Ecografia abdominala si durerile de burta

Durerea abdominala constituie un simptom neplacut care prezinta cauze multifactoriale si sedii diferite de localizare in conformitate cu suferinta organica in contextul careia se manifesta. Durerea abdominala reprezinta un simptom frecvent intalnit atat la populatia adulta, cat si la cea pediatrica si in majoritatea situatiilor insoteste procese patologice autolimitate cu risc diminuat de evolutie nefavorabila.
Ecografia abdominala si durerile de burta

Exista insa si cazuri in care disconfortul abdominal poate anunta prezenta unei afectiuni ce asociaza potential de evolutie nefavorabila pentru pacient de tipul ischemiei mezenterice, perforatiei gastrointestinale, obstructiei intestinale, pancreatitei acute, peritonitei, sarcinii extrauterine, torsiunii de ovar sau chiar unui infarct miocardic cu manifestari clinice atipice.

Cuprins

Tipuri de dureri abdominale

Localizarea disconfortului abdominal si manifestarile care il insotesc reprezinta un criteriu de diagnostic important care orienteaza medicul spre un anumit tip de patologie dupa cum urmeaza:

  • Durerea abdominala superioara poate fi de cauza gastrica si duodenala. La pacientii varstnici, durerea abdominala superioara poate constitui o manifestare atipica a unui infarct miocardic acut, fiind insotita de manifestari digestive reprezentate de greata si varsaturi alaturi de dispnee, ameteala si transpiratii.
  • Disconfortul algic la nivelul hipocondrului drept se datoreaza in principal afectiunilor hepato-biliare si apar ca urmare a distensiei capsulei hepatice.
  • Durerea in hipocondrul stang se datoreaza afectiunilor splenice, a proceselor patologice localizate la nivelul cozii pancreatice sau flexurii colonice stangi.
  • Durerea abdominala de tip central acuta manifestata „in bara” este caracteristica afectiunilor pancreatice. Caracterul sever al durerii abdominale localizate central poate anunta prezenta unui anevrism de aorta fiind insotit in mod frecvent de suflu sistolic si semne generale reprezentate de hipotensiune, tahicardie si paloare generala in prezenta unei fisuri anevrismale hemoragice. Durerea abdominala de tip central insotita de „aparare abdominala” (abdomen de lemn) se datoreaza iritatiei si inflamatiei peritoneului (peritonita).
  • Durerea abdominala in flancul stang sau drept care iradiaza la nivelul zonei genitale (scrot, labii) si in posterior lombar, este caracteristica pentru colica renala.
  • Durerea resimtita la nivelul etajului abdominal inferior central, la nivelul fosei iliace stangi sau a celei drepte poate fi determinata de inflamatia apendiculara, diverticulita Meckeliana, adenita mezenterica, anexita acuta sau sarcina tubara (sarcina ectopica), diverticulita sigmoidiana, torsiune ovariana, chisturi ovariene, endometrioza. Bolile inflamatorii intestinale evolueaza cu dureri localizate la nivelul hipogastrului ce pot fi insotite de scaune frecvente muco-hemoragice. Cistita acuta se poate manifesta prin durere sau jena la nivelul abdomenului inferior care asociaza polakiurie.

Durerea abdominala acuta se instaleaza brusc si prezinta intensitate crescuta fiind intalnita mai ales in evolutia spasmelor ureterale (migrarea unui calcul renal genereaza spasme dureroase ale ureterului), ulcerelor gastrice perforante si anevrismelor disecante de aorta, in timp ce disconfortul algic abdominal de tip cronic se instaleaza insidios in cazul colecistitelor, pancreatitelor, apendicitelor si a sarcinilor extrauterine.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de burta

Cele mai frecvent intalnite cauze digestive ale disconfortului algic abdominal sunt reprezentate de indigestie, distensia abdominala gazoasa, constipatie, diaree si toxiinfectiile alimentare. Durerea abdominala de cauza inflamatorie apare in contextul gastroenteritei virale, ulcerului peptic, bolii de reflux gastroesofagian si al infectiilor de tract urinar.

La persoanele de sex feminin, durerea abdominala se manifesta in mod frecvent in perioada ovulatiei si menstruatiei prezentand diferite grade de intensitate care variaza de la caz la caz.

Durerile abdominale acute

Indiferent de localizare, durerea abdominala acuta necesita efectuarea unui examen clinic in cel mai scurt timp atunci cand este insotita de urmatoarele manifestari:

  • Sindrom febril persistent
  • Senzatie de greata si varsaturi repetate
  • Prezenta sangelui in scaun, urina sau lichidul de varsatura
  • Sensibilitate crescuta a peretelui abdominal in timpul palparii
  • Incetarea tranzitului pentru materii fecale si gaze
  • Icter sclero tegumentar
  • Anurie (lipsa emisiilor de urina)
  • Dispnee
  • Pierdere ponderala neintentionata.

Ecografia abdominala – ce afectiuni poate depista

Ecografia abdominala reprezinta o investigatie imagistica neinvaziva utilizata pentru diagnosticarea unei game largi de afectiuni printre care se regasesc:

  • Patologii hepatice si ale vezicii biliare - steatoza hepatica, noduli, chisturi si abcese hepatice, fibroza hepatica, calculi biliari, dilatari ale cailor biliare intrahepatice.
  • Afectiuni ale pancreasului - chisturi, pseudochisturi, tumori sau calculi la nivelul pancreasului.
  • Patologii ale splinei - splenomegalie, ruptura de splina ca urmare a unui traumatism abdominal, hemangioame, formatiuni tumorale splenice.
  • Anevrismul de aorta.
  • Afectiuni ale aparatului excretor - dilatatii ale ureterelor, malformatii renale, chisturi, calculi sau tumori renale sau ale vezicii urinare.
  • Patologii ale aparatului reproducator feminin - endometrioza, polipi endometriali, formatiuni tumorale, chisturi ovariene, anexita, sarcina extrauterina.
  • Afectiuni ale prostatei.

Prin intermediul ultrasonografiei abdominale pot fi decelate acumulari lichidiene la nivel abdominal (ascita) sau al fundului de sac Douglas, care orienteaza medicul cu privire la etiologia durerii abdominale a pacientului.

Ecografia abdominala Doppler poate evalua diametrul vaselor sangvine de la acest nivel (aorta abdominala, vena cava inferioara, vena porta, venele suprahepatice, vena splenica, arterele renale) depistand eventuale modificari patologice (anevrisme sau stenoze) care determina aparitia durerilor abdominale.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Este important de mentionat faptul ca ecografia abdominala prezinta o serie de limitari diagnostice in cazul pacientilor obezi, cei care nu sunt cooperanti si in prezenta meteorismului important (acumularea aerului in intestine). Aceste caracteristici pot influenta calitatea imaginilor obtinute de catre ecografist.

De regula segmentele tubului digestiv (intestin subtire, colon, apendice) sunt mai greu de vizualizat in mod direct cu ajutorul ecografiei abdominale, insa pot fi decelate o serie de modificari imagistice specifice care orienteaza radiologul catre procese patologice specifice la acest nivel.

Ecografia abdominala la copii

Ecografia abdominala la copil se recomanda in prezenta tulburarilor de apetit ale celui mic, durerii abdominale recurente, varsaturilor repetate, scaderii ponderale nejustificate, tulburarilor de tranzit intestinal cu evolutie cronica (constipatie sau diaree persistenta), sindromului febril prelungit sau altor manifestari care ridica suspiciunea unei afectiuni ale tractului urinar ori genital.

Principalele patologii pediatrice care evolueaza cu durere abdominala si pot fi diagnosticate cu ajutorul ultrasonografiei sunt reprezentate de:

  • Anomalii congenitale si formatiuni tumorale ale diferitelor sisteme si organe abdominale
  • Stenoza de pilor (obstructie a tubului digestiv), reflux gastro esofagian
  • Pancreatita, fibroza chistica, pseudochistul de pancreas
  • Splenomegalia, ruptura splenica
  • Hepatopatii, hepatomegalie, hipertensiune portala, sindrom de colestaza, litiaza biliara
  • Infectii urinare, nefrolitiaza, hidronefroza, ureterohidronefroza
  • Adenita mezenterica, apendicita, invaginatia intestinala.

Ecografia pediatrica abdominala poate fi utilizata pentru decelarea malformatiilor vasculare congenitale de la nivel abdominal si in cazul fetitelor pentru diagnosticarea torsiunii de ovar.

Ecografia abdominala constituie o investigatie imagistica care poate fi recomandata de catre medicul de familie, pediatru sau cel specialist (infectionist, ginecolog, obstetrician, urolog, chirurg vascular, chirurg generalist) in prezenta anumitor manifestari specifice de organ sau sistem, ce insotesc durerea abdominala a pacientului.

In anumite situatii, investigatia poate fi utilizata pentru monitorizarea in dinamica a pacientilor cu boli cronice sau pentru evaluarea raspunsului terapeutic al acestora la tratamentul medicamentos administrat ori dupa efectuarea unei interventii chirurgicale.

Interpretarea rezultatelor obtinute dupa efectuarea ecografiei este intotdeauna efectuata in contextul clinic al pacientului, de catre medicul specialist care a recomandat investigatia.

 

 

Referinte:

Data publicării 08.01.2024