Trei afectiuni proctologice care pot fi tratate chirurgical

Trei afectiuni proctologice care pot fi tratate chirurgical

O mare parte din afectiunile proctologice pot fi tratate chirurgical. Stadiul evolutiv al bolii si complexitatea cazului sunt doua aspecte importante in tratamentul chirurgical, precum si in alegerea tipului de interventie. Printre cele mai des intalnite afectiuni proctologice care pot fi tratate chirurgical se afla hemoroizii, fisura anala si fistula perianala. Afla mai multe despre aceste afectiuni din materialul urmator.

Proctologia este o parte a chirurgiei generale, axata pe diagnosticarea, tratarea si prevenirea bolilor ce apar la nivelul canalului anal, anusului si regiunii perianale.

Printre afectiunile ce pot fi tratate prin interventie chirurgicala se numara hemoroizii, fisura anala si fistula perianala, afectiuni des intalnite atat in randul pacientilor barbati, precum si ai pacientilor femei.

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Cum poate fi tratata boala hemoroidala?

Potrivit statisticilor, 1 din 4 adulti asufera de hemoroizi sau boala hemoroidala, o afectiune ce poate fi recunoscuta usor prin disconfortul local si sangerarile anale pe care le produce. Mai multe despre aceasta afectiune AICI

In functie de locul in care apar, hemoroizii pot fi interni sau externi. In ceea ce priveste hemoroizii interni, acestia pot fi clasificati in 4 grade:

  • Gradul I - nu ies in afara canalului anal, dar pot sangera
  • Gradul II - pot iesi la scaun, dar se retrag spontan
  • Gradul III- ies la scaun si se reduc manual
  • Gradul IV- sunt constant in afara canalului anal si sunt ireductibili

Hemoroizii de gradul III si IV pot fi tratati chirurgical fara durere prin procedeul Longo, in cadrul careia peretele rectal este ridicat si taiat, folosindu-se agrafe de mici dimensiuni. In acest fel, hemorizii sunt devascularizati, iar volumul lor este redus, fiind eliminat si riscul ca acestia sa iasa in afara canalului anal.

Interventia dureaza 60 de minute si nu genereaza plagi. Procedeul Longo se realizeaza sub anestezie regionala, iar recuperarea va fi mult mai rapida, in cele mai multe din cazuri pacientii avand nevoie de o singura zi de spitalizare.

In urma acestei interventii, riscul de recidiva este de ori mai mic, comparativ cu tehnica clasica.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Fisura anala, tratata chirurgical

Atunci cand mucoasa anorectala se rupe, apare o ulceratie, ce poarta denumirea de fisura anala. Aceasta se poate infecta foarte usor si poate fi recunoscuta dupa durerile acute in timpul sau dupa defectatie, precum si dupa senzatia permanenta de anus contractat. De altfel, fisura anala este una din cele mai frecvente cauze pentru durerea si sangerarea anala.

Durerea dupa defectatie poate sa duca implicit la modificari de comportament, precum si insomnie, alaturi de irascibilitate.

In cele mai multe din cazuri, fisura anala apare ca urmare a constipatiei, traumatismelor locale, precum si stresului. Mai multe despre aceasta afectiune puteti gasi aici.

Chiar daca in faza initiala fisurile anale pot fi tratate simptomatic, in cele mai multe din cazuri, singura solutie eficienta de tratament pentru fisuri anale este interventia chirurgicala, care se numeste sfincteroctomie laterala interna.

Trei afectiuni proctologice care pot fi tratate chirurgical

Fistula perianala poate fi tratata chirurgical?

Fistula perianala este o forma cronica a unei infectii peria norectale si apare mai degraba la pacientii barbati decat la femei. In fazele initiale, fistula perianala se manifesta ca un abces anal, care este evacuat fie in interiorul anusului, fie la nivelul tegumentului din jurul anusului.

Cauzele aparitiei fistulei perianale sunt multiple, o parte dintre acestea fiind bolile infectioase, traumatismele obstetricale, corpurile straine si cancerele.

Interventia chirurgicala este recomandata doar in cazul fistulelor perianale simptomatice si este contraindicate in cazul pacientilor care sufera de boala Crohn.

Cele mai frecvente abordari chirugicale sunt fistolotomia, fistulectomia sau ligatura inter-sfincteriana a fistulei.

Imediat dupa interventiile chirurgicale, pacientul trebuie sa efectueze masuri de igiena locala si este recomandat ca acesta sa nu aiba scaun.

Incepand cu a doua zi, sunt recomandate baile de sezut si este indicat ca pacientul sa respecte sfaturile primite de la proctolog.