Scaderea ponderala inexplicabila, simptom pentru cancerul de colon

Colonul se imparte in colonul drept, transvers, stang, sigmoid. Unul dintre cele mai des intalnite simptome pentru cancerul de colon drept este reprezentat de scaderea in greutate inexplicabila, un simptom ignorat frecvent de pacienti. Alaturi de acest simptom, in functie de localizarea tumorii si de stadiul evolutiv al tumorii, mai pot aparea si anemie sau constipatie. Ce simptome are cancerul de colon, cum poate fi diagnosticat si ce solutii de tratament exista? Raspunsurile pot fi gasite in acest material.

Cuprins

 

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Ce este cancerul de colon

Cancerul de colon reprezinta dezvoltarea la nivelul intestinului gros a unei formatiuni tumorale maligne. Cu toate ca exista o predispozitie ca aceasta afectiune sa apara la o varsta mai inaintata, pacientii tineri nu sunt in afara riscului.

Primul stadiu al cancerului de colon este reprezentat de aparitia polipilor, care foarte rar produc simptome. Nediagnosticati si netratati la timp, polipii pot creste in dimensiune si pot duce catre forme tumorale maligne. De aceea, screeningul pentru cancerul de colon este absolut necesar in Romania.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de colon?

Printre cei mai frecvent intalniti factori de risc in aparitia cancerului de colon se numara:

  • Polipoza colonica
  • Varsta adulta
  • Antecedentele heredocolaterale de cancer de colon, sindrom Lynch
  • Bolile inflamatorii intestinale – Boala Crohn, Rectocolita ulcerohemoragica
  • Regimul alimentar bogat in proteine animale
  • Fumatul, consumul de alcool
  • Obezitatea, diabetul 
  • Sedentarismul.

Chiar daca varsta reprezinta un principal factor de risc, trebuie mentionat faptul ca aceasta afectiune poate sa apara si la pacientii tineri. 

Care sunt simptomele cancerului de colon?

Simptomele cancerului de colon difera de la un caz la altul, in functie de particularitati, precum localizarea cancerului de colon si bineinteles, stadiul tumoral.

Pentru cancerul de colon drept, simptomele cele mai frecvente sunt: oboseala, anemia, din cauza sangerarilor cronice in scaun, neobservabile de pacient, de cele mai multe ori.

In ceea ce priveste cancerul de colon stang, simptomul cele mai frecvent intalnit este constipatia, aceasta putand alterna cu diareea sau sangerari vizibile in scaun.

Simptomele generale sunt: scaderea ponderala inexplicabila, lipsa poftei de mancare, meteorismul abdominal persistent (balonarea), dureri abdominale.

Care sunt simptomele cancerului de colon?

Cum poate fi diagnosticat cancerul de colon?

Colonoscopia reprezinta principala metoda de diagnosticare, care de cele mai multe ori va fi insotita si de biopsia tumorala cu efectuarea examenului histopatologic.

Pentru diagnosticul rectoragiilor neobservabile, se poate folosi testul pentru detectarea sangerarilor oculte.

Pentru extensia tumorii in afara colonului, se folosesc tomografia computerizata sau examinarea prin rezonanta magnetica.

De asemenea, se folosesc diverse analize serologice, inclusiv markeri tumorali ce pot sugera prezenta unei tumori colonice sau a metastazelor, acestia fiind folositi si in supravegherea postoperatorie a pacientilor.

Cancerul de colon poate fi tratat in stadii incipiente

Interventia chirurgicala efectuata reprezinta rezectia portiunii cu tumora a intestinului gros, cat si o parte din cel sanatos, pentru a asigura o rezectie in limite oncologice (a fi sigur ca tumora nu s-a extins), cat si a ganglionilor de la acest nivel. Acest lucru se poate efectua atat minim invaziv, laparoscopic, cat si clasic.

Colonoscopia, metoda de tratament si preventie in cancerul de colon

Colonoscopia cu rezectia polipilor ori de cate ori acestia sunt detectati, poate reprezenta atat un tratament, cat si o solutie de preventie a cancerului de colon.

In stadiile avansate, solutia poate fi chimioterapia preoperatorie si apoi o reevaluare a rezecabilitatii tumorale sau doar chimioterapie, imunoterapie in cazul in care nu mai exista solutii chirurgicale.

De asemenea, in cazuri avansate, cand viata pacientului este pusa in pericol, se pot realiza rezectii neoncologice (pentru preventia sangerarilor repetate) sau doar colostomii sau ileostomii (pentru preventia sau tratarea ocluziei intestinale).

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

De ce este important screening-ul cancerului de colon?

Screeningul cancerului de colon este o solutie foarte buna pentru a preveni detectarea acestuia in stadii avansate, neoperabile.

Acesta o reprezinta efectuarea unei colonoscopii la varsta de 40 de ani pentru cei ce au antecedente familiale de cancer de colon si pentru ceilalti la varsta de 45 de ani.

Combatarea factorilor de risc de mediu reprezinta o alta solutie de preventie a cancerului de risc: un regim alimentar bogat in fibre, oprirea fumatului si a consumului exagerat de alcool, evitarea sedentarismului printr-o viata activa din punct de vedere fizic, evitarea consumului de carbohidrati si a dulciurilor pentru prevenirea dezvoltarii diabetului zaharat.