Alergiile alimentare la copii

Un aspect neglijat in societate si destul de dificil de gestionat de catre intreaga familie este atunci cand micutul sau micuta casei sufera de alergii sau intolerante alimentare. De la vizitele frecvente la medicul pediatru, gastroenterolog, internist si uneori chiar la cel urgentist, la cititul articolelor de sanatate, lifestyle and beauty, citirea tuturor etichetelor, cautarea retetelor potrivite si pana la a ajunge la un nutritionist - dietetician pare a fi o aventura plina de peripetii si spaima.
Alergiile alimentare la copii

Cuprins

Articol realizat de Nutritionist Roxana-Elena Calescu

Unde mai adaugam si faptul ca la cresa, gradinita sau after school meniul este unul comun, iar in timpul liber, daca copiii doresc sa ia masa la restaurant sau sa mearga in tabara cu colegii, prezenta alergiilor ori a intolerantelor alimentare va fi un factor de izolare fata de restul grupului.

Ce sunt alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt un raspuns anormal al corpului la anumite mancaruri. Este important de stiut ca alergiile alimentare sunt diferite de intolerantele alimentare care nu afecteaza sistemul imunitar, desi simptome asemanatoare pot fi prezente.

Inainte de a avea o reactie alergica, un copil sensibil ar trebuit sa fi fost expus la alimentul respectiv cel putin o data sau ar putea fi sensibilizat prin laptele matern. Este a doua oara cand copilul mananca si are o reactie adversa? In acel moment, cand anticorpii Ig E reactioneaza la mancare, histaminele sunt eliberate, ceea ce ii poate provoca copilului urticarie, astm, mancarime bucala, probleme la respiratie, dureri de stomac, varsaturi si/sau diaree.

Diferentele dintre alergii si intolerante alimentare

Alergiile alimentare provoaca raspunsul sistemului imunitar, cauzand simptomele copilului, ce variaza de la disconfort la amenintare de viata. Intolerantele alimentare nu afecteaza sistemul imunitar, desi anumite simptome pot fi asemanatoare cu cele cauzate de alergiile alimentare.

Acestea contin particule alergene – proteine sau aditivi alimentari – care declanseaza un raspuns sau o reactie a sistemului imunitar. Reactia alergena poate fi usoara sau severa.

Nu multe reactii sunt mai suparatoare decat o alergie la alimente deoarece mancarea este un lucru esential. O parte dintre oameni se cred alergici la anumite alimente, dar majoritatea au mai degraba intolerante alimentare. Desi puteti face alergii alimentare la orice varsta, copiii sunt de 10 ori mai predispusi la alergii alimentare decat adultii.

Care dintre alimente cauzeaza cel mai frecvent alergii alimentare

Aproximativ 5% dintre copiii sub varsta de 5 ani prezinta alergii alimentare, iar prevalenta alergiilor alimentare la copii au inregistrat cresteri in ultimii ani. Produsele implicate cel mai adesea in declansarea alergiilor alimentare sunt:

  • Cerealele (glutenul) precum graul, orzul, ovazul, secara
  • Ouale
  • Pestele
  • Arahidele
  • Soia si boabele de soia
  • Fructele cu coaja lemnoasa asa cum sunt nucile, migdalele, alunele de padure, nucile pecan, fisticul si altele
  • Telina
  • Mustarul
  • Susanul
  • Dioxidul de sulf – conservant pentru fructele uscate
  • Fructele de mare, exemplu scoicile, midiile, melcii, calamarii.

Cele mai frecvente tipuri de alergii alimentare sunt produse de consumul de oua, lapte si arahide, urmate de grau, soia si oleaginoase.

Oleaginoasele, pestele si crustaceele sunt produsele responsabile de producerea unor reactii alergice severe. De asemenea, aceste alergii pot persista pe parcusul intregii vieti, in timp ce alergiile la alte alimente sunt depasite de catre cei mai multi copii.

Simptome alergii alimentare la copii

La pacientii cu potential alergen ridicat, nu este necesara ingerarea unei mari cantitati din respectivul aliment. 1/44.000 dintr-o arahida este suficient pentru a declansa reactia alergica. Manifestarile clinice includ:

  • Varsaturi
  • Diaree
  • Crampe abdominale
  • Urticarie
  • Edem
  • Mancarime sau umflarea buzelor, a limbii, a cavitatii bucale
  • Mancarimi sau senzatia de strangere la nivelul gatului
  • Dificultati respiratorii
  • Respiratie suieratoare
  • Hipotensiune.

Afla mai multe despre Urticarie – de ce apare si cum o tratam

Semne si simptome de alarma

Pe langa simptomatologia mentionata anterior, in unele cazuri, se poate instala socul anafilactic (anafilaxia), iar manifestarile clinice cuprind:

  • Pielea palida (cauzata de tensiunea arterialascazuta)
  • Hipotensiune
  • Tahicardie
  • Convulsii
  • Pierderea constientei.

Socul anafilactic constituie o urgenta medicala. Caile respiratorii se vor bloca, respiratia devine dificila.
Cele mai frecvente boli cronice asociate cu alergiile alimentare sunt eczemele (tulburare cutananta) si astmul (tulburare respiratorie).

Din ce cauze apar alergiile alimentare la copii

1 din 4 persoane sunt alergice la diverse produse alimentare. Aditivii utilizati in industria alimentara pot fi si ei o cauza a alergiilor.

Alergiile alimentare sunt cauzate de:

  • Absenta unei enzime din organism– enzimele regleaza procesele biochimice ale corpului, fiind responsabile printre altele si de digerarea alimentelor. Atunci cand unele enzime lipsesc sau nu sunt produse in cantitatea suficienta, sistemul digestiv poate avea de suferit. Concret, de exemplu persoanele care au intoleranta la lactoza nu au suficienta lactaza, o enzima ce descompune zaharul din lapte, in acest fel lactoza ramane in tractul digestiv provocand crampe, dureri de stomac si balonare.
  • Cauze chimice– in urma cercetarilor efectuate cu privire la acest subiect, s-a descoperit faptul ca unii aditivi alimentari, cum ar fi colorantul alimentar, anumiti compusi din unele branzeturi, cafea, dar si indulcitorii ori aromele arficiale cauzeaza in mod frecvent probleme la unele persoane.
  • Intoxicatii alimentare– unele alimente contin substante chimice naturale si pot avea reactii negative asupra organismului datorita efectului toxic, provocand greata, varsaturi, diaree.
  • Nitratii– sunt cunoscuti ca substanta in urma carora este provocata o senzatie de mancarime si eruptii cutanate la nivelul pielii. De exemplu, carnea prelucrata este bogata in nitrati.
  • Glutamatul monosodic– cunoscut ca fiind un “drog” al alimentelor deoarece are rolul de a intensifica aroma si savoarea acestora, este utilizat la produse precum branza, prajituri etc.

Tratamentul alergiilor alimentare

Nu exista un tratament standard care ar vindeca alergiile alimentare la copii sau la pacienti adulti. Medicul specialist va recomanda o abordare terapeutica pentru ameliorarea simptomatologiei, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.

  • Antihistaminice in alergiile alimentare - medicamentele antihistamice contribuie la diminuarea simptomelor asociate alergiilor alimentare si se administreaza numai si conform indicatiilor medicului.
  • Pentru ca preventia este cel mai eficient tratament, cea mai buna metoda pentru a combate neplacerile cauzate de alergiile alimentare o reprezinta efectuarea testelor si analizelor pentru a descoperi la ce alimente si substante copilul sau adultul este alergic.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Consultati medicul specialist, faceti investigatii pentru a stabili cauzele exacte si care sunt alimentele care va proavoaca alergii, in acest fel puteti avita consumul acestora.

Cum gestionam alergiile alimentare la copii

Nu exista nicio medicatie pentru a preveni alergiile alimentare, singura optiune la indemana consta in evitarea alimentelelor care au cauzat simptomele. Dupa ce copilul a fost consultat de catre medicul specialist si s-au descoperit alimentele la care copilul este alergic, este foarte important sa se evite aceste alimente si alte alimente din aceeasi categorie alimentara.

Daca alaptati, este important sa evitati alimentele din dieta dvs. la care copilul este alergic. Cantitatile mici de alimente cu potential alergen pot fi transmise copilului prin laptele matern si pot sa cauzeze o reactie.

Este important sa se suplimenteze cu vitamine si minerale, datorita faptului ca nu se consuma anumite categorii de alimente, a caror absenta poate provoca deficite nutritionale pe masura ce timpul trece.

Pentru copiii care au o reactie alimentara severa, pentru siguranta copilului dvs. puteti avea un kit de urgenta care contine epinefrina, utila in reactiile alergice severe.  Se pot reintroduce anumite alimente dupa 3 sau 6 luni, pentru a vedea daca s-au depasit alergiile. Multe dintre alergii pot fi pentru un termen scurt, la pacientii de 3 sau 4 ani.

Prevenirea alergiilor alimentare

Dezvoltarea alergiilor alimentare nu pot fi prevenite, dar pot des fi intarziate la sugari prin urmarea acestor recomandari:

  • Daca este posibil, alaptati copilul pentru primele 6 luni
  • Nu oferiti copilului mancaruri solide pentru primele 6 luni de viata si mai mult
  • Evitati laptele de vaca, graul, ouale, arahidele si pestele pentru primul an de viata.

Regim alimentar

Daca nu exista un tratament pentru alergiile alimentare, atunci fructele si legumele consumate moderat sunt cele mai bune pentru intregul organism. Pline de nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti, fructe si legumele va pot mentine sanatosi. Totodata, ele va pot proteja de alergiile sezoniere.

Alimente bune in cazul alergiilor alimentare

  • Kiwi, fructe de padure – sunt bogate in vitamine C.
  • Ananas – contine o enzima numita bromelaina, care poate reduce in mod semnificativ iritarea in cazul bolilor alergice, cum ar fi astmul
  • Peste (somon, ton, macrou) bogat in acizi grasi Omega-3 poate ajuta la reducerea inflamatiilor din organism.
  • Kefir – este o bautura care contine multe substante probiotice, bacterii bune, traiesc in intestine si ajuta la prevenirea si tratarea alergiilor sezoniere. Puteti consuma probiotice din alimentele fermentate, precum laptele bautut sau iartul.
  • Miere.

Dieta eliminatorie in alergiile alimentare

Dieta eliminatorie presupune eliminarea alimentelor pe care le considerati suspecte, din alimentatia copilului. Se intinde pe o perioada de 5 – 6 saptamani si prezinta avantaje precum identificarea produselor care cauzeaza alergia si reducerea simptomatologiei suparatoare: varsaturi, greata, balonare, constipatie.

In prima etapa, cea de eliminarea, scoateti din alimentatia celui mic alimentele pe care le banuiti ca ar declasa reactia alergica pentru o perioada de 2 – 3 saptamani. In cazul in care in chiar daca alimentele problema au fost eliminare, dar simptomoatologia nu se amelioreaza, adresati-va medicului pentru un nou consult.

In cea de-a doua etapa, etapa reintroducerii alimentelor, se introduc din nou in meniul copilului, treptat, alimentele eliminate anterior. In aceasta etapa este important sa observati daca reapar simptomele.

Sfaturi de siguranta alimentara

  • Cumparaturile din magazin: Intrebati daca feliatorul a fost curatat inainte de a comanda. Evitati alimentele semipreparate si solicitati utilizarea manusilor.
  • Mersul la gelaterie: Asigurati-va ca nu folosesc aceeasi paleta pentru toate aromele.
  • Alimentele impachetate: Cititi eticheta pentru a determina alergenii ascunsi. Alegeti alimentele produse in locurile unde nu se produc alimente cu alergeni. Recititi etichetele deoarece ingredientele se pot schimba.
  • Salatele: Fiti atent cu alergiile severe deoarece mancarea poate cadea dintr-un recipient in altul.
  • Evitati alimentele prajite care des sunt prajite in acealasi ulei cu alimente la care sunteti alergic.
  • Intrebati inainte daca este posibil si consultati bucatarul sef asupra celor mai bune alegeri din meniu pentru o cina sigura.
  • Explicati situatia personalului. Informati-I ca orice cantitate cat de mica din anumite alimente va pot face rau.
  • Fiti atenti la sosuri si supe, asigurati-va ca stiti exact ce contin inainte de a le manca.
  • Alegeti un restaurant sau magazin favorit la care sa mancati sigur si sa-l frecventati des.
  • La scoala: scolile au nevoie sa-si educe intregul staff, sa imbunatateasca preventia si sa aiba masuri de evitare, sa aiba epinefrina si sa aiba oameni cu experienta in administrarea ei.
  • Alerta pentru medici: Cabinete medicale din scoli ar trebui sa incurajeze purtarea unei bratari de alerta pentru copiii cu alergii, astfel incat ei sa poata fi recunoscuti usor in caz de urgenta medicala.
  • Acasa: mentineti un jurnal alimentar pentru a identifica toate simptomele, sincronizarea si alimentele consumate.
  • Cititi eticheta alimentelor de fiecare data cand cumparati si consumati un aliment.
  • Cautati carti de bucate care sa ofere alternative, de la librarii, recomandate de catre medici alergologi si de la nutritionisti-dieteticieni.
  • Dupa soc anafilactic: pentru a controla anafilaxia, retineti cei 3 Recunoasterea simptomelor,
    Reactionarea la timp, Revizuirea a ceea ce se intampla pentru a preveni reaparitia unui astfel de episod.

 

Daca cel mic se confrunta cu alergii alimentare, programati un consult de specialitate. Nutritionistul are pregatirea necesara pentru a va indruma catre cele mai potrivite alegeri, astfel incat regimul alimentar al copilului cu alergii sa fie unul echilibrat, capabil sa asigure aportul de nutrienti necesari etapei de dezvoltare in care se afla.

 

Data publicării 17.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023