Sangerarea in sarcina: Care sunt cele mai frecvente cauze?

Atunci cand apare, sangerarea in sarcina este un motiv suficient de serios pentru un consult de specialitate, care sa ajute la identificarea cauzelor si stabilirea unui plan terapeutic. De cele mai multe ori, dincolo de consultul ginecologic, sunt necesare si investigatii suplimentare: prelevare de analize ginecologice, ecografii transvaginale si abdominale, esentiale in identificarea motivelor care au dus la aparitia sangerarii in sarcina.
Sangerarea in sarcina: Care sunt cele mai frecvente cauze?
Sangerarea in sarcina: Care sunt cele mai frecvente cauze?

Ce trebuie sa faci atunci cand observi sangerari in sarcina?

Cel mai important pas in a preveni orice fel de complicatie sau risc in sarcina este observarea modificarilor care apar de-a lungul celor 3 trimestre. Este perfect normal ca acestea sa apara, deoarece corpul este in continua schimbare, pentru a putea ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului.

Cand observi sangerari in sarcina, primul lucru pe care poti sa il faci este sa anunti imediat medicul obstetrician, pentru a stabili un consult. Orice amanare, indiferent ca este vorba de minute sau de ore, poate transforma radical situatia intr-una care te poate pune in pericol pe tine, cat si pe viitorul fat.

Inainte de a ajunge la consult, incearca sa raspunzi la cateva intrebari:

  • Ce cantitate de sange ai pierdut?
  • Ce culoare avea sangele si ce consistenta?
  • Care a fost momentul in care a aparut sangerarea? Il poti lega de un eveniment anume sau de o activitate?
  • Sangerarea a venit insotita si de alte simptome?

Care sunt cauzele sangerarii in primul trimestru de sarcina?

Sangerarea la inceputul sarcinii apare destul de frecvent. Aproximativ 20% din femei vor experimenta aceasta simptomatologie.

In acest moment al evolutiei sarcinii, cauzele sangerarii pot fi:

Sarcina extrauterina sau ectopica

In sarcina ectopica,  ovulul fecundat se dezvolta in afara cavitatii uterine, cel mai frecvent la nivelul trompelor uterine. In cele mai multe cazuri de sarcina extrauterina, sangerarea apare intr-o cantitate scazuta, maronie, insotita de durere sau doar o usoara jena.

Pentru diagnosticare exacta este nevoie de:

  • un consult de specialitate
  • analize de sange
  • investigatii ecografice seriate

Daca ai aflat ca esti insarcinata, este foarte important sa ajungi la un consult de specialitate, pentru a te asigura ca sarcina este implantata corespunzator, adica intrauterin, nu extrauterin.

Sangerarea in primul trimestru de sarcina

Sangerarea de implantare

Sangerarea de nidatie sau de implantare apare in primele 10-14 zile dupa momentul conceptiei, in momentul in care ovulul fertilzat se implanteaza la nivelul uterului. In aceasta situatie sangerarea este redusa si nu este insotita de disconfort. Sangerarea de implantare nu reprezinta un motv de ingrijorare.  

Hematom

In primul trimestru, sangerarea in sarcina poate fi cauzata de un hematom. Acesta apare frecvent in primele 3 luni si in marea majoritate a cazurilor, poate fi tratat, fara a afecta evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului.

Hematomul este un cheag de sange, eliminat din uter prin sangerare, de cele mai multe ori. Sunt si situatii in care sangerarea nu se produce, iar pentru diagnosticare, este nevoie de o ecografie.

Tot in primul trimestru de sarcina, in urma sangerarii de implantare, poate sa apara si hematomul decidual. In functie de dimensiunea si localizarea acestuia, medicul de specialitate poate propune un plan de tratament si diferite restrictii medicale pentru viitoarea mama. 

Sarcina molara

 Un alt motiv pentru aparitia sangerarii in primul trimestru este sarcina molara, destul de rar intalnita. Simptomele pot fi severe in acest caz si necesita ingrijiri medicale urgente. Sangerea poate sa apara in cantitati crescute, cu sange rosu, neinsotita de dureri abdominale.

Avort spontan

Primele semne ale iminentei avortului spontan sunt sangerarile. Acestea pot fi reduse si de culoare maronie, in unele cazuri. Alteori, sangele este de rosu intens sau scurgerea este in cheaguri de sange si pot aparea durerile abdominale. In momentul in care se intampla acest lucru, consultul ginecologic este singurul care poate stabili un diagnostic, alaturi de investigatii suplimentare.

Probleme ale colului uterin

Infectiile, modificarile inflamatorii sau scurtarea colului uterin pot duce la sangerare. Consultul ginecologic, prelevarea de analize specifice si ecografia transvaginala pot ajuta medicul de specialitate sa puna un diagnostic clar. Ulterior, poate fi stabilit un plan de tratament, iar simptomatologia poate fi redusa.

Cauze ale sangerarii in al doilea  si al treilea trimestru de sarcina

In al doilea si al treilea trimestru de sarcina, cauzele sangerarii pot semnala, printre altele, un avort sau nastere prematura, rupturi uterine sau scurtarea si deschiderea colului uterin.

Avortul si/sau nasterea prematura

Avortul (pierderea sarcinii pana in 24 de saptamani) si nasterea prematura (nasterea pana in 37 de saptamani) se pot manifesta prin sangerare pe cale vaginala. In aceste situatii, sangerarile pot fi variabile ca aspect si cantitate. De cele mai multe ori, sangerarea poate sa fie insotita de contractii uterine dureroase, manifestate ca durere la nivelul abdomenului, al spatelui sau o presiune pelvina. Atunci cand apar, consultul de specialitate, alaturi de investigatii suplimentare trebuie sa fie efectuate de urgenta, pentru a nu compromite sarcina.

Scurtarea si deschiderea colului uterin

In cele mai multe dintre cazuri, scurtarea colului uterin se manifesta printr-un singur simptom, iar acesta este modificarea usoara a culorii secretiei , care poate deveni maronie. La fel de posibil este ca secretia sa prezinte firisoare de sange si sa nu vina insotita de durere sau contractii uterine. Respectarea consulturilor  periodice in sarcina sunt cele care pot preveni aparitia unor astfel de situatii.  

Placenta jos inserata si placenta previa

Localizarea placentei poate sa determine sangerare, fie ca vorbim de o placenta jos inserata, in apropierea colului uterin sau o placenta previa, adica acesta acopera in intregime orificul intern al colului uterin.

Sangerarea poate sa fie semnificativa in aceste cazuri, de culoare rosie, se poate repeta si poate pune in pericol atat pacienta cat si sarcina. In functie de varsta gestationala, medicul va decide temporizarea nasterii si instituirea unor tratamente si restrictii in ceea ce priveste activitatea normala a pacientelor.

Decolare prematura a placentei normal inserate

In unele cazuri, sangerarea poate sa fie un semn al unei decolari premature a placentei normal inserate, ceea ce semnifica o placenta localizata normal care prezinta un hematom, o acumulare de sange intre placenta si peretele uterin. Hematomul, acumularea de sange, se poate exterioriza printr-o cantitate mica maronie si vine insotita de o durere abdominala crescuta pe o perioada indelungata. Desprinderea placentei inainte de momentul nasterii reprezinta o urgenta medicala, deoarece pune in pericol atat mama, cat si fatul. 

Sangerarea poate sa apara si in cazul pacientelor care au suferit interventii chirurgicale la nivelul uterului inainte de sarcina (operatie cezariana, miomectomii – interventii pentru indepartarea fibromelor uterine). Sangerarea in sarcina poate sa fie si un semn al rupturii uterine.

De asemenea, aproape de sfarsitul sarcinii, sangerarea in cantitate mica maronie, insotita de mucus (dopul gelatinos) si de contractii utreine poate sa anunte momentul declansarii nasterii adica al debutului de travaliu. Sangerarea in acest moment este determinata de deschiderea si scurtarea colului uterin.

Sangerarea in sarcina poate fi un motiv de anxietate pentru tine, ca viitoare mamica. De cate ori apare, este recomandat consultul de specialitate, singurul care poate stabili cauza exacta a sangerarii. De aceea, cel mai important lucru este sa tii legatura constant cu medicul obstetrician pentru a-l anunta de toate simptomele care apar de-a lungul sarcinii. In acest fel, poti preveni toate posibilele complicatii ce pot aparea.

Consultant Medical Dr. Cristina Teodorescu
Data publicării 27.11.2020
Data ultimei actualizari 17.07.2023