Interventia laparoscopica de rezectie colo-rectala | Ghidul pacientului

Interventia laparoscopica de rezectie colorectala este recomandata in tratarea unor afectiuni precum cancer colorectal si polipi, printre altele. Acest tip de interventie asigura recuperarea rapida a pacientului, spitalizare redusa, dureri postoperatorii minime si un aspect estetic superior abordului clasic. Cum stiti daca sunteti candidat pentru rezectia laparoscopica de colon si in ce consta aceasta interventie, aflati din acest material.

In cazul unor diagnostice precum cancer colorectal, polipi, boala inflamatorie a intestinului (boala Crohn, colita ulceroasa sau diverticulita) sau endometrioza colorectala, solutia cea mai eficienta de tratament este reprezentata de interventia chirurgicala. In functie de particularitatile fiecarui caz, aceasta interventie poate fi deschisa, clasica sau laparoscopica.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Procedurile clasice de chirurgie colo-rectala „deschise” pot necesita o incizie abdominala lunga. Chirurgia traditionala are ca rezultat o spitalizare medie de o saptamana sau mai mult si, de obicei, 6 saptamani de recuperare.
Datorita dezvoltarii tehnologice, sunt disponibile in prezent si optiuni mai putin invazive. Cea mai frecventa dintre acestea este chirurgia laparoscopica, in care se folosesc incizii mai mici si care vine cu o serie de avantaje pentru pacient.

Ce este colonul?

Colonul sau intestinul gros reprezinta partea inferioara a tractului digestiv. Intestinul este un organ lung, tubular format din intestinul subtire, colon (intestinul gros) si rect, care este ultima parte a colonului.
Dupa ce mancarea este inghitita, aceasta incepe sa fie digerata in stomac si apoi se varsa in intestinul subtire, unde este absorbita partea nutritiva a alimentelor.
„Reziduurile” ramase in urma acestui proces se deplaseaza prin colon catre rect si sunt expulzate din organism. Colonul si rectul absorb apa si retin reziduurile pana cand corpul este pregatit sa le elimine.

Ce este rezectia laparoscopica de colon?

Chirurgia laparoscopica a colonului (minim invaziva) permite chirurgilor sa efectueze multe proceduri comune ale colonului prin incizii mici. In functie de tipul de procedura, pacientii sunt externati din spital in cateva zile si pot reveni la activitatile normale mult mai repede decat pacientii care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala deschisa.

In majoritatea rezectiilor de colon laparoscopice, chirurgii opereaza prin 4 sau 5 incizii mici, in timp ce urmaresc o imagine marita a organelor interne ale pacientului pe un monitor.

Care sunt avantajele rezectiei laparoscopice de colon?

Rezultatele pot varia in functie de tipul de procedura si de starea generala a pacientului. Avantajele comune sunt:

  • Mai putina durere postoperatorie
  • Spitalizare redusa
  • Revenire mai rapida la dieta cu alimente solide
  • Revenire mai rapida a functiei intestinale
  • Revenirea mai rapida la activitatea normala
  • Rezultate estetice imbunatatite

Sunteti candidat pentru rezectia laparoscopica de colon?

Desi rezectia de colon laparoscopica are multe beneficii, este posibil sa nu fie adecvata pentru unii pacienti. Este recomandat sa obtineti o evaluare amanuntita de catre un chirurg cu experienta in rezectia de colon laparoscopica, pentru a afla daca aceasta tehnica este adecvata in tratarea afectiunii de care suferiti.

Cele mai multe boli ale colonului sunt diagnosticate cu ajutorul unuia din aceste teste: o colonoscopie sau un examen computer tomograf.
Un colonoscop este un tub moale, pliabil, care are grosimea degetului aratator. Acesta este introdus in anus si apoi avansat prin intreg intestinul gros, oferind informatii esentiale despre localizarea afectiunii, precum si stadiul de evolutie al acesteia.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Ce teste si analizare sunt necesare inainte de operatie?

Pregatirea preoperatorie include analize de sange, evaluare medicala, radiografie toracica si un EKG, in functie de varsta si starea medicala a pacientului.

Dupa ce chirurgul analizeaza cu pacientul potentialele riscuri si beneficii ale operatiei, va trebui sa furnizati consimtamantul scris pentru interventie chirurgicala.
Pot fi necesare si transfuzii de sange, in functie de caz.

Ce teste si analizare sunt necesare inainte de operatie?

Ce reguli trebuie sa respecti inainte de efectuarea interventiei?

  • Se recomanda sa faceti dus cu o seara inainte sau in dimineata operatiei.
  • In cazul unor astfel de interventii, rectul si colonul  trebuie sa fie goale inainte de operatie. Pentru a ajuta in acest proces, este posibil sa beti  o solutie speciala de curatare, precum si cateva zile de consum lichide limpezi, laxative si clisme efectuate  inainte de operatie.
  • Pot fi prescrise antibioticele pe cale orala.
  • Dupa miezul noptii, in noaptea dinaintea operatiei, nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic, cu exceptia medicamentelor pe care chirurgul dumneavoastra a spus ca este permis sa le luati. Administrarea de medicamente precum aspirina, diluantii de sange, medicamentele antiinflamatoare (medicamentele pentru artrita) si vitamina E va fi oprita temporar timp inainte de operatie. Perioada poate sa difere de la caz la caz.

Este important sa urmati cu atentie instructiunile chirurgului. Daca nu puteti lua preparatul sau antibioticele, contactati-va chirurgul. Daca exista anumite sfaturi ce nu sunt puse in aplicare, intreaga interventie poate sa devina nesigura si va fi reprogramata.

Ce se intampla daca operatia nu poate fi efectuata sau finalizata prin metoda laparoscopica?

Exista posibilitatea ca, in anumite cazuri, interventia laparoscopica pentru rezectia de colon sa un poata fi efectuata. Factorii care pot creste posibilitatea de a alege sau de a trece la procedura „deschisa” pot include:

  • Obezitatea
  • Un istoric de interventie chirurgicala abdominala anterioara care a cauzat tesut cicatricial dens
  • Incapacitatea de a vizualiza organele
  • Probleme de sangerare in timpul operatiei
  • Tumori mari

Decizia de a efectua procedura deschisa este o decizie luata de chirurgul dumneavoastra fie inainte, fie in timpul operatiei efective. Atunci cand chirurgul considera ca este cel mai sigur sa converteasca procedura laparoscopica intr-una deschisa, aceasta nu este o complicatie, ci mai degraba o judecata chirurgicala solida. Decizia de a trece la o procedura deschisa se bazeaza strict pe siguranta pacientului.

Ce se intampla dupa operatia de colon?

  • Dupa operatie, este important sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra. Desi multi oameni se simt mai bine in cateva zile, amintiti-va ca  organismul are nevoie de timp pentru a se vindeca.
  • Sunteti incurajat sa va ridicati din pat a doua zi dupa operatie si sa mergeti. Acest lucru va ajuta la diminuarea durerii din muschi.
  • Probabil ca veti putea sa va intoarceti la majoritatea activitatilor normale in una sau doua saptamani. Aceste activitati includ dusul, conducerea, urcarea scarilor, munca si relatiile sexuale.
  • La doua saptamani dupa operatie, este recomandat un consult de rutina.
  • Daca apar stari de greata, varsaturi, dureri si febra, este recomandat sa sunati de urgenta chirurgul care v-a tratat.

Cat costa interventia chirurgicala laparoscopica pentru boli de colon?

Preturile pentru interventia laparoscopica difera de la un caz la altul, in functie de complexitatea acestuia si de tipul de afectiune existent.  De aceea, estimarea de cost se poate realiza numai in urma efectuarii consultului chirurgical si a investigatiilor suplimentare, care pot oferi chirurgului o vedere de ansamblu asupra situatiei si patologiei in sine. 

Citeste si

Ghidul pacientului | Interventia laparoscopica de extragere a colecistului cu pietre