Diagnosticarea si tratamentul herniei ombilicale

O hernie de perete abdominal reprezinta protruzia sau proiectia unui organ sau tesut, printr-o zona a peretelui abdominal care in mod normal mentine in abdomen aceste structuri, modificare ce apare in urma rupturii sau slabirii acestei zone de musculatura. Hernia ombilicala este una din tipurile de hernii ventrale ale peretelui abdomenului, produsa intr-o zona slaba de la nivelul ombilicului.
hernie ombilicala
Despre hernia ombilicala

Ce este hernia ombilicala?

Hernia ombilicala este una din tipurile de hernii ventrale ale peretelui abdomenului, produsa intr-o zona slaba de la nivelul ombilicului.

Herniile ombilicale la copii sunt congenitale, ele fiind tratate de catre medicul chirurg pediatru.

La adulti, in marea majoritate a cazurilor, herniile ombilicale sunt dobandite ("castigate”) si apar in general in context de presiune intrabdominala crescuta ca urmare a obezitatii, distensiei abdominale, ascitei si sarcinii.

Ca si alte hernii ale peretelui abdominal, hernia ombilicala evolueaza in timp, creste in dimensiuni, si netratata poate duce la complicatii, cum ar fi strangularea organelor din hernie sau chiar ocluzia intestinala.

Herniile ombilicale sunt de 3 ori mai frecvente la femei decat la barbati. In cazul barbatilor, herniile ombilicale se prezinta cel mai adesea nereductibile, pe cand la femei, in special la cele normoponderale, hernia se prezinta mai frecvent ca o umflatura a ombilicului, ce se reduce usor.

In mod tipic, sacul herniei ombilicale, poate contine oment (epiploon sau popular „prapor”) sau grasimea situata sub muschii abdomenului. Prinderea, si eventual strangularea omentului in interiorul herniei poate sa provoace durere cronica la nivelul peretelui abdominal, uneori iradiata profund in interiorul abdomenului. Pe de alta parte, daca un segment de intestin devine blocat in hernie, adica incarcerat, se poate produce ocluzia intestinala, la care, si mai grav, daca se mai adauga in evolutie si strangularea arterelor si venelor acelui segment de intestin, se produce ischemia intestinala sau chiar necroza bucatii de intestin, crescand riscurile asociate tratamentului.

Pentru ca un pacient sa afle daca are hernie ombilicala sau nu, el trebuie sa se prezinte la medicul chirurg, pentru a fi examinat si pentru a afla daca sunt necesare si alte investigatii diagnostice.

Diagnosticarea herniei ombilicale

Diagnosticul de hernie ombilicala este pus de obicei atunci cand se palpeaza o masa/formatiune/protuberanta moale la nivelul ombilicului, care poate fi insa si asimetrica, localizata fie deasupra, fie dedesubtul, sau chiar pe o parte a ombilicului. Uneori ombilicul este impins de catre hernie si scos in afara. Poate sa exista o sensibilitate dureroasa la nivelul ombilicului, mai ales la presiune sau palpare, dar de obicei nu este prezenta fara sa fie produsa (de exemplu la tuse sau la apasare).

Anumite hernii ombilicale pot sa fie mici si asimptomatice, astfel incat pacientul nu este nici macar constient ca are o hernie. Aceste hernii nu necesita reparare, iar ghidurile bazate pe dovezi medicale recomanda sa fie urmarite de catre medic in colaborare cu pacientul.

Tratamentul herniei ombilicale

Tratamentul unei hernii ombilicale simptomatice este prin definitie chirurgical (nu a fost inca descoperita „pastila magica”). El consta in:
  • fie in repararea deschisa a defectului ombilical cu ajutorul unei mici incizii, varianta tipica si recomandata pentru herniile mici
  • fie in repararea laparoscopica in cazul herniilor mari.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri
In general, tratamentul chirurgical al herniei ombilicale se realizeaza sub anestezie generala.

In cazul operatiei deschise (cura chirurgicala deschisa), se efectueaza o incizie verticala sau orizontala, in arc de cerc, deasupra sau pe langa sacul herniei, identificand sacul herniar si disecand-ul pana al nivelul aponevrozei. Odata ce s-a separat aponevroza, sacul herniar poate fi excizat sau reintrodus, si muschiul (aponevroza) inchis printr-o sutura nonresorbabila. Daca defectul este larg si marginile fasciale nu pot fi apropiate fara tensiune, trebuie folosita plasa, care are o structura pe care organismul uman o tolereaza. Plasa trebuie plasata profund subaponevrotic(tehnica subfasciala) si suturata circumferential la aponevroza ombilicala inconjuratoare pentru a preveni migrarea. De asemenea, trebuie ca refacerea ombilicala sa implice si aspectul estetic al ombilicului.

Cura chirurgicala laparoscopica presupune o operatie prin incizii mici (uneori se poate  face chiar si prin incizii de 5 mm) efectuate in peretele abdomenului, la distanta considerabila de hernie, si utilizarea unor instrumente specializate, manipulate sub controlul unei camere video (laparoscopul) introduse si ea in cavitatea abdominala, fapt care nu este posibil decat cu transformarea cavitatii abdominale intr-o camera de lucru prin introducerea de CO2 si realizarea pneumoperitoneului. Se respecta aceleasi principii, cu tratarea sacului herniei ombilicale si acoperirea defectului peretelui cu ajutorul unei plase inerte, cu doua fatete cu caracteristici diferite si speciale, astfel incat dupa fixarea la muschii abdomenului cu agrafe resorbabile, sa nu duca la lipirea intestinului de ea (impiedica aderentele intre intestin si plasa).

Desi se indica la herniile ombilicale mari, operatia laparoscopica aduce avantaje importante pacientului:
  • recuperare postoperatorie mai rapida
  • dureri de intensitate semnificativ mai mica
  • incizii si cicatrici abia vizibile (rezultat estetic)
  • spitalizare scurta de 2 zile
  • o analiza atenta a cavitatii si organelor abdominale.
Pentru diagnosticarea si tratarea in timp util, fa-ti programare la 021 9896.
Data publicării 12.10.2018
Data ultimei actualizari 07.02.2024