Diabetul gestational: cauze, simptome, tratament

Diabetul gestational este o forma de diabet care apare in timpul sarcinii la femeia care nu a avut niciodata diabet si care dispare, de obicei, dupa nastere. Depistarea si tratarea diabetului gestational in stadiile timpurii ale sarcinii sunt deosebit de importante. Controlul glicemiei contribuie la reducerea riscului ca bebelusul sa dezvolte probleme de sanatate: sindrom de detresa respiratorie (din cauza caruia nou-nascutii au dificultati in a respira), obezitate (diabetul gestational creste posibilitatea de a avea un nou-nascut cu dimensiuni foarte mari - macrosomie fetala - sau ca acesta sa devina obez mai tarziu in viata) si aparitia diabetului in viata adulta.
Diabetul gestational: cauze, simptome, tratament

Cuprins

De ce apare diabetul gestational?

In timpul sarcinii, in organismul matern se produc modificari endocrine si metabolice. Printre acestea se numara secretia de hormoni placentari (hormon de crestere, progesteron, hormon lactogen placentar etc) si cresterea tesutului adipos (prin reducerea efortului fizic si cresterea aportului caloric). Schimbarile sunt menite sa asigure in permanenta nutritia optima a fatului. In acelasi timp, aceste modificari firesti in organismul matern impiedica insulina secretata de pancreas sa isi exercite functiile normale asupra metabolismului glucozei, in principal, patrunderea acesteia in celule, situatie denumita insulino-rezistenta.

In perioada sarcinii, in uter se dezvolta placenta care sprijina dezvoltarea fatului. Ea face conexiunea intre mama si copil si ii asigura acestuia din urma toti nutritii necesari unei bune dezvoltari. Placenta contribuie la secretia mai multor hormoni, iar unii dintre ei ingreuneaza actiunea insulinei din corpul mamei, respectiv posibilitatea insulinei de a pastra nivelul de zahar din sange intre limitele normale. 

Factori de risc diabet gestational

Factorii de risc ai diabetului gestational sunt:

  • Varsta - mama are peste 35 de ani
  • Apartenenta la unele grupuri etnice - grupurile cu grad de risc ridicat includ hispanicii, afro-americanii, amerindieni, sud sau est-asiaticii etc
  • Greutatea mamei - daca este supraponderala
  • Prezenta prediabetului la femeia insarcinata
  • Prezenta altor afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice
  • Istoricul medical (daca are rude cu diabet) si cel al sarcinilor anterioare (daca a avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara sau daca a avut o sarcina cu un copil foarte mare).

Pentru a reduce aparitia diabetului gestational, mentineti o greutate normala inainte de sarcina, faceti activtati fizice in mod regulat, alimentati-va sanatos.

Simptome diabet gestational

In cele mai multe cazuri, diabetul gestational nu provoaca semne vizibile.
Cu toate acestea, unele femei pot experimenta simptome precum:

  • Sete excesiva - simti ca ti-e sete aproape tot timpul, chiar si dupa ce ai baut apa
  • Urinare frecventa - mai ales noaptea
  • Foame excesiva - simti ca iti este foame mai des decat de obicei, chiar si dupa ce ai mancat
  • Oboseala - poti simti oboseala mai des decat de obicei
  • Vedere incetosata -poti avea vedere incetosata temporara.

Este important de mentionat faptul ca urinarea frecventa, oboseala sunt si unele dintre simptomele obisnuite de sarcina, ceea ce poate crea confuzie, tocmai de aceea monitorizarea glicemiei in sarcina este esentiala, mai ales in prezenta factorilor de risc enumerati anterior.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Monitorizarea glicemiei in sarcina

Scopul monitorizarii glicemiei in timpul sarcinii este mentinerea nivelurilor de glucoza din sange in limite normale. Valorile normale ale glicemiei in sarcina sunt importante atat pentru sanatatea mamei, cat si a fatului.

Monitorizarea glicemiei se realizeaza prin urmatoarele metode:

Este important ca femeile insarcinate sa fie supravegheate de medicul ginecolog si sa urmeze indrumarile acestuia cu privire la investigatiile necesare in timpul sarcinii.

Complicatii diabet gestational

Diabetul gestational implica riscuri pentru mama si fat deopotriva. Pentru mama:

  • Preeclampsie
  • Nastere prematura - femeile cu diabet gestational au un risc mai mare de a naste prematur. De asemenea, nasterea prematura poate conduce la probleme de sanatate ale nou-nascutului, cum ar fi dificultati de respiratie, infectii si probleme neurologice
  • Interventie cezariana
  • Femeile cu diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 dupa nastere.

Pentru fat riscurile sunt:

  • Macrosomie - greutate mare la nastere, ceea ce implica posibilitatea de a se bloca in canalul de nastere, de a prezenta leziuni la nastere sau chiar necesitatea efectuarii unei operatii de cezariana
  • Nastere inainte de termen cu tot ceea ce implica o nastere prematura
  • Hipoglicemie neonatala - afectiune ce apare la nou-nascuti si se caracterizeaza prin niveluri scazute de glucoza din sange. Hipoglicemia neonatala poate duce la randul ei la alte complicatii
  • Dificultati grave de respiratie - sindromul de detresa respiratorie
  • Risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabet zaharat de tip 2 mai tarziu in viata
  • Diabetul gestational netratat poate duce la moartea fatului inainte de nastere sau la scurt timp de la nastere.

Tratament diabet gestational

Tratamentul diabetului gestational include modificari ale stilului de viata (regim alimentar sanatos si activitate fizica), monitorizarea valorilor glicemice si administrarea medicatiei daca este necesara si a fost recomandata de catre medic.

Orice femeie insarcinata care a primit diagnosticul de diabet gestational trebuie sa monitorizeze evolutia acestei conditii medicale in sarcina.

  • Monitorizarea glicemiei, efectuand 4 masuratori / zi, respectiv in repaos alimentar si la 2 ore dupa mesele principale, iar, in cazuri exceptionale, si inainte de celelalte mese sau conform indicatiilor primite de la medic.
  • Un plan alimentar echilibrat trebuie sa fie bogat in fibre, fructe si legume, sarac in grasimi saturate si zahar. Este important sa fie respectate recomandarile alimentare primite de la medic si nutritionist.
  • De asemenea, este importanta si monitorizarea atenta a greutatii corporale. Incerca sa tii sub control atat glicemia, cat si greutatea cu ajutorul unei diete echilibrate si, daca nu exista contraindicatii din partea obstreticianului, cu ajutorul exercitiilor fizice recomandate pentru femei insarcinate. Activitatea fizica regulata contribuie la imbunatatirea utilizarii glucozei de catre organism si la reducerea rezistentei la insulina.
    In cazul in care, desi respecti indicatiile cu privire la alimentatie, glicemia nu ramane in parametrii optimi, va fi necesara administrarea medicatiei farmacologice.
  • Trebuie sa iti masori regulat si tensiunea arteriala, un element important atat datorita faptului ca esti insarcinata, cat si pentru ca ai primit diagnosticul corect de diabet gestational.

 

Nu uita de monitorizarile ecografice recomandate pe durata sarcinii si retine ca dupa nastere (6 - 12 saptamani), este necesar un consult pentru a verifica restabilirea valorilor normale ale glicemiei.

 

Referinte:

 

Data publicării 13.11.2023
Data ultimei actualizari 22.11.2023