Alimente interzise in sarcina

Ce alimente sunt interzise in sarcina? Ce produse si mancaruri este bine sa evitam pe parcursul sarcinii? Sunt subiecte des intalnite in cabinetele medicilor obstetricieni. Haideti sa facem putina ordine.
Alimente interzise in sarcina

Preocuparea viitoarelor mame cu privire la alimentele interzise in sarcina este pe deplin justificata. Rezistenta sistemului imunitar in sarcina scade ușor, ceea ce creste expunerea gravidei la infectii de origine alimentara. Riscul este destul de mic, dar poate pune in pericol sarcina si de aceea trebuie sa avem grija.

 

Cuprins:

Articol realizat Dr. Shalom Lam - Medic specialist Ginecologie

 

Alimente interzise in sarcina

In lista de alimente interzise in sarcina, produse si preparate pe care este bine sa le evitam, intra:

  • Carne si peste crude, gatite necorespunzator sau insuficient preparate, asa cum sunt: sushi, carpaccio, ceviche, steak de vita medium rare/ rare, caviar si altele similare. Acestea ar putea fi infectate cu listeria. Carnea de vita sau carnea de pui care nu au fost gatite coresopunzator ar putea fi infectațe cu toxoplasmoza.
  • Fructe de mare crude
  • Oua crude: maioneza de casa, sosuri si anumite deserturi pe baza de ou crud
  • Peste si carne afumate la rece (sau semi cald)
  • Lapte si produse din lapte nepasteurizate
  • Sucuri din fructe nepasteurizate sau din legume
  • Germeni cruzi: germeni de grau, de soia, de naut etc
  • Pate din ficat.

Consumul de cafea in sarcina

Conform recomandarilor oficiale, consumul de cafeina nu ar trebui sa depaseasca 200 mg pe zi, deci 1-2 cesti de cafea pe parcursul intregii zile. Important este sa nu uitam de prezenta cafeinei si in alte bauturi sau mancaruri, asa cum sunt ceaiul negru, ciococata, unele bauturi carbogazoase.

Citeste mai multe despre  Cafeaua si consumul ei pe durata sarcinii

Consumul de alcool in sarcina

Cele mai recente recomandari oficiale propun renuntarea la alcool in timpul sarcinii. Cu precadere in primul trimestru, consumul de alcool in sarcina este interzis. Daca consumam un mic pahar, ocazional, de preferat fara tarie, sansele sa se intample ceva sunt mici.

Atentie la consumul de alcool, zilnic sau frecvent, acesta pericliteaza dezvoltarea fatului, in special la nivelul creierului.

Consumul de indulcitori artificiali in sarcina

Consumul de indulcitori artificiali in sarcina, precum zaharina, sucraloza, este permis, insa in cantitati moderate si ocazional. Nu exista suficiente date pe aceasta tema, dar ar fi de evitat in primul trimestru de sarcina.

Consultant Medical Dr. Shalom Lam
Data publicării 21.02.2022
Data ultimei actualizari 22.02.2022