Hemoroizi externi - optiunile de tratament

Hemoroizii constituie formatiuni alcatuite din vase de sange, fibre musculare netede si tesut conjunctiv de susutinere, dispuse sub forma unor coloane de-a lungul canalului anal. La indivizii sanatosi, hemoroizii prezinta aspect de „pernite” care contribuie la asigurarea continentei fecale. Hemoroizii externi apar inferior de linia dentata, fiind acoperiti de epiteliu scuamos. La nivelul acestora se regasesc terminatii nervoase somatice care pot produce durere pe fondul unei inflamatii.
Hemoroizi externi - optiunile de tratament

Cuprins

Ce sunt hemoroizii?

Chiar daca hemoroizii reprezinta structuri fiziologice care intra in alcatuirea ultimei parti a tubului digestiv, termenul este utilizat in mod uzual pentru a face referire la patologia manifestata prin dilatatarea vaselor de sange care intra in alcatuirea plexurilor hemoroidale.

Incidenta acestei patologii in cadrul populatiei generale este greu de estimat din cauza numarului mare de cazuri care raman nediagnosticate, insa este considerat ca aproximativ 30% din populatie sufera de aceasta afectiune.

Rata de diagnosticare a bolii hemoroidale creste dupa varsta de 50 ani si este mai frecvent intalnita in cazul femeilor decat la barbati. Acest fapt se datoreaza pe de-o parte caracteristicilor care tin de fiziologia feminina, dar si frecventei crescute de prezentare la medic a femeilor, fie ca este vorba despre medicul chirurg sau ginecolog, care descopera afectiunea in cadrul unui examen ginecologic de rutina si indruma pacienta catre un consult de specialiate.

Pruritul anal, inflamatia regiunii perianale care determina tulburari ale defecatiei si rectoragia (sangerarea la nivelul anusului) reprezinta simptome determinate de hemoroizii externi. Durerea anala severa se manifesta in mod frecvent in prezenta fisurilor anale, abceselor anorectale sau trombozelor hemoroidale si reprezinta principalul motiv de prezentare la medic.

Sangerarea rectala asociata bolii hemoroidale se manifesta prin prezenta de sange rosu aprins deoarece plexurile hemoroidale includ comunicari arteriovenoase directe care prin lezare determina eliminarea de sange rosu aprins. Acesta apare la suprafata scaunului (sangele nu este continut de catre materiile fecale), in vasul de toaleta sau pe hartia igienica/servetelele umede utilizate dupa tranzitul intestinal.

Cauze hemoroizi externi

Cauzele care favorizeaza in mod frecvent cresterea presiunii la nivelul mucoasei anale cu aparitia dilatatiei plexului hemoroidal sunt reprezentate de:

  • Constipatia cronica sau diaree recurenta
  • Incordarea musculaturii abdominale si perianale in timpul defecatiei pentru a stimula tranzitul intestinal si eliminarea scaunului intarit
  • Statul in sezut pentru perioade indelungate de timp
  • Excesul ponderal
  • Sarcina
  • Raporturile sexuale anale
  • Deficit de fibre alimentare
  • Practicarea sporturilor sau a activitatilor profesionale care implica ridicarea de greutati favorizeaza slabirea tesutului conjunctiv de sustinere favorizand inflamarea si prolapsul hemoroizilor.

Factori de risc pentru aparitia hemoroizilor externi

Principalul factor de risc implicat in aparitia hemoroizilor externi este reprezentat de inaintarea in varsta. Imbatranirea determina aparitia modificarilor structurale la nivelul tesuturilor de sustinere care intra in alcatuirea plexurilor hemoroidale, prin slabirea acestora ceea ce favorizeaza dilatarea structurilor vasculare.

Sarcina constituie un factor de risc pentru aparitia hemoroizilor externi din cauza presiunii exercitate de uterul gravid asupra organelor si structurilor vasculare de la nivelul pelvisului si a centurii pelvine, dereglarilor de tranzit intestinal specifice perioadei de gestatie si modificarilor fiziologice ale volumului sangvin circulator. Este estimat faptul ca boala hemoroidala afecteaza intre 30% si 40% dintre gravide, in special pe parcursul trimestrului 3 de sarcina, acestia disparand la aproximativ o luna dupa nastere.

Hemoroizii externi se vindeca?

Odata aparute, dilatatiile plexurilor hemoroidale nu se remit spontan insa, pot prezenta perioade de remisie cu acutizari ocazionale in functie de prezenta anumitor factori favorizanti.

Singura metoda prin care se pot vindeca hemorozii interni/externi este reprezentata de tratamentul interventional care poate fi de tip minim-invaziv sau chirurgical clasic.

Complicatii hemoroizi externi

Complicatiile care apar in contextul bolii hemoroidale sunt rar intalnite in practica medicala si de obicei includ:

  • Anemie cauzata de rectoragii (pierderi de sange)
  • Tromboza
  • Strangularea hemoroidala.

Trombozarea hemoroizilor constituie o alta complicatie a bolii hemoroidale care se manifesta prin durere anala acuta si inflamatie accentuata cu aparitia unor formatiuni (dilatatii venoase) perianale.

Cand ne prezentam la medic?

In cazul aparitiei scaunelor cu sange, a sangerarii rectale abundente, senzatiei de slabiciune, pierderea starii de constienta sau agravarea manifestarilor asociate de catre boala hemoroidala se recomanda prezentarea cat mai rapida la medicul specialist in vederea diagnosticarii si aplicarii tratamentului specific acestei patologii.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament hemoroizi externi

Simptomele determinate de hemoroizii externi pot fi ameliorate considerabil pana la disparitia in totalitate a acestora cu ajutorul tratamentului adjuvant care poate consta in:

  • Adoptarea unei diete alimentare cu aport crescut de fibre sau administrarea de suplimente de fibre.
  • Consumul de lichide in cantitate optima impreuna cu aportul crescut de fibre inmoaie scaunele si usureaza eliminarea acestora prin favorizarea peristaltismului intestinal (miscari fiziologice ale intestinului care ajuta la deplasarea bolului fecal catre anus pentru eliminarea acestuia).
  • Alimente bogate in fibre sunt:
  • Broccoli
  • Fasole
  • Grau
  • Tarate de ovaz
  • Cereale integrale
  • Fructe proaspete.

Atentie, consumul acestora poate determina balonare, astfel incat este recomandata introducerea treptata a acestora in alimentatie, initial in cantitati reduse. Aportul zilnic de fibre necesare pentru o buna functionare a sistemului digestiv este de 25-30 g/zi, insa este de mentionat faptul ca acestea trebuie insotite de un consum adecvat de lichide, pentru a se obtine o stimulare eficienta a functiei intestinale.

De asemenea, sunt indicate:

  • Evitarea sedentarismului cu ajutorul exercitiilor fizice moderate care contribuie la stimularea functiei intestinale
  • Formarea unui tranzit regulat prin mersul la toaleta atunci cand apare nevoia. Amanarea mersului la toaleta determina acumularea de materii fecale la nivelul rectului care exercita presiune asupra plexurilor hemoroidale, favorizand inflamatia si dilatarea acestora.
  • Efectuarea regulata a bailor de sezut amelioreaza pruritul in regiunea anala, iritatia si spasmele sfincterului anal. Se recomanda efectuarea unei bai de sezut de 20 de minute dupa fiecare tranzit intestinal si inca 2 sau 3 pe zi, pentru ameliorarea hemoroizilor externi.

Creme pentru ameliorarea durerii cauzate de hemoroizi externi

Utilizarea topicelor (cremelor) care contin anestezic local amelioreaza disconfortul dureros care insoteste hemoroizii externi.

Cremele si supozitoarele cu hidrocortizon trebuie utilizate cu precautie pentru perioade scurte de timp (maxim 1 saptamana) deoarece pot determina aparitia de modificari tegumentare la nivelul regiunii perianale.

Tratament chirurgical minim-invaziv hemoroizi externi

Tratamentul chirurgical minim-invaziv al hemoroizilor externi este efectuat de catre medicul chirurg in conditii de ambulator, in cazul disconfortului algic intens care afecteaza calitatea vietii pacientului.

Tromboza hemoroizilor externi reprezinta o complicatie dureroasa care poate fi tratata prin indepartarea cheagului de sange constituit, prin intermediul unei proceduri simple, efectuate de catre medicul chirurg. Trombectomia hemoroidala (indepartarea cheagului de sange) realizata in conditii de anestezie locala, amelioreaza rapid simptomatologia pacientului in situatia in care acesta se prezinta la medic in primele 72 de ore de la constituirea cheagului.

Pacientii cu boala hemoroidala in stadiul I, II si III pot fi tratati prin intermediul unor interventii minim-invazive care includ ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice, fotocoagularea cu infrarosu si injectarea de agenti sclerozanti. Aceste mijloace terapeutice au ca scop diminuarea in dimensiuni a dilatatiilor hemoroidale pana la disparitia in totalitate a acestora, procedurile putand fi efectuate in conditii de ambulator (nu este necesara internarea), dupa administrarea de anestezie locala.

Afla mai multe despre Chirurgie Colorectala

Hemoroizi externi - Tratament chirurgical clasic

Tratamentul chirurgical clasic al hemoroizilor externi consta in:

  • Hemoroidectomie - indepartarea in totalitate a plexului hemoroidal dilatat
  • Hemoroidopexie - fixarea sau ancorarea hemoroizilor cu readucerea lor in pozitie fiziologica cu ajutorul unui dispozitiv de capsare
  • Hemoroidectomie cu stappler circular de mucoasa.

Aceste tipuri de interventii chirurgicale se adreseaza pacientilor aflati in stadii avansate de boala (stadiu IV-prolaps hemoroidal ireductibil) si celor care nu au inregistrat rezultate satisfacatoare in urma interventiilor de tip minim invaziv.

 

Referinte:

Data publicării 19.05.2023