Ce este endometrioza colorectala si cum poate fi tratata?

Endometrioza este o afectiune dureroasa, ce se poate raspandi si in alte zone ale corpului, prevalenta leziunilor fiind ridicata si in zona colorectala. Ce este endometrioza colorectala sau endometrioza intestinala, ce simptome are si cum poate fi tratata, aflati din acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Endometrioza este o afectiune ginecologica in care tesutul endometrial creste in afara uterului, ducand la aparitia unei reactii inflamatorii cronice. Endometrioza este o afectiune ce afecteaza aproape 10% dintre pacientele aflate la varsta reproductiva.

Una dintre cele mai grave forme de manifestare clinica a endometriozei este endometrioza profunda, definita ca fiind endometrioza localizata la mai mult de 5 mm sub suprafata peritoneala. Acest tip de endometrioza se poate gasi:

  • la nivelul ligamentelor uterosacrale
  • in interiorul septului rectovaginal sau al vaginului
  • in zona rectosigmoidiana
  • in fosa ovariana
  • in peritoneul pelvian
  • in uretere
  • in vezica urinara.

Atunci cand este prezenta, duce la deformarea zonei pelvine.

Prevalenta endometriozei colorectale a fost raportata ca fiind de 8%-12%, 90% dintre leziuni fiind observate in regiunea recto-sigmoida. Conform clasificarii realizate de American Society for Reproductive Medicine, endometrioza rectala se prezinta adesea cu forme severe de endometrioza.

Perforatia intestinala cauzata de endometrioza poate sa apara in colon si de asemenea, intr-un apendice cu endometrioza transmurala.

Cum apare endometrioza colorectala/intestinala?

Endometrioza colorectala apare in momentul in care tesutul endometrial creste in afara uterului(endometrioza) si se raspandeste in alte zone ale corpului, afectand mai multe organe.

In endometrioza intestinala, tesutul endometrial creste pe suprafata sau in interiorul intestinelor, pe rect sau in alte parti ale intestinului. In concluzie, endometrioza intestinala apare in momentul in care endometrul se raspandeste in intestin.

Termenul de "endometrioza intestinala" este utilizat atunci cand glandele si stroma asemanatoare endometrului se infiltreaza in peretele intestinal, ajungand cel putin la tesutul adipos subseros.

Endometrioza colorectala: simptome

In destul de multe cazuri, endometrioza colorectala sau intestinala este asimptomatica si benigna, ca evolutie. Uneori, endometrioza intestinala este confundata la nivel de simptome cu sindromul de intestin iritabil, manifestarile fiind in principal la nivelul sistemului digestiv, insa nu limitate la acesta.

Simptomele endometriozei intestinale sunt:

  • Constipatie
  • Balonare sau gaze
  • Dureri in zona pelviana sau in partea inferioara a spatelui
  • Dureri digestive
  • Durere in timpul actului sexual
  • Sangerare rectala in timpul menstruatiei
  • Infertilitate.

In mod evident, aceste simptome produc o stare de disconfort pacientei si o impiedica sa desfasoare activitatile fizice zilnice.

Sindrom de intestin iritabil sau endometrioza colorectala?

Chiar daca simptomele pot coincide, diferenta consta in frecventa si severitatea durerii. O pacienta cu sindrom de intestin iritabil sau alte afectiuni gastrointestinale similare poate avea dureri de mai multe ori pe saptamana, pe parcursul mai multor luni. In cazul endometriozei colorectale, durerea intensa apare in timpul ciclului menstrual.

Endometrioza colorectala: diagnostic

Primul pas in diagnosticarea endometriozei intestinale este examinarea fizica, ce poate implica verificarea manuala a cresterilor din vagin sau rect. De asemenea, este nevoie si de investigatii suplimentare precum:

  • Ecografie
  • RMN cu protocol endometrioza
  • Hidro-colon-CT
  • Colonoscopie
  • Laparoscopie.

Diagnosticarea acestei afectiuni este multidisciplinara si urmareste implicit localizarea nodulilor, a dimensiunii acestora si a multifocalitatii lor, astfel incat echipa multidisciplinara sa poata decide ce solutie de tratament este cea mai buna.

Afla mai multe despre Centrul de Endometrioza Medicover

Ce solutii de tratament exista pentru endometriza intestinala/colorectala?

In cazul pacientilor cu simptome de obstructie intestinala sau a celor care nu raspund la tratament medicamentos, este recomandata interventia laparoscopica.

Interventia chirurgicala urmareste indepartarea nodulilor endometriali din intestine, iar metodele de electie variaza, in functie de localizarea si dimensiunea tesutului endometrial.

Perioada de recuperare variaza, in functie de gravitatea afectiunii. Este nevoie de timp pentru revenirea la functia intestinala normala, in cazul in care aceasta nu se schimba complet.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri