Ateroscleroza - cauze, simptome si tratament

Ateroscleroza este o boala cronica ce afecteaza vasele si inima, fiind principala cauza de aparitie a deceselor prin infarct miocardic in tarile in curs de dezvoltare (>50% din mortalitatea globala in tarile dezvoltate).
Ateroscleroza - definitie, factori de risc, preventie

Cuprins

Definitia aterosclerozei

Ateroscleroza afecteaza vasele sangvine elastice asa cum sunt aorta, carotidele sau iliacele dar si pe cele musculare de tipul arterelor coronare si cerebrale prin acumularea de grasimi in interiorul acestora. Afectiunea este mai frecvent legata de aparitia anginei pectorale si a infarctului miocardic, insa poate afecta toate arterele din organism indiferent de localizaraea anatomica.

Arterioscleroza presupune ingrosarea si rigidizarea peretelui arterial (vasele nu mai sunt elastice, se intaresc) prin formarea placilor de aterom si ca urmare, impiedica circulatia sangelui spre diferite organe si tesuturi. 

Factori de risc ai bolii

In aparitia si evolutia bolii sunt implicati mai multi factori clasificabili dupa cum urmeaza:

  1. Factori neinfluentabili:
  • Varsta: >45 la barbati, >55 la femei;
  • Sexul: sunt mai frecvent afectati barbatii fata de femeile inainte de menopauza (hormonii au rol protector in cazul lor);
  • Antecedentele familiale de boala coronariana;
  • Afectiunile genetice (mostenite) ale metabolismului lipidic care pot favoriza aparitia hipercolesterolemiei.
  1. Factori influentabili:
  • Fumatul;
  • Obezitatea;
  • Dislipidemiile (boli ce afecteaza productia si metabolismul de grasimi);
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Diabetul zaharat ;
  • Sedentarismul;
  • Stresul;

Ateroscleroza - definitie, factori de risc, preventie

Simptome

Fiind o boala sistemica cronica, aceasta evolueaza insesizabil la nivelul intregului organism, pana in momentul in care apare o necesitate crescuta de oxigen (datorata efortului, stresului, expunerii la frig, fumatului). In functie de localizarea si extinderea procesului aterosclerotic, boala se poate manifesta diferit pacientul acuzand mai multe tipuri de durere.

Tipic pentru angina pectorala este aparitia durerii acute in piept cu extindere catre umarul sau bratul stang, insotita de palpitatii (batai neregulate ale inimii) si dispnee (lipsa de aer). In unele cazuri bolnavii pot acuza dureri mandibulare sau in spate (intre omoplati), la nivel epigastric insotite de varsaturi sau cu iradiere in bratul drept.

In cazul afectarii vascularizatiei cerebrale (determina aparitia accidentului vascular cerebral sau stroke) pacientii pot acuza dureri de cap, ameteli, greata, vedere incetosata sau pierderea acesteia (uni sau bilaterala), dificultate in exprimare dar si alterarea functiei motorii (paralizia fetei sau a membrelor inferioare si superioare) in functie de dimensiunea si localizarea vasului ingustat.

Arteriopatia periferica obstructiva apare ca urmare a afectarii vaselor arteriale periferice, si se manifesta printr o durere acuta la mers si senzatia de furnicaturi sau „rece” la nivelul gambelor. In functie de severitatea ingustarii vasului sangvin poate aparea durerea si in repaos sau la parcurgerea distantelor mici sub 150 m precum si modificari ale culorii si aspectului tegumentar (apare piciorul umflat inchis la culoare - gangrena) si scaderea temperaturii fata de membrul sanatos.

Infarctul intestinal determinat de ischemia mezenterica se manifesta prin durere si distensie abdominala insotita de greata cu varsaturi, in unele cazuri pacientii fiind febrili.

Cea mai grava forma de manifestare a aterosclerozei este cea de la nivelul aortei acolo unde poate determina disectia de aorta (toracica sau abdominala) urgenta medico-chirurgicala manifestata prin dureri in piept sau in spate, raguseala, tuse, respiratie ingreunata.

Metode de diagnostic ale aterosclerozei

Identificarea riscului de ateroscleroza  se face prin determinarea profilului lipidic, care consta intr-o serie de analize ale sangelui in functie de recomandarea medicului. Cele mai indicate analize de laborator sunt:

  • Colesterolul total cu fractiunile sale colesterol, HDL si LDL;
  • Trigliceridele totale;
  • Fibrinogenul si proteina C reactiva;
  • Apolipoproteinele A1 si B;
  • Profilul genetic al riscului de ateroscleroza;
  • Homocisteina.

In timp au fost dezvoltate si metode imagistice de evaluare a afectarii cardiovasculare asa cum sunt: ecografia de cord, cardio-CT, scintigrafia (neinvazive), angiografia centrala si perigerica si ultrasonografia intravasculara (invazive). Aceste investigatii evidentiaza gradul de ingustare a vaselor sangvine prin depunerea de ateroame in cadrul procesului de arterioscleroza.

Fiecare parametru mentionat are un rol specific in aparitia si evolutia aterosclerozei, determinarea acestora fiind de ajutor in diagnosticul afectiunii dar si in monitorizarea eficientei tratamentului aplicat.

Metode de tratament si preventie a aterosclerozei

In cazul preventiei aterosclerozei principalul scop este acela de a combate hipercolesterolemia si cresterea nivelului trigliceridelor, factorii declansatori ai bolii. Sunt indicate controalele periodice anuale cu monitorizarea profilului lipidic precum si adoptarea unui stil de viata sanatos care sa includa: regim alimentar corespunzator, renuntarea la fumat si la consumul de alcool, mentinerea sub control a tensiunii arteriale (si al diabetului zaharat daca acesta exista), inceperea unui program de activitati fizice regulat.

Tratamentul propriu zis al aterosclerozei include utilizarea:

  • Statinelor si a fibratilor (impiedica depunerea de colesterol la nivel vascular);
  • Antiagregantelor plachetare - aspirina cu rol de protectie cardio-vasculara;
  • Compusilor cu omega-3 (acizii grasi nesaturati): sunt si ei utili mai ales pentru tratarea hipertrigliceridemiei;
  • Chelatorilor de acizi biliari in cazul rezistentei la statine pentru tratamentul nivelului ridicat de colesterol.

Administrarea oricarui tratament se face numai la indicatia medicului specialist in functie de necesitatile individuale si de valoarea indicilor ce alcatuiesc profilul lipidic.

Afla mai multe:

Data publicării 24.03.2021
Data ultimei actualizari 07.04.2022