Ecografia de sold, o investigatie necesara pentru nou-nascut

Malformatiile la nivelul articulatiei soldului sunt caracteristice unui segment de aproximativ 5% dintre nou-nascuti. Nedepistate la timpul potrivit, acestea pot duce la aparitia luxatiei congenitale de sold ce se poate transforma, pe termen lung, intr-un handicap pe viata. Singura modalitate imagistica de depistare precoce a luxatiei congenitale de sold si a displaziei de dezvoltare a soldului la nou-nascuti si sugari este ecografia de sold.
ecografie de sold copii
Ecografie de sold copil

Ce este ecografia de sold la nou-nascuti?

Ecografia de sold este un examen cu ultrasunete. Este o investigatie nedureroasa, nu iradiaza si nu este invaziva, tocmai de aceea se poate repeta ori de cate ori este necesar, fara a afecta sanatatea micutului. Ecografia de sold este ideal a fi facuta tuturor nou-nascutilor, chiar din primele zile de la nastere.

Cauze si factori de risc pentru displazia de sold

Luxatia congenitala de sold nu are o cauza bine determinata. Cunoscuta si sub denumirea de displazie de dezvoltare a soldului, boala afecteaza dezvoltarea normala a articulatiei. La un nou-nascut, displazia apare atunci cand capul osului coapsei (femurul) nu se pozitioneaza corect la nivelul cavitatii osului iliac sau altfel zis iese din articulatia sa cu bazinul.

Printre cei mai importanti factori de risc se numara:

 • infasatul – tinerea picioarelor intinse si strans legate pot produce luxatie de sold
 • pozitia vicioasa a fatului in burta mamei – poate fi cauzata fie de o cantitate scazuta de lichid amniotic sau de uterul prea putin elastic (se intampla in cazul femeilor aflate la prima nastere)
 • sexul – fetitele sunt de patru ori mai mult afectate decat baietii
 • mostenire genetica – daca unul dintre parinti a avut acest diagnostic, exista riscul ca bebelusul sa mosteneasca defectul
 • macrosomia sau o greutate a fatului mai mare de 4 kg la nastere
 • alte deformatii ale nou-nascutului – picior talus valgus, torticolis sau gat stramb, metatarsus adductus sau cand jumatatea din fata a labei piciorusului este orientata spre interior sunt cateva afectiuni care se pot asocia cu luxatia de sold
 • varsta mamei mai mare de 35 de ani, la nastere

Cand si cum se face ecografia de sold?

In mod ideal, investigatia cu ultrasunete ar fi bine sa fie facuta in primele zile de viata, dar termenul poate fi prelungit pana la 4-6 saptamani. Cu cat malformatia este descoperita mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai usor si mai simplu de pus in practica, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala si, mai ales, cu vindecare completa in primele 2-3 luni de viata.

Cu cat timpul trece, ecografia de sold isi pierde utilitatea din cauza osificarii capului femural care impiedica trecerea ultrasunetelor. Dupa varsta de 6 luni, diagnosticul se poate pune cu ajutorul radiografiei de bazin, o investigatie ce presupune expunerea la raze X.

Medicul va aplica pe pielea bebelusului, in zona soldului, un gel care poate fi resimtit mai rece. Apoi va trece un transductor (o bagheta mai groasa) pe zona unsa cu gel, folosind miscari usoare, timp in care ultrasunetele patrund in zona examinata, iar computerul va prelua toate informatiile si le va transforma in imagini ce vor fi analizate de catre specialist.

Simptome

De cele mai multe ori, afectiunea nu are simptome atat de evidente, usor observabile de catre parinti. Pozitia ridicata a unuia dintre picioare la orizontala, un sunet special, de clic, pe care il face sodul, picioarele pot avea lungime diferita sunt cateva dintre semnele clinice care ar putea fi observate de catre parinti.

Luxatia congenitala de sold nu doare, iar bebelusul nu plange din aceasta cauza. Acesta este si motivul pentru care boala este descoperita mult prea tarziu, cand copilul a inceput sa se deplaseze, iar anormalitatea mersului este usor de recunoscut. Diagnosticata in aceasta etapa, afectiunea se trateaza greu, fiind necesara interventia chirurgicala.

Pregatirea bebelusului pentru ecografie

De regula, nu sunt necesare pregatiri speciale pentru efectuarea ecografiei de sold. De preferat este ca investigatia sa aiba loc dupa ce bebelusul a fost hranit pentru a sta cat mai relaxat.

Bebelusul va fi dezbracat in partea de jos, inclusiv scutecul, si va fi asezat pe masa culcat, pe o parte, timp in care este important sa stea linistit, sa nu se miste, eventual poate dormi. Ecografia de sold dureaza, in medie, 20 de minute si nu provoaca durere.

Avantajele ecografiei de sold la nou-nascut

Pentru a pune diagnosticul in cat mai scurt timp, ecografia de sold este cea mai potrivita alegere. Avantajele ecografiei pentru depistarea unei posibile luxatii de sold sunt:

 • nu este iradianta; folosirea ultrasunetelor nu are efecte nocive asupra bebelusilor
 • poate fi repetata ori de cate ori este cazul
 • se poate efectua la o ora de la momentul nasterii
 • este singura investigatie ce poate vizualiza articulatia soldului la varste extrem de mici (poate vizualiza zonele cu cartilaje)
 • poate pune diagnosticul precoce
 • daca malformatia este confirmata, ecografia poate stabili cu precizie gradul bolii
 • nu este necesara sedarea si folosirea substantelor de contrast
 • permite aplicarea unui tratament precoce

Consecintele netratarii displaziei de sold

Netratata, afectiunea se poate transforma intr-un handicap pentru copil sau viitorul adult: si vorbim despre mers schiopatat sau leganat ori pe varfuri, membre inegale (piciorul afectat este mai scurt), deformarea coloanei vertebrale.

In alte tari din Uniunea Europeana ecografia de sold este folosita ca metoda de screening pentru orice copil nou-nascut. In Romania, ecografia de sold la nou-nascut nu este obligatorie. Tocmai de aceea parintii este bine sa fie informati despre avantajele acestei investigatii si, mai ales, despre realul beneficiu: diagnosticata din timp cu ajutorul ecografiei de sold, displazia de sold poate fi tratata.

Ecografia soldului prin metoda Graf, efectuata imediat dupa naştere, vizualizeaza structurile cartilaginoase ale articulatiei soldului, invizibile radiologic, permitand punerea unui diagnostic precis si precoce al unei eventuale displazii.

 

Investigatia imagistica se poate efectua in clinicile:

Consultant Medical Dr. Catalin Botez
Data publicării 30.08.2019