De ce femeile sunt de pe Venus si barbatii de pe Marte? Totul e despre hormoni!

Hormonii sunt substante biochimice menite sa transmita informatii de la un organ sau tesut la altul, secretate de glande endocrine, tesuturi si unele organe, cu rolul de a stimula si coordona intreaga activitate a organismului. Femeile si barbatii au cam aceleasi tipuri de hormoni, dar sunt foarte diferiti in ceea ce priveste nivelul de hormoni sexuali precum estrogen, progesteron si testosteron si felul in care acestia interactioneaza cu diferite organe, de fapt asta face ca sexele sa fie atat de diferite.
De ce femeile sunt de pe Venus si barbatii de pe Marte? Totul e despre hormoni!

Cuprins

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Productia de hormoni

La barbat hormonul sexual predominant este testosteronul, produs de testicule si in cantitate redusa la nivelul glandelor suprarenale. Ca si la femeie, productia de hormoni sexuali este controlata de la nivelul creierului. Hipotalamusul transmite impulsuri catre hipofiza, iar aceasta transmite mai departe mesajul catre testicul sa produca o anumita cantitate de testosteron. Aceasta secretie hormonala este relativ constanta pe perioada unei luni, cu mici variatii pe parcursul zilei, inregistrandu-se valori usor mai ridicate dimineata decat seara.

Femeile produc in principal estrogen si progesteron de la nivelul ovarelor intr-un ritm ciclic, denumit ciclul menstrual. Odata stabilita la pubertate, viata sexuala se dezvolta la femeie dupa un ritm, dupa o ciclicitate perfecta, cu scurte perioade de neregularitati in timpul pubertatii si a premenopauzei pana la menopauza.

Durata normala a ciclului menstrual

Durata normala a ciclului menstrual este intre 28 si 32 de zile. Fenomenele ciclice vizeaza atat ovarele, uterul, vaginul, sanii precum si ciclurile organice generale si psihice. Astfel femeia, spre deosebire de barbat, pe parcursul unei luni traverseaza numeroase schimbari ale organismului, care desi sunt fine, pot fi percepute intens de catre unele femei. Aceste fluctuatii hormonale fac femeia sa fie atat de diferita de barbat, fizic si mental.

  • Ciclul ovarian se refera la modificarile care au loc la nivelul ovarului in intervalul de timp de la o menstruatie la alta. Este reprezentat de selectia unui folicul pentru a deveni folicul dominant (adica acel folicul ce va urma sa ovuleze), ovulatia si ulterior formarea corpului galben cu rol in mentinerea sarcinii in cazul in care ovulul a fost fecundat sau regresia mai rapida a acestuia in cazul in care ovulul nu a fost fecundat.
  • Ciclul uterin traverseaza si el doua etape: faza proliferativa cu rolul de a ingrosa endometrul (stratul intern al uterului) pentru a deveni prielnic implantarii unei eventale sarcini si faza secretorie in care endometru continua sa se ingroase si sa capete caracteristici favorabile implantarii sarcinii. Daca fecundatia nu a avut loc, endometrul pierde vascularizatia, se descuameaza si apare menstra.
  • Sanii capata si ei modificari sub influenta hormonala, devin mai fermi, durerosi, uneori chiar si mai calzi, fenomene care se remit spontan odata cu aparitia menstrei sau la unele femei catre finalul menstrei.

Influenta variatiilor neuro-hormonale asupra organismului

Intregul organism este influentat de variatiile neuro-hormonale ciclice, existand manifestari mai mult sau mai putin evidente la nivelul diferitelor organe si sisteme:

  • Premenstrual prin cresterea permeabilitatii vaselor de sange apar edemele (retentia de apa in tesuturi), astfel pacientele cu afectiuni cardiace pot fi decompensate in aceasta perioada
  • La nivelul aparatului digestiv pot aparea diaree si balonare; tulburari de urinare cu cresterea frecventei urinare in prima parte a ciclului
  • Modificari cutanate cu acnee sau foliculita premenstrual sau menstrual
  • Printre cele mai frecvente modificari se afla cele neuropsihice in stransa relatie cu scaderea dramatica a estrogenului premenstrual: migrene, nervozitate, anxietate, insomnii, modificari ale apetitului, concentrare dificila, toate acestea variind de la o persoana la alta ca si intensitate sau specificitate
  • In cazul femeilor, libidoul poate avea de asemeni variatii in functie de faza ciclului menstrual. Nu putem incadra ca libidou normal atunci cand vine vorba de dorinta sexuala, deoarece ea este foarte diferita de la persoana la persoana. Dorinta sexuala creste cel mai frecvent in jurul ovulatiei, cand suntem fertile, cu scopul evident de a sustine procesul creatiei. Spre finalul ciclului, cand atunci cand nivelul de estrogeni si progesteron scade, scade si libidoul.

Cum functioneaza contraceptivele hormonale

Pacientele care se afla sub contraceptive hormonale vor avea un pattern hormonal plan.

Cum functioneaza contraceptivele? Blocheaza axul hipotalamo-hipofizo-ovarian, pun in repaus functia ovariana si confera o doza standard de estrogen si progesteron, fiecare pastila continand aceeasi concentratie hormonala pe parcursul celor 21 de zile. Astfel, aceste paciente nu ar trebui sa resimta variatiile ciclului menstrual. Cu toate acestea, frecvent sunt raportate migrene, tensiune mamara, tulburari ale dispozitiei si apetitului in perioada de pauza intre foliile de anticonceptionale (ce corespunde menstrei).

Suntem unice si reactionam diferit la fluctuatiile hormonilor nostri, e important sa cunoastem ce se intampla cu propriul corp si daca intampinam probleme sa nu ezitam sa ne adresam specialistului ginecolog.

Cred ca articolul ar trebui citit nu doar de femei, ci de orice barbat care se regaseste in preajma unei femei pentru a putea intelege mai profund starile normale pe care le traverseaza o femeie. Chiar daca nu va putea simti niciodata pe pielea lui, cunoasterea acestor aspecte il va ajuta sa fie mai empatic si mai protector cu partenera.

 

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 18.02.2022
Data ultimei actualizari 10.05.2022