Pleurezia sau “apa la plamani” – cauze simptome si tratament

Pleurezia cunoscuta si sub denumirea de “apa la plamani” reprezinta o afectiune a pleurei care acopera plamanii, manifestata prin inflamatie si acumulare de lichid intre cele 2 foite pleurale (cea viscerala si cea parietala).
Pleurezia sau “apa la plamani” – cauze simptome si tratament

Cuprins

Pleura reprezinta o membrana seroasa care acopera plamanul - pleura viscerala si captuseste peretele toracic - pleura parietala. Cele 2 foite delimeaza un spatiu intre ele numit cavitate pleurala. In mod fiziologic, cavitatea este tapetata cu o pelicula fina de lichid care permite alunecarea celor 2 foite in timpul respiratiei pentru asigurarea mobilitatii plamanilor.

In conditii patologice - afectiuni cardiace, procese tumorale la nivel pulmonar, infectii pulmonare virale si bacteriene, traumatisme, la nivelul cavitatii pleurale se pot forma colectii lichidiene intre cele 2 foite pleurale cu aparitia simptomatologiei specifice pleureziilor.

Din ce cauze apare pleurezia?

Cauzele pleureziilor sunt reprezentate in mod frecvent de:

  • Infectii respiratorii de etiologie virala cu evolutie nefavorabila
  • Pneumoniile bacteriene
  • Tuberculoza pulmonara
  • Infectii respiratorii cu fungi
  • Tumori mediastinale sau pulmonare
  • Mezoteliom
  • Metastaze pleurale
  • Trombembolism pulmonar
  • Hipertensiune pulmonara idiopatica de tip familial
  • Insuficienta cardiaca congestiva
  • Patologii autoimune cu evolutie sistemica - LES, artrita reumatoida, boala Wegener, sindrom Sjogren, amiloidoza, scleroza sistemica
  • Traumatisme toracice care implica fracturi costale sau laceratii
  • Radioterapie utilizata pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni oncologice
  • Anumite medicamente de tipul: nitrofurantoinului, amiodaronei, methotrexatului, fenitoinei sau beta-blocantilor.

Tipuri de pleurezie

Clasificarea pleureziilor poate fi realizata in functie de tipul de lichid acumulat in cavitatea pleurala dupa cum urmeaza:

Pleurezia serofibrinoasa apare in context inflamator si contine albumina, fibrina si elemente celulare. Acest tip de pleurezie este caracterizat de prezenta unui exsudat in cavitatea pleurala si este frecvent intalnit in infectii pulmonare TBC.

Atingerea pleurala in cazul pacientilor cu tuberculoza se produce pe cale hematogena si prin contiguitate de la nivelul unui focar pulmonar sau ganglionar. Factorii favorizanti ai pleureziilor la pacientii cu TBC pulmonar sunt reprezentati de frig, umiditate si patologiile care scad capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor.

Alte cauze care determina aparitia exsudatelor in cavitatea pleurala sunt reprezentate de: pleurezia canceroasa (tumori intratoracice, metastaze pleurale, mezoteliom), pleurezia secundara unui infarct pulmonar, pleurezia reumatismala, pleurezia asociata pneumoniilor bacteriene incorect tratate, pleurezia datorata pancreatitelor cronice si colagenozelor sistemice reprezentate de artrita cronica juvenila, lupus eritematos sistemic, sarcoidoza.

Pleurezia purulenta presupune acumularea de secretii purulente la nivelul cavitatii pleurale si se asociaza in mod frecvent cu pneumonii stafilococice, pneu

mococice, streptococice, sau TBC pulmonar, pneumonii de aspiratie sau corpi straini intrabronsici.

Hemotoraxul reprezinta acumularea de sange in cavitatea pleurala si se asociaza in majoritatea situatiilor traumatismelor toracale si, mai rar, coagulopatiilor sau disectiei de aorta.

In functie de localizarea colectiei lichidiene pot fi distinse pleurezii ale marii cavitati si pleurezii inchistate apicale, costo-marginale, diafragmatice, mediastinale si interlobare.

O alta clasificare a pleureziilor este efectuata in functie de mecanismele patologice care sunt implicate in aparitia acumularilor de lichid la nivelul cavitatii pleurale dupa cum urmeaza:

  • Pleurezia din cauza acumularii de transsudat la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica decompensata vascular, sindrom nefrotic, hipoalbuminemie, glomerulonefrita sau cei care necesita dializa peritoneala. Acest tip de pleurezie se datoreaza cresterii presiunii hidrostatice insotita de scaderea presiunii oncotice a plasmei.
  • Pleurezia datorata acumularii de exsudat se asociaza proceselor patologice ce determina cresterea permeabilitatii capilare cu aparitia revarsatelor pleurale bogate in proteine si diferite tipuri de celule. Acest tip de pleurezie este intalnita in pneumonii de diferite etiologii, tumori pulmonare si mediastinale, metastaze pleurale, trombembolism pulmonar, infectii respiratorii virale si infectii TBC.

Simptome apa la plamani

Acumularea de lichid in cantitate redusa la nivelul cavitatii pleurale poate evolua asimptomatic, pleurezia fiind diagnosticata intamplator in urma unei radiografii pulmonare de rutina.

Acumularile de lichid in cantitati mari intre cele 2 foite pleurale determina aparitia simptomalogiei specifce pleureziei reprezentata de:

  • Durere toracica accentuata de miscarile respiratorii ale cutiei toracice, inspir profund, tuse sau stranut. Durerea poate fi ameliorata prin adoptarea anumitor pozitii antalgice care limiteaza miscarile cutiei toracice de partea afectata.
  • Dispnee (respiratie cu dificultate) cu ortopnee (pacientul nu poate respira in decubit dorsal si necesita elevare cu ajutorul pernelor), tahipnee (frecventa respiratorie crescuta) si in anumite situatii respiratie scurta, superficiala cu diminuarea miscarilor toracice care determina durere.
  • Tiraj intercostal prin implicarea muschilor accesori respiratori.
  • Cianoza tegumentara.
  • Tuse uscata: in anumite situatii pacientii prezinta tuse uscata ca urmare a inflamatiei pleurei sau compresiei pulmonare exercitate de pleureziile voluminoase.
  • Febra in cazul in care pleurezia apare in context infectios.

Complicatii

Evolutia nefavorabila a pleureziei poate include complicatii de tip septic-meningita, miocardita, disfunctie ventilatorie restrictiva prin fibroza pleurala care poate determina aparitia de cord pulmonar cronic si insuficienta respiratorie cronica, transformarea purulenta in empiem pleural si fistulizarea in bronsii a pleureziilor purulente.

Diagnostic pleurezie

Diagnosticul de pleurezie este stabilit de catre medicul specialist pe baza informatiilor obtinute in urma examinarii clinice a pacientului si a celor furnizate de investigatiile imagistice reprezentate de:

  • Radiografia toracica evidentiaza prezenta de opacitati pulmonare care orienteaza medicul catre un diagnostic de pleurezie.
  • Tomografia computerizata (CT)
  • Ultrasonografie toracica faciliteaza localizarea unui revarsat inchistat si orienteaza medicul in timpul toracocentezei. Ecografia transtoracica si transdiafragmatica poate identifica revarsatele pleurale in timp ce ecografia abdominala poate localiza cauzele subdiafragmatice ale pleureziilor.
  • Punctia pleurala sau toracocenteza reprezinta o procedura de investigatie, diagnostic si tratament a pleureziei, care implica insertia unui trocar la nivel intercostal pentru extragerea lichidului de la nivelul cavitatii pleurale, dupa administrarea de anestezie locala. Aspirarea lichidului diminueaza efortul respirator al pacientului si amelioreaza disconfortul dureros al acestuia. Lichidul pleural aspirat in timpul toracocentezei este examinat ulterior din punct de vedere biochimic pentru stabilirea diagnosticului etiologic si diferentierea intre un exsudat si un transsudat.
  • Toracoscopia sau pleuroscopia reprezinta o metoda de investigatie utilizata mai ales la pacientii in cazul carora exista suspiciunea unei tuberculoze pulmonare sau al unei formatiuni tumorale pulmonare/mediastinale. Aceasta procedura presupune insertia intratoracica unei camere video de mici dimensiuni, prin intermediul unei incizii la nivelul peretelui toracic, in vederea localizarii procesului tumoral si/sau recoltarea de biopsii pentru confirmarea diagnosticului de TBC pulmonar sau neoplasm.

Tratament apa la plamani

Tratamentul etiologic al pleureziilor se adreseaza cauzelor care determina aparitia colectiilor lichidiene la nivelul cavitatii pleurale si presupune:

  • Administrarea de antibioterapice in cazurile de infectie bacteriana sau antifungice prezenta pleureziilor determinate de candida. Pleureziile de tip viral implica in majoritatea situatiilor acumulari reduse de lichid in cavitatea pleurala care in timp, se resorb spontan fara tratament.
  • Excizia proceselor tumorale care favorizeaza aparitia pleureziilor de tip neoplazic.
  • Tratarea corespunzatoare a patologiilor cardiace, pulmonare, pancreatice, hepatice, renale si/sau sistemice de tip autoimun care evolueaza cu aparitia revarsatelor pleurale.
  • Intreruperea si substituirea medicatiei care determina acumularea de “apa la plamani”.

Tratamentul simptomatic al pleureziei cuprinde:

  • Administrarea de antialgice si antitermice pentru ameliorarea febrei si a disconfortului dureros al pacientului.
  • Evacuarea prin toracocenteza a pleureziilor voluminoase pentru diminuarea efortului respirator si prevenirea complicatiilor.
  • Decorticarea pulmonara in formele de pahipleurita extinsa (fibrozarea pleurei) care determina disfunctie ventilatorie de tip restrictiv.
  • Implantarea de sunturi pleuro peritoneale pentru asigurarea unui drenaj corespunzator al pleureziilor recurente.

 

Pleurezia poate fi prevenita prin depistarea precoce a simptomatologiei specifice si tratarea corespunzatoare a patologiilor care pot determina acumularea de lichid la nivelul cavitatii pleurale. Este recomandata prezentarea cat mai rapida la medic in prezenta durerilor toracice care sunt insotite de febra, frison, tuse, pierdere neintentionata in greutate sau alte manifestari clinice de tip sistemic, in vederea efectuarii de investigatii si administrarea de tratament care sa previna aparitia pleureziei.

 

Referinte:

Data publicării 27.12.2022
Data ultimei actualizari 26.04.2023