatirea colonului este identica la nivel de procedura cu cea efectuata inainte de efectuarea unei colonoscopii totale.

Cu toate acestea, studii recente arata faptul ca acest pas de pregatire a colonului nu este unul esential, de aceea accentul cade pe celelalte etape de pregatire.

Tumorile de colon drept: ce sunt si cum pot fi tratate?

In ce consta interventia chirurgicala pentru tumora de colon drept?

Scopul interventiei chirurgicale este de a elimina tumora de colon si de a obtine margini sanatoase ale peretului acestuia. Tot in cadrul operatiei, va fi necesara si eliminara ganglionilor limfatici, in masura in care este posibil acest lucru. Rezultatul obtinut urmareste sa scada recurenta bolii si sa creasca rata de supravietuire a pacientului.

Pentru a reduce riscul de recidiva, in cadrul interventiei, o portiune sanatoasa de colon va fi eliminata din ambele parti ale tumorii. Lungimea acestuia trebuie sa fie de cel putin 5 cm.

Interventia chirurgicala incepe cu o faza de observatie, esentiala de altfel. Chirurgul examineaza colonul si cavitatea abdominala, pentru a confirma absenta sau prezenta extensiei locoregionale, cat si absenta sau prezenta metastazelor la nivelul ficatului.

Dupa aceasta faza, chirurgul elimina segmentul colonului in care se afla tumora, precum si portiunea de mezocolon corespunzator, adica  tesutul in care se gaseste tumora.

Atunci cand tumora este localizata in jumatatea dreapta a colonului, este eliminat colonul drept si treimea dreapta a colonului transvers. Aceasta procedura se numeste o hemicolectomie dreapta.

Dupa ce a fost indepartata portiunea de colon, urmeaza anastomoza, prin care chirurgul coase cele doua capete ramase ale colonului. Sunt folosite de sutura (anastomoza manuala) sau pense de sutura mecanica – staplere (anastomoza mecanica). In acest fel, este asigurata functia digestiva a pacientului.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Ce solutie este mai eficienta: laparotomia sau laparoscopia?

Alegerea tipului de interventie chirurgicala depinde foarte de dimensiunea tumorii si localizarea acesteia, precum si de experienta echipei care realizeaza interventia.

Doua doua tipuri de abordari chirurgicale care pot fi utilizate pentru tumorile de colon drept. Acestea sunt laparotomia si laparoscopia.

In cadrul laparotomiei, cavitatea abdominala este deschisa pentru a avea acces la organele care urmeaza sa fie operate. Chirurgul va face o incizie verticala de douazeci de centimetri pe abdomen, care porneste de deasupra ombilicului, pana la nivelul pubisului. Tehnica permite chirurgului sa observe si sa palpeze cu atentie intreaga cavitate abdominala, inainte de a indeparta portiunea de colon bolnav.

Laparoscopia este o tehnica chirurgicala mai noua, minim - invaziva. In loc sa deschida abdomenul, chirurgul face trei sau patru mici incizii la nivelul peretelui abdominal. Aceste incizii ii permit introducerea laparoscopului (camera video miniaturizata), precum si a instrumentelor chirurgicale in interiorul abdomenului. Laparoscopul este conectat la un ecran extern, iar chirurgul opereaza urmarind imaginea marita de pe ecran.

Laparoscopia ofera numeroase beneficii:

  • reducerea durerii si complicatiilor dupa o interventie chirurgicala
  • permite reluarea mai devreme a tranzitului
  • reduce durata de spitalizare
  • agresiunea minima a peretelui abdominal
  • beneficiu estetic evident (fara cicatrici mari).

Laparoscopia este o metoda chirurgicala frecvent recomandata in cazul cancerelor de colon drept,  care are rezultate similare cu cele ale tehnicii chirurgicale clasice. Aceasta ofera mult mai multe avantaje, atat pacientului, cat si medicului chirurg.