Sarcina biochimica: 5 lucruri pe care ar trebui sa le stim

Sarcina biochimica reprezinta un eveniment care poate crea confuzie femeilor care trec printr-o astfel de experienta. In unele cazuri, sarcina biochimica este asociata in mod eronat cu un rezultat fals-pozitiv al testului de sarcina. Citeste in materialul urmator 5 lucruri pe care ar trebui sa le stim despre sarcina biochimica.
Sarcina biochimica: 5 lucruri pe care ar trebui sa le stim

Cuprins

Articol realizat de Dr. Magdalena Dorobantu - Medic primar Ginecologie

Ce este sarcina chimica

Sarcina “chimica” sau biochimica reprezinta sarcina depistata doar printr-un test de sarcina sau prin analize de laborator (biochimice), precum determinarea gonadotropinei corionice umane (HCG). Practic, ovocitul este fertilizat de catre un spermatozoid, are loc implantarea in uter, insa sarcina se pierde foarte timpuriu in etapa preclinica. Sarcina biochimica nu evolueaza pana la a fi vizibila si ecografic, asa cum se intampla in cazul unei sarcini clinice.

Stim ca testele de sarcina moderne sau investigatiile de laborator (HCG-ul) pot depista o sarcina inca din primele zile de la implantare in uter, chiar inainte de perioada in care ar fi trebuit sa apara menstruatia. De aceea, este posibil ca multe femei sa nici nu stie ca au avut o sarcina (chimica) daca nu fac in mod regulat teste de sarcina.

O sarcina chimica nu produce, de obicei, simptome specifice gravidelor in primul trimetru, iar cel mai clar indiciu al unei sarcini chimice este un rezultat pozitiv al testului de sarcina, urmat de un rezultat negativ.

Sarcina biochimica nu este o raritate

Sarcina biochimica este foarte frecventa. Sunt studii care arata ca intre 50-60% din totalul sarcinilor incipente se termina prin pierderea sarcinii (avort spontan). In 25% dintre cazuri, se intampla inainte de perioada de menstruatie.

Unele persoane cred in mod eronat ca o sarcina chimica este una fals pozitiva, ceea ce inseamna ca femeia nu a ramas gravida deloc. In realitate, sarcina biochimica este o sarcina foarte reala in care a avut loc implantarea, dar care a avut ca rezultat un avort spontan, in primele 2-3 saptamani de la conceptie.

Anomaliile genetice - cauza a sarcinilor biochimice

Cercetarile au aratat ca principalele cauze ale unei sarcini biochimice sunt anomaliile genetice ce apar in timpul dezvoltarii embrionului. Pe masura ce celulele se divid si se inmultesc, migrarea cromozomilor poate fi anormala si poate duce la embrioni anormali. 

Este esential sa ne amintim ca nimeni nu este de vina pentru o sarcina chimica. O persoana cu un istoric de pierdere a sarcinii poate obtine ulterior o sarcina, urmata de o nastere sanatoasa.

Cele mai frecvente intrebari pe care si le pun pacientele dupa o sarcina biochimica sunt: De ce s-a intamplat asta? Am facut ceva pentru a dauna embrionului? Inseamna asta ca nu voi putea sa am un copil? Asta inseamna ca uterul meu este defect si respinge copilul? Nimic din toate acestea nu este adevarat! Faptul ca HCG a fost pozitiv, inseamna ca procesul de implantare a embrionului a inceput, iar acest lucru implica un prognostic pentru o sarcina sanatoasa in viitor. De fapt, este mai bun decat un HCG negativ.

Sarcina biochimica nu necesita interventii sau tratament

Sarcina biochimica nu necesita interventii sau tratament

O sarcina biochimica nu necesita de obicei interventii sau tratament medical, insa nu ar trebui sa ezitam in a  solicita sprijin si informatii de la un medic, in special atunci cand situatia se repeta.
Daca o femeie crede ca exista probleme cu sarcina, oricat de devreme ar fi, ar trebui sa discute cu un medic specialist.

Vestea buna este ca majoritatea femeilor cu sarcini biochimice ajung sa nasca in cele din urma copii sanatosi.

O alta sarcina este posibila imediat dupa o sarcina biochimica

O alta sarcina este posibila imediat dupa o sarcina biochimica, cu exceptia cazului in care un medic recomanda altfel.

Este posibil sa ovulati si sa ramaneti din nou insarcinata imediat, chiar la 2 saptamani dupa pierderea timpurie a sarcinii. Daca o femeie a experimentat o sarcina chimica in trecut, asta nu inseamna ca va avea dificultati in a concepe in viitor.
De fapt, o sarcina chimica inseamna ca un embrion a ajuns in faza de dezvoltare preimplantare. Acesta este un semn pozitiv, indica faptul ca femeia ar putea ramane insarcinata ulterior.

Pierderea sarcinii in orice stadiu poate provoca durere, anxietate si stres. Cel mai dificil aspect al unei sarcini biochimice este falsa speranta initiala pe care o aduce, entuziasmul de a ramane insarcinata in sfarsit si apoi, de a face fata dezamagirii de a fi pierdut timpuriu sarcina. De aceea, pentru cupluri, de multe ori este mai usor sa faca fata unui rezultat negativ de HCG, mai degraba decat unei sarcini biochimice.

De altfel, studiile au aratat ca femeile care persevereaza dupa ce au experimentat o sarcina chimica au sanse mai mari de a avea un copil decat femeile care nu au obtinut anterior nicio sarcina.

 

 

Consultant Medical Dr. Magdalena-Maria Dorobantu
Data publicării 16.06.2022