Artrita psoriazica: cauze, simptome si tratament

Artrita psoriazica reprezinta o inflamatie articulara a persoanelor diagnosticate cu psoriazis, o boala autoimuna cu evolutie indelungata si manifestare multisistemica. Atingerea articulara de cauza psoriazica are loc dupa o perioada de evolutie a bolii autoimune care poate fi cuprinsa intre 10 si 20 de ani insa exista si situatii in care manifestarile la nivel articular preceda modificarile tegumentare ale afectiunii.
Artrita psoriazica: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Care sunt cauzele artritei psoriazice?

Artrita psoriazica se datoreaza unui raspuns imun exacerbat indreptat impotriva structurilor proteice proprii organismului, care intra in alcatuirea articulatiilor. Infectiile virale si cele bacteriene, factorii genetici (HLA B27) si in anumite situatii, factorii de stress emotional si traumatismele cutanate (fenomen Koebner) reprezinta cativa dintre factorii etiologici implicati in aparitia artritei psoriazice.

Studiile desfasurate pana in prezent indica existenta unei corelatii stranse intre indicele de masa corporal si riscul de aparitie al artritei psoriazice, supraponderabilitatea reprezentand principalul factor de risc al acestei patologii, mai ales in randul populatiei tinere.

Simptomele artritei psoriazice

Manifestarile artritei psoriazice difera in functie de articulatiile inflamate, patologia fiind clasificata in 5 tipuri principale si anume:

  • Forma asimetrica sau poliartrita psoriazica oligoarticulara asimetrica se manifesta la nivelul uneia - pana la maxim 3 articulatii;
  • Forma simetrica afecteaza articulatii pereche de o parte si de alta a corpului, determinand in timp dizabilitate si pierderea functiei articulare;
  • Artrita interfalangiana distala se manifesta cu precadere la nivelul articulatiilor mici ale degetelor si poate fi insotita de modificari structurale ale unghiilor;
  • Artrita cu spondilita afecteaza coloana vertebrala determinand rigiditate in miscarile trunchiului sau la nivelul zonei lombare;
  • Forma mutilanta de artrita psoriazica este determinata de procese distructive ale articulatiilor mici interfalangiene ale degetelor de la maini si de la picioare, cu pierderea functiilor articulatiei implicate. Acesta este o forma severa de artrita psoriazica rar intalnita, care poate asocia dureri la nivelul cervical si lombar.

Durerea, inflamatia, eritemul si rigiditatea articulara reprezinta principalele simptome ale artritei psoriazice cu manifestare in special la nivelul zonei cervicale, mainilor, coatelor, genunchilor si picioarelor. Severitatea manifestarilor difera in intensitate de la caz la caz, in functie de stadiul de evolutie al bolii si numarul articulatiilor afectate.

In anumite situatii, afectiunea poate evolua cu aparitia entezitelor (inflamatii la nivelul tendoanelor), dactilitei (inflamatia degetelor), durerii la nivelul piciorului sau calcaiului, spondilitei (inflamatie la nivel vertebral), reducerea mobilitatii la nivelul coloanei vertebrale si al articulatiilor sacroiliace.

Artrita psoriazica: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul de artrita psoriazica

Diagnosticul artritei psoriazice este stabilit de catre medicul specialist reumatolog cu ajutorul:

  • Informatiilor obtinute din anamneza si din examenul clinic al pacientului
  • Informatiilor furnizate de investigatiile imagistice, asa cum sunt ecografia musculo scheletala si rezonanta magnetica nucleara si paraclinice de laborator
  • Testele de laborator includ determinarea valorilor serice ale factorului reumatoid, genei HLA B27, anticorpilor antinucleari si a factorilor de inflamatie nespecifici (VSH, proteina C reactiva, fibrinogen).

Tratamentul artritei psoriazice

Principiile de tratament ale persoanelor cu artrita psoriazica sunt reprezentate de: reducerea durerii si a inflamatiei articulare, incetinirea procesului distructiv al articulatiilor si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Medicatia corticoida si modulatoarele raspunsului biologic sunt utilizate pentru suprimarea activitatii exacerbate a sistemului imunitar care genereaza inflamatia si distructia articulara, in timp ce analgezicele si antiinflamatoarele nesteroidiene au ca scop remiterea durerii si diminuarea tumefactiei. Monitorizarea tratamentului biologic trebuie efectuata la interval de 3-6 luni prin evaluare clinica si paraclinica in vederea stabilirii eficacitatii terapiei biologice si decelarea unor eventuale reactii adverse.

Kinetoterapia este recomandata pentru redobandirea fortei musculare si mentinerea flexibilitatii la nivelul articulatiilor afectate, in timp ce fizioterapia este recomandata pentru mentinerea sau imbunatatirea conditiei articulatiilor si asigurarea unei posturi corecte.

 

Referinte: 

Data publicării 05.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023