Hiperglicemie

Hiperglicemia reprezinta o manifestare asociata in mod frecvent diabetului zaharat care este definita de valorile glicemice a jeun mai mari de 126 mg/dl. Hiperglicemia se datoreaza in principal actiunii scazute a insulinei sau deficitului de insulina produsa la nivel pancreatic insa poate surveni si datorita unui regim alimentar hiperglucidic.

Glucidele complexe din alimentatia zilnica reprezentate in principal de amidon, glicogen si zaharoza sunt metabolizate si convertite in monozaharide care mai departe sufera modificari la nivel hepatic si sunt transformate in glucoza. In prezenta valorilor glicemice crescute postprandial, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina care readuce glicemia la valori normale.

Pacientii care prezinta frecvent index glicemic care depaseste valoarea de 100 mg/dl la 8-10 ore de la ultimul aport alimentar prezinta indicatie de realizare a unui test de glicemie provocata efectuat sub supraveghere medicala.

Situatiile care favorizeaza aparitia hiperglicemiei sunt reprezentate de:

  • Diabet zaharat de tip 1 si 2;
  • Tumori pancreatice;
  • Anticorpi anti insulina;
  • Anticorpi anti receptori insulinici;
  • Diete cu aport crescut de glucide;
  • Rezistenta tesuturilor periferice la actiunea insulinei;
  • Hipertiroidism;
  • Boala Cushing;
  • Fenomenul Dawn care determina hiperglicemie intre 3 si 5 dimineata ca urmare fluctuatiilor hormonale cu efect gluconeogenetic;
  • Administrarea anumitor medicamente: estrogeni, cortizon, beta blocante.

Hiperglicemie