Glanda tiroida si aparitia nodulilor tiroidieni

Tiroida este un organ cu functie endocrina, situat anterior de trahee in regiunea inelului traheal 2-4 si este constituit din 2 lobi laterali drept si stang si unul intermediar, denumit istm tiroidian. Unitatea structurala a glandei tiroide este reprezentata de foliculul tiroidian, format dintr-un epiteliu cubic alcatuit din celule foliculare sau tireocite, care delimiteaza o cavitate cu continut coloidal.
Glanda tiroida si aparitia nodulilor tiroidieni

Celulele parafoliculare de tip C fac parte din sistemul APUD, un grup de celule secretoare care nu fac parte din sistemul endocrin si contin granulatii de calcitonina.

Hormonii tiroidieni produsi de catre epiteliul folicular tiroidian sunt reprezentati de catre cei 2 hormoni iodati si anume T4-tiroxina si T3-triiodotironina, in timp ce calcitonina generata de catre celulele C parafoliculare, constituie un hormon neiodat.

Glanda tiroida este responsabila de biosinteza hormonilor tiroidieni iodati, proces care parcurge o serie de etape succesive reprezentate de:

  • Captarea iodului in glanda tiroida
  • Oxidarea iodului sau iodinarea tirozinei cu tireoglobulina
  • Condensarea iodtirozinelor MIT si DIT in iod tironine
  • Secretia hormonilor tiroidieni.

Din totalitatea hormonilor sintetizati la nivelul glandei tiroide, 80% reprezinta T4 si aproximativ 20% T3, cea mai mare parte a T3 provenind din conversia periferica a T4. Mecanismul de actiune al hormonilor tiroidieni este complex, principalele efecte ale acestora la nivelul organismului fiind reprezentate de: reglarea metabolismului, modularea consumului de oxigen la nivel tisular si al calorigenezei, sustinerea bunei functionari a sistemului nervos simpatic si modularea cresterii si maturizarii tesuturilor si al sistemului osos.

Cuprins

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni reprezinta formatiuni solide sau cu continut lichidian, localizati la nivelul glandei tiroide, care prezinta evolutie frecvent asimptomatica si sunt depistati intamplator in timpul unei vizite medicale de rutina.

In majoritatea situatiilor nodulii tiroidieni sunt de natura benigna (95% din cazuri), insa in 5% din cazuri, acestia pot fi maligni, indicand prezenta unui cancer tiroidian. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt nefunctionali, dar in anumite situatii, acestia intensifica sinteza hormonilor tiroidieni cu aparitia manifestarilor clinice specifice hipertiroidismului.

Din ce cauza apar nodulii tiroidieni?

Principalele cauze care favorizeaza aparitia nodulilor tiroidieni sunt reprezentate de:

  • Hiperplazia tiroidiana cunoscuta sub denumirea de adenom tiroidian, o afectiune benigna a glandei tiroide care se manifesta prin dezvoltarea in exces a tesutului glandular.
  • Degenerarea adenomului tiroidian cu aparitia formatiunilor chistice. Formatiunile chistice tiroidiene reprezinta cavitati cu lichid care pot contine uneori tesut solid cu caracter malign.
  • Inflamatia cronica a glandei tiroide intalnita in mod frecvent in boala Hashimoto.
  • Gusa multinodulara - o patologie determinata de carenta de iod care se manifesta prin hipertrofia tesutului tiroidian care asociaza multiple formatiuni de tip nodular.
  • Cancerul tiroidian - in cazuri rare, nodulii tiroidieni pot fi determinati de proliferarea atipica, maligna a tesutului tiroidian. Factorii de risc care predispun la aparitia cancerului tiroidian sunt reprezentati de expunerea repetata la radiatii in scop medical pentru tratarea diferitelor patologii ale extremitatii cefalice sau ale toracelui anterior, accidentele nucleare si istoricul familial de cancer la nivelul sistemului endocrin.
  • Deficitul de iod - aportul insuficient de iod alimentar poate favoriza dezvoltarea nodulilor tiroidieni la anumite categorii de persoane.

Tipuri de noduli tiroidieni

In functie de aspectul ecografic al formatiunilor nodulare identificate la nivelul glandei tiroide, nodulii pot fi clasificati conform sistemului TIRADS (Thyroid Reporting and Data System) in urmatoarele categorii:

  1. TIRADS 1 aspect normal fara anomalii de tip nodular risc 0% de cancer tiroidian.
  2. TIRADS 2 leziuni cu aspect benign de tip chistic sau nodular cu risc de 0% de cancer tiroidian.
  3. TIRADS 3 nodul solid, hipoecogen fara criterii de suspiciune cu risc <5% de cancer tiroidian.
  4. TIRADS 4 nodul care prezinta cel putin 1 criteriu ecografic care ridica suspiciune de transformare maligna: mai inalt decat lat, neomogen, subcapsular, prezenta de calcificari, margini imprecis delimitate, duritate crescuta la elastografie cu risc de cancer tiroidian cuprins intre 20-75%.
  5. TIRADS 5 nodul tiroidian care asociaza minim 4 criterii ecografice de suspiciune maligna: mai inalt decat lat, neomogen, subcapsular, prezenta de calcificari, margini imprecis delimitate, duritate crescuta la elastografie, capsula rupta si adenopatii suspecte cu risc >75%.

Sistemul de clasificare TIRADS a fost conceput in 2009 si este utilizat in prezent pentru monitorizarea in dinamica a pacientilor cu afectiuni ale tiroidei in functie de aspectul ecografic al leziunilor nodulare de la acest nivel.

Simptome noduli tiroidieni

In majoritatea situatiilor, nodulii tiroidieni evolueaza asimptomatic si sunt depistati din intamplare in cursul investigatiilor medicale de rutina. Nodulii tiroidieni de dimensiuni crescute  (mari, vizibili cu ochiul liber) pot determina aparitia unui disconfort in timpul deglutitiei sau a unei senzatii de nod in gat sau presiune la nivelul traheei - senzatie de jena la inghitire sau respiratie si raguseala.

Nodulii cu functie secretorie determina aparitia manifestarilor clinice specifice hipertiroidismului, precum:

  • Pierdere neintentionata in greutate
  • Transpiratii abundente
  • Tremor distal
  • Stare de iritabilitate constanta
  • Dereglari ale ritmului cardiac sub forma tahicardiilor.

Simptomatologia determinata de cresterea in dimensiuni a nodulilor tiroidieni este nespecifica si poate fi trecuta usor cu vederea de catre pacient, fiind atribuita altor patologii de fond deja cunoscute de tipul refluxului gastro esofagian, bolilor cardiace sau dereglarilor metabolice.

Tulburarile de somn, labilitatea emotionala si transpiratiile abundente determinate de prezenta nodulilor tiroidieni, pot fi atribuite in mod eronat in cazul persoanelor de sex feminin, perioadei fiziologice de menopauza, astfel incat in prezenta acestor simptome, este recomandata efectuarea unei vizite la medicul endocrinolog pentru eliminarea unei posibile afectari ale tiroidei.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Tratamentul nodulilor tiroidieni este influentat de tipul formatiunilor depistate prin intermediul investigatiilor imagistice ale glandei tiroide si poate include:

  • Monitorizare in dinamica a pacientului cu noduli tiroidieni care nu prezinta caractere de malignitate, prin efectuarea regulata a analizelor de sange in vederea determinarii valorilor serice ale T3, T4, a ecografiilor de glanda tiroida si daca este necesar, a unei biopsii cu ac fin. Ecografia tiroidiana permite evaluarea cu precizie milimetrica a aspectului anatomic al tiroidei si al tesuturilor invecinate.
  • Terapia hormonala este recomandata pacientilor cu hipofunctie tiroidiana.

Nodulii tiroidieni secretori care determina aparitia hipertiroismului pot beneficia de tratament cu:

  • Iod radioactiv
  • Medicatie antitiroidiana pentru diminuarea simptomatologiei.

Punctia biopsie cu ac fin in nodulii tiroidieni

In functie de dimensiuni, nodulii din categoriile 3, 4 si 5 sunt candidati pentru punctie. Punctia biopsie tiroidiana cu ac fin este procedura standard care permite un diagnostic citologic (aspectul celulelor) pe baza caruia se decide necesitatea interventiei chirurgicale.

Procedura este simpla, nu necesita pregatire speciala, se face de regula, sub ecran ecografic, cu anestezic local (cel mai frecvent aplicat sub forma de spray), iar recuperarea este imediata.

Important de stiut este ca nu exista risc de raspandire a cancerului tiroidian ca urmare a punctiei.

Regimul alimentar la pacientii cu noduli tiroidieni

In majoritatea situatiilor, alimentatia pacientilor diagnosticati cu noduli tiroidieni nu necesita modificari radicale, pacientii putand consuma orice tip de aliment in cantitati moderate.

  • Pacientilor cu noduli tiroidieni le este recomandata o dieta echilibrata care sa includa alimente din toate grupele alimentare:
  • Fructe
  • Legume
  • Cereale integrale
  • Lactate
  • Peste
  • Carne slaba.
  • Legumele crucifere reprezentate de varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles pot fi consumate in siguranta in cantitati moderate de catre pacientii cu noduli tiroidieni, dupa preparare termica corespunzatoare.
  • Sarea iodata poate fi consumata cu moderatie de catre persoanele care sunt diagnosticate cu noduli tiroidieni, hipertiroidia dezechilibrata fiind principala situatie in care trebuie consultat medicul endocrinolog in vederea reducerii sau stoparii ingestiei acestui compus.
  • Nucile nu prezinta contraindicatie de consum in cazul bolnavilor cu noduli tiroidieni, 100 grame de miez de nuca avand mai putin iod decat un ou. Tratamentul de substitutie cu levotiroxina prescris pacientilor cu hipotiroidism poate fi influentat de ingestia de nuci, deoarece acest aliment scade rata de absorbtie a hormonilor tiroidieni de substitutie. In aceste situatii se recomanda consumul de nuci la cateva ore dupa administrarea tratamentului hormonal, pentru a se asigura o buna absorbtie a medicatiei la nivelul mucoasei digestive.
  • Soia poate afecta sinteza de hormoni tiroidieni in contextul unui aport inadecvat de sare iodata, insa acest aliment nu prezinta contraindicatie absoluta in cazul pacientilor cu noduli tiroidieni.

Interventia chirurgicala de indepartare a nodulilor tiroidieni

Ablatia sau indepartarea chirurgicala a formatiunilor nodulare de la nivelul tiroidei este recomandata in urmatoarele situatii:

  • Aparitia de fenomene compresive in cazul nodulilor tiroidieni benigni - senzatie de sufocare, dificultate sau durere la deglutitie si raguseala.
  • Aparitia modificarilor ecografice specifice care indica transformarea maligna a nodulilor conform clasificarii TIRAD.
  • Noduli vizibili care determina disconfort inestetic.
  • Noduli cu diametru mai mare de 20-30 mm care prezinta tendinta de crestere progresiva.

Tratamentul chirurgical al nodulilor tiroidieni poate fi efectuat clasic sau prin radiofrecventa, in functie de starea generala de sanatate a pacientului si recomandarile medicului chirurg.

Operatia clasica a nodulilor tiroidieni poate include in functie de severitatea patologiei si particularitatile cazului adresat:

  • Hemitiroidectomie (indepararea unui singur lob tiroidian)
  • Istmectomie (indepartarea partii centrale a glandei tiroide)
  • Tiroidectomie totala care pot fi completata de limfadenectomie centrala (excizia ganglionilor suspecti din regiunea delimitata de trahee si artera carotida) sau limfadenectomie laterocervicala uni sau bilaterala (excizia ganglionilor limfatici suspecti aflati pe traiectul cervical al arterei carotide si al venei jugulare).

Radiofrecventa reprezinta o metoda de tratament minim-invaziva bazata pe termoablatia nodulilor tiroidieni, cu riscuri scazute si recuperare ulterioara rapida a pacientului.

Pregatirea preoperatorie propriu-zisa a pacientului care necesita o interventie chirurgicala pentru indepararea nodulilor tiroidieni nu este una speciala si implica uzual realizarea unei ecografii tiroidiene, un consult anestezic si o discutie extinsa cu pacientul asupra riscurilor si beneficiilor interventiei. Recuperarea postinterventionala a pacientului este in general usoara si in cazul tiroidectomiilor totale necesita administrare de tratament pentru substituirea functiei tiroidiene pentru tot restul vietii.

Tratamentul cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv se recomanda dupa tiroidectomie totala sau subtotala si presupune ablatia cu iod radioactiv a celulelor tiroidiene restante. Ablatia cu iod radioactiv presupune ingestia unei capsule orale care contine o doza prescrisa de iod radioactiv -131I de catre medicul specialist de medicina nucleara, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Dupa administrarea capsulei orale cu iod radioactiv, pacientul trebuie sa consume cat mai multe lichide pentru a facilita eliminarea renala a compusului si evitarea iradierii organelor pelvine.

Terapia cu iod radioactiv necesita internarea pacientului pentru o perioada de 4 zile in care va sta izolat de apartinatori in vederea diminuarii riscului de expunere accidentala la radiatii. Dupa acest interval de timp, nivelul de radiatii emise de catre pacient scade la nivelul admis, bolnavul fiind evaluat inainte de externare prin intermediul unei scintigrafii, pentru determinarea radiatiilor emise la distanta de 1 m.

Acest tip de tratament este sigur si eficient pentru pacient, crescand sansele de remisie ale cancerului tiroidian in proportie de pana la 85%, fiind indicat la 6-8 saptamani dupa interventia chirurgicala curativa pentru cancerul tiroidian folicular si cancerul tiroidian papilar tiroidian.

 

Nodulii tiroidieni reprezinta o delimitare distincta a tesutului tiroidian fata de restul glandei tiroide. Dintre acestia, 95% sunt descoperiti intamplator, la palpare sau ecografic si desi majoritatea nu reprezinta un pericol pentru sanatatea pacientului este important consultul la medicul specialist endocrinolog pentru eliminarea suspiciunilor si/ sau monitorizare acolo unde este cazul, spre exemplu in timpul sarcinii.

 

Referinte:

 

Data publicării 31.03.2023
Data ultimei actualizari 20.04.2023