Hemoroizii - simptome, prevenție și tratament

Știai că peste 50% din populația planetei suferă de hemoroizi? femeile însărcinate sunt predispuse la dezvoltarea hemoroizilor și mai ales la complicațiile acestora

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezintă dilatația venelor de la nivelul canalului anal. Dilatația simplă a acestor vene trebuie identificată cu notțunea de boală hemoroidală doar în măsura în care generează simptome (sângerare, senzație de presiune, prurit etc.) sau se complică. În funcție de localizare se descriu 2 tipuri de hemoroizi:

- externi: tumorete vizibile la nivelul orificiului anal

- interni: vizibili la explorarea canalului anal prin anuscopie

 

De ce apar hemoroizii?

În apariția hemoroizilor sunt implicate o multitudine de afecțiuni dar și situații fiziologice (sarcina, nașterea) care produc stagnarea sângelui în venele din etajul abdominal inferior, precum sș modificări în structura pereților venoși (predispoziție ereditară prin calitatea mai slabă a țesutului elastic, inflamație locală).

 

Factorii frecvenți sunt:

- tulburările de tranzit intestinal: constipația, diareea

- sedentarismul

- statul prelungit pe scaun

- un regim alimentar bogat în condimente și sărac în fibre

- consumul de alcool

 

Simptomele hemoroizilor

Simptomele frecvente pentru care pacienții cu hemoroizi solicită consult medical sunt:

- sângerarile

- disconfortul local, de la senzația de tensiune locală, golire incompletă post-defecație, prurit (mâncărime) până la durerea severă când apar complicațiile, tumoretele moi (pachetele hemoroidale) din jurul orificiului anal

- secreții muco-purulente - mai rar

- sângerarile, unul din semnele caracteristice și alarmante ale hemoroizilor, pot fi la început minore, legate de defecație pentru că pe măsură ce boala evoluează, să devină importante cantitativ, uneori continue.

 

Preventia hemoroizilor

Pentru a evita disconfortul produs de boala hemoroidală dar și complicațiile acesteia: tromboza hemoroidală, anemia secundară sângerarilor locale chiar în cantități mici, dar repetate în timp, îți recomandăm să:

- eviți constipația

- eviți sedentarismul pentru că obezitatea este un factor favorizant al apariției hemoriozilor

- urmezi un regim echilibrat, bogat în fibre și să te hidratezi corespunzător

- menții o toaletă riguroasă

 

Tratamentul hemoroizilor

În funcție de stadiul evolutiv al bolii stabilit în urma unui examen proctologic se recomandă un tratament conservator – trofic pentru peretele venos, antialgic, antiinflamator sau, în stadii mai avansate, îndepărtarea pachetelor hemoroidale, care se poate realiza prin tehnici minim invazive sau prin intervenții chirurgicale clasice.
În timp ce metodele chirurgicale clasice presupun internare, anestezie, recuperare mai dificilă, tratamentul minim invaziv, prin varianta sa de aplicarea de benzi elasice ischemiante se poate realiza în ambulatoriu, cu disconfort minim.

 

Cum se procedeaza?

Ședința în sine durează foarte puțin (câteva minute) și presupune:

- introducerea unui anuscop pentru inspectarea zonei

- aspirarea ușoară a hemoroidul respectiv

- aplicarea unei bezni elastice la baza hemoroidului

În scurt timp, aproximativ 5-7 zile pachetul hemoroidal se necrozează, cade și rămâne o suprafață crudă, ca după orice tăietură fină, care se închide. Pachetul se elimină odată cu scaunul, nu este necesar să te prezinti la medic.

 

Beneficiile tratamentului:

- nu necesită întreruperea activităților zilnice

- durere minimă

- restricții minime post-intervenție

- netratați la timp, hemoroizii se pot complica: se alungesc, prolabează, adica ies prin orificiul anal, se fisurează, se suprainfectează.

 

Dr. Laura Dumitru - Medic Specialist în Chirurgie Generală, recomandă:

"Îi sfătuiesc pe pacienți să acorde o atenție deosebită și acestei zone pentru că face parte tot din corpul nostru. Așa cum mergem la stomatolog, așa trebuie să mergem și la ginecolog, la proctolog sau urolog. Este bine ca pacienții să se prezinte la medicul specialist de la cel mai mic semn pentru că este o zonă care se poate complica și poate crea un disconfort foarte mare.’’

 

Ai grijă de sănătatea ta și nu ignora semnele date de hemoroizi. Depistarea timpurie te poate scăpa de durere, disconfort și de multe alte complicații.

 

Specialiștii noștri sunt pregătiți să te ajute!

 

Solicită o programare online sau sună la numarul 021 9896.

 

*Articol scris în colaborare cu Dr. Laura Dumitru, Medic Specialist Chirurgie Generală, Proctologie în cadrul Medicover România
Data publicării 31.08.2018